Agrobizness un lauki skaitļos

Lielākais Latvijas pārtikas patērētājs – Lietuva

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
06.10.2009

Pārtikas produktu eksports šogad ir apsteidzis līdzšinējos eksporta līderus – kokrūpniecību un mašīnbūvi, uzsver Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Visvairāk Latvijas lauksaimniecības produktu tiek pārdots Lietuvā.


Lielākais Latvijas pārtikas patērētājs – Lietuva

(Fragments) Pārtikas produktu eksports šogad ir apsteidzis līdzšinējos eksporta līderus – kokrūpniecību un mašīnbūvi, uzsver Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Visvairāk Latvijas lauksaimniecības produktu tiek pārdots Lietuvā.

Šā gada pirmajā pusē Latvija eksportējusi lauksaimniecības preces par 279 miljoniem latu. Lai gan naudas izteiksmē tas ir par astoņiem procentiem mazāk nekā pērn, apjomu ziņā krituma nav. Turklāt, pārtikas importa kopvērtībai samazinoties vēl straujāk (par 15%), ārējās tirdzniecības negatīvais saldo ir nedaudz samazinājies. Savukārt tirdzniecībā ar Baltijas valstīm Latvijas pozīcijas ar katru gadu pasliktinās – ārējās tirdzniecības negatīvais saldo pieaug.

Pirmajā pusgadā visvairāk ārpus Latvijas pārdošanai ir aizvesti graudi un miltu produkti – par 60 miljoniem latu. Tas ir četrtik, cik 2007. gadā, kad šī produkcija tika eksportēta par 17 miljoniem latu. I. Gulbe uzskata, ka tik veiksmīgs graudu un miltu produktu eksports ir iespējams tāpēc, ka graudu nozares uzņēmēji ir kooperējušies.

Piena produktu, dzērienu un sulu eksports salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem ir samazinājies, savukārt gaļas un tās izstrādājumu, kā arī augļu un dārzeņu konservu eksports naudas izteiksmē ir stabils.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana