Latvijas tirgos

Valsts atpirkusi lauku zemi 1,13 miljonu eiro apmērā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
18.02.2016

Kopš 2015.gada jūlija, kad darbību sāka Latvijas Zemes fonds, līdz šā gada februāra vidum no lauku zemes īpašniekiem ir atpirkti 43 īpašumi 629 hektāru platībā kopsummā par 1,13 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Granma Ankrava.

Aktīvākie zemes pārdevēji bijuši Zemgalē un Vidzemē.

Zemgalē fonds atpircis īpašumus 187 hektāru platībā, Vidzemē - 161 hektāra, Kurzemē - 131 hektāra, Latgalē - 92 hektāru, bet Rīgas reģionā - 58 hektāru platībā.

Šā gada janvāris esot bijis salīdzinoši mierīgāks mēnesis pieteikumu ziņā, bet jau ar februāra sākumu jūtams zemes pārdošanas pieteikumu skaita pieaugums.

Tāpat Zemes fonds ne tikai uzpērk zemi, bet aktīvi darbojas ar iegādāto īpašumu atgriešanu lauksaimnieciskajā apritē, slēdzot nomas līgumus ar lauksaimnieciskās darbības veicējiem.

"Kopumā līdz februāra vidum parakstīti nomas līgumi par 510 hektāru iznomāšanu, par vēl vairākiem īpašumiem nomas līgumi ir saskaņošanas procesā. Uz viena Zemes fonda iegādātā īpašuma patlaban notiek koku un krūmu novākšana un zemes frēzēšana, arī šo īpašumu līdz pavasarim ceram atgriezt lauksaimnieciskajā apritē," sacīja Ankrava.

Kā ziņots, šogad Zemes fonds plāno iegādāties aptuveni 1000 hektārus zemes, kas tiks atdota lauksaimniecības vajadzībām. Plānots, ka darījumi notiks aptuveni 2,5 miljonu eiro apmērā.

Fonda izveides mērķis bija sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

Kā iepriekš informēja programmas administrētājs - "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš - no interesentiem tiek pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniedz vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana