Latvijas tirgos

"Cēsu alus" reģionālā vadītāja Iveta Krūkliņa: Latvijā viens iedzīvotājs gada laikā izdzer vidēji 66 litrus alus

AgroPols
05.08.2016

5.augustā tiek atzīmēta Starptautiskā alus diena - par godu šiem svētkiem AS "Cēsu alus" reģionālā vadītāja, Biznesa augstskolas Turība absolvente Iveta Krūkliņa stāsta, kādas ir alus pozitīvās īpašības, kāds ir latviešu iecienītākais alus, un galu galā - cik tad daudz alus izdzer Latvijas iedzīvotāji?

Sievietes visbiežāk izvēlas alu, kura stiprums ir 2,5 grādi

Latvieši ir lieli alus baudītāji, īpaši vasaras mēnešos. Vērtējot produkcijas patēriņu, uzskatāmi redzam, ka tas strauji pieaug tieši vasarā. Līgo svētkos alus patēriņš ir dubults. Jāsaka, ka arī ziemas mēnešos nemaz nav tā, ka neviens nedzer un nepērk alu - piemēram, "Cēsu alus" ziemā piedāvā arī portera alu, kas ir piemērotāks šai sezonai. Šobrīd aizvien lielāku popularitāti gūst alus ar kādu papildus garšu. Iecienītākais ir alus ar citrona vai laima garšu, vai pat zemeņu garšu, un šogad mēs piedāvājam tirgū arī Cēsu Radler Cola - alu ar kolas garšu. Šāda veida alum ir arī mazāks alkohola saturs, tāpēc tas īpaši patīk sievietēm. Pētījumi liecina, ka sievietes visbiežāk izvēlas alu, kura stiprums ir 2,5 grādi, savukārt, vīriešiem patīk alus ar stiprumu virs 4 grādiem.

Latvijā viens iedzīvotājs gada laikā vidēji izdzer 66 litrus alus

Latvijā alus nav tikai dzēriens vien, tā ir tradīcija, kas mantota no paaudzes paaudzē. To uzskatāmi pierāda fakts, ka šobrīd Latvijā strauji attīstās arī mazākas alus darītavas, kā arī mājražotāji, kuri brūvē alu pēc senču receptēm un vectēvu ieteikumiem. Alus ir latviešu tradīcija, kas nekad neizzudīs! Tā turpināsies arī nākamajās paaudzēs, ne velti Latvijā viens iedzīvotājs gada laikā vidēji izdzer 66 litrus alus.

AS "Cēsu alus" piedāvā 25 dažādas alus šķirnes. Jau vairāku gadu garumā pieprasītākais alus ir "Cēsu Premium". Premium klases alus ir iecienīts gan ar savu garšu, gan iepakojuma dizainu. Manuprāt, šī alus panākumu atslēga ir izdevusies garša, kas veidota un uzlabota daudzu gadu garumā.

Iepakojumam ir nozīme

Alus garšu ietekmē arī iepakojums - visgaršīgākais ir alus, kas pildīts stikla pudelēs. Tādai pašai alus šķirnei, tikai pildītai PET pudelē vai skārdenē būs atšķirīgāka garša. Stikla iepakojums palīdz saglabāt visas garšas īpašības. Lietošanai, protams, visparocīgākā ir skārdene, jo pēc iztukšošanas to var sapresēt, tā ir viegla un aizņem mazāk vietas.

Veselībai un skaistumkopšanai

Alum tiek piedēvētās daudz labas īpašības, jo tā sastāvā ir vērtīgas vielas, tajā skaitā B vitamīns. Alus veicina gremošanas procesu, var nomierinoši iedarboties uz cilvēka organismu un mazināt sāpes, kā arī uzlabot vielmaiņu. Bet skaistumkopšanā alu var izmantot, piemēram, kā matu masku, jo tas matus padara spīdīgus un zīdainus.

Alum ir daudz un dažādi pielietošanas veidi - gan skaistumkopšanā, gan arī ēdienu gatavošanas procesā. Katrai alus šķirnei ir noteikta saderība ar ēdieniem. Līgo svētku laikā mēs piedāvājām arī ēdienu pagatavošanas video receptes, kur alus tiek izmantots vistas gaļas pagatavošanai.

Baudīt alu ar mēru

Alus baudītājiem Starptautiskajā alus dienā novēlu atrast un izvēlēties sev tīkamāko garšu! Un, protams, baudīt alu ar mēru! Tā, lai tas netraucē mūsu ikdienas dzīvei un veselībai! Lai alus ir baudīšana, nevis pārmērība!

Informāciju sagatavoja Marta Kive, Biznesa augstskolas "Turība" Sabiedrisko attiecību vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana