Agrobizness un lauki skaitļos

Veterinārās uzraudzības rezultāti 2011. gadā

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
17.02.2012

PVD inspektori, lai nodrošinātu valstī noteiktās kārtības un prasību ievērošanas kontroli dzīvnieku identifikācijas un novietņu reģistrācijā, dzīvnieku infekcijas slimību un zoonožu profilaksē un apkarošanā, dzīvnieku labturībā, dzīvnieku barības, veterināro zāļu un veterinārfarmaceitisko produktu aprites sistēmā un citās jomās, 2011. gadā veikuši 30 688 pārbaudes, apmeklējot 46 390 veterinārās uzraudzības objektus.
Ar Eiropas Komisijas lēmumu no 2011. gada rudens Latvijai piešķirts no govju tuberkulozes oficiāli brīvas valsts statuss, kas atvieglo starptautisko tirdzniecību ar dzīvniekiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem. 2010. gadā Latvija saņēma arī no aitu un kazu brucelozes oficiāli brīvas valsts statusu.
Latvijā joprojām ir 10 slimības skartas novietnes, kurās atrodas 8 ar govju enzootisko leikozi slimi dzīvnieki. Salīdzinoši 2010. gadā bija 17 skartās saimniecības ar 16 inficētiem dzīvniekiem. Lai arī slimo dzīvnieku skaits sarūk, tā ir aktuāla problēma, kuru veicot izmeklējumus, turpināsim risināt.
Tāpat 2011. gadā vairākās putnkopības saimniecībās tika konstatēta salmoneloze. Tā kā ar šo slimību var saslimt arī cilvēki, PVD ieviesa stingrus slimības ierobežošanas pasākumus un gada beigās bija atveseļota lielākā daļa slimības skarto mītņu.
Veicot savvaļas dzīvnieku vakcināciju, izdevies samazināt trakumsērgas gadījumu skaitu - 2011. gadā bija tikai viens gadījums. Savvaļas dzīvnieku vakcināciju dienests turpinās arī nākamajos gados. Taču joprojām svarīga loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. Dzīvnieku īpašniekiem jābūt atbildīgiem par saviem suņiem un kaķiem un tie regulāri - vienu reiz gadā - jāvakcinē pret trakumsērgu.
Nodrošinot dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības pasākumus, Latvija ir pasargāta no sevišķi bīstamām dzīvnieku infekcijas slimībām. Gada sākumā Krievijas Federācijā, tuvu Latvijas robežai, bija vairāki Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi, tādēļ, lai nepieļautu slimības ievazāšanu, tika ieviestas pastiprinātas kontroles un papildus dezinfekcija dzīvnieku pārvadāšanas transporta līdzekļiem, kas atgriezās Latvijā no Krievijas Federācijas.

Lielu satraukumu gan cūku audzētājiem, gan dienesta speciālistiem radīja Klasiskā cūku mēra (KCM) uzliesmojums vairākās lielās cūku novietnēs Lietuvā. PVD nekavējoties ieviesa virkni pasākumu, lai nepieļautu Lietuvas izcelsmes cūku ievešanu Latvijā. Tāpat PVD speciālisti devās palīgā kolēģiem Lietuvā apkarot KCM uzliesmojumu Kauņas apriņķī. Lietuviešu kolēģi atzinīgi novērtēja PVD pieredzi dzīvnieku infekcijas slimību apkarošanā, kas gūta dzīvnieku piespiedu nogalināšanā slimības infekcijas vietā un atbildīgo institūciju mācībās dzīvnieku infekcijas slimību uzliesmojuma gadījumā.
Mācības, kuru laikā tiek pārbaudīta atbildīgo institūciju rīcība dzīvnieku slimību uzliesmojuma gadījumos, dienests organizē regulāri. 2011. gada maijā Ogrē notika mācības Klasiskā cūku mēra un Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījumā. Šajās mācības galvenā uzmanība tika veltīta PVD sadarbībai ar pašvaldībām un citām valsts iestādēm. Gada nogalē KCM simulācijas mācības notika Bauskā un Valmierā, šoreiz īpašu uzmanību veltot dzīvnieku līku iznīcināšanas problēmai. Šo jautājumu risināšanā dienestam izveidojusies laba sadarbība ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Valsts vides dienestu.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas 2011. gada 1. janvārī bija 44 272 lauksaimniecības dzīvnieku novietnes, no kurām lielākā daļa ir liellopu novietnes – 39 956.

Kopējais liellopu novietņu skaits, salīdzinot ar 2010. gadu, 2011.gadā ir samazinājies par 5 959 jeb 15%, taču liellopu skaits palicis nemainīgs kopš 2009. gada.
Satraukumu rada cūku turēšanas novietņu skaita šķietamā samazināšanās. Kā liecina pārbaužu rezultāti, tad pieaug to novietņu skaits, kuras neziņo par cūku turēšanu, to skaitu un pārvietošanu (42% no pārbaudīto novietņu skaita). Pārkāpumi galvenokārt konstatēti novietnēs, kur tiek turēts salīdzinoši neliels dzīvnieku skaits.
PVD inspektori ir veikuši 28 288 pārbaudes dažādās uzraudzības jomās, galveno vērību veltot novietņu uzraudzībai, kurās lauksaimniecības dzīvniekus audzē pārtikas produktu primārajai ražošanai.

Veikto pārbaužu laikā neatbilstības konstatētas vairākās uzraudzības jomā. Lielākoties piena ieguves higiēnas un pirmapstrāde jomā, kur netiek veikti ūdens izmeklējumi, strādājošo  obligātās veselības pārbaudes, nav veikta suņu un kaķu vakcinācija, ir pārkāptas teļu labturības prasības - teļi tiek turēti piesieti, kas tiem ierobežo kustību brīvību.

Dzīvnieku īpašniekiem jāievēro noteiktās prasības  dzīvnieku identifikācijā un reģistrācijā, sevišķi savlaicīgā informācijas sniegšanā Lauksaimniecības datu centra (LDC) dzīvnieku reģistram par nobeigušos un novietnē uz vietas kauto dzīvnieku skaitu un cūku pārvietošanu.

2011. gada prioritāte – veterināro zāļu uzraudzība, jo PVD pārņēma veterināro zāļu lieltirgotavu uzraudzības funkciju no Valsts veselības inspekcijas un Valsts zāļu aģentūras. Veicot pārbaudes veterināro zāļu lieltirgotavās identificētas problēmas veterināro zāļu izplatīšanā produktīvo dzīvnieku īpašniekiem, kā arī risināmie jautājumi zāļu marķējumā un dokumentu apritē.
Dzīvnieku barības aprites uzraudzības jomā 1820 reģistrētos uzņēmumos veiktas 1420 pārbaudes. Kopumā uzņēmumu skaits barības apritē turpina palielināties, taču pieauguma tempi, salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem, nedaudz samazinājušies. 2011. gadā nav konstatēta neatļauta zāļu vielu lietošana dzīvnieku barībā.  
Mājas (istabas) dzīvnieku uzraudzības jomā 2011. gadā veiktas pārbaudes dzīvnieku tirdzniecības vietās, dzīvnieku patversmēs un viesnīcās, pasākumos ar dzīvnieku piedalīšanos, kā arī izskatīti iesniegumi un sūdzības.
PVD reģistrētas 31 dzīvnieku patversme un viesnīca. 2011 gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, palielinājies patversmēs uzņemto dzīvnieku, suņu un kaķu, skaits – par 2 077 dzīvniekiem. Kopumā patversmēs uzņemti 10 117 dzīvnieki, no kuriem 5 326 ir atraduši sev saimnieku, bet pārējie ir atdoti citai patversmei vai eitanizēti.
2011. gadā reģistrēti 259 pasākumi ar dzīvnieku piedalīšanos un neatbilstības konstatētas 55 pasākumos.
Nedaudz pieaudzis sūdzību skaits par iespējamiem labturības prasību pārkāpumiem. 2011. gadā saņemtas 684, 2010. gadā - 510 iedzīvotāju sūdzības. Pārbaudot saņemto informāciju, 254 gadījumos konstatēti dzīvnieku labturības prasību pārkāpumi. Salīdzinoši: 2010. gadā – pārkāpumi konstatēti 214 gadījumos. Galvenās neatbilstības, tāpat kā iepriekšējos gados, ir slikta dzīvnieku aprūpe un neatbilstoši turēšanas apstākļi.

   Pērn palielinājies gadījumu skaits, kad konstatēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kā arī to gadījumu skaits, kad īpašnieki nespēj nodrošināt, lai viņa dzīvnieks neapdraud cilvēkus un citus dzīvniekus.

Izveidotā bīstamo suņu izvērtēšanas komisija izskatījusi 30 iesniegumus, kuros bija lūgums izvērtēt suņa bīstamību. 19 gadījumos tika pieņemti lēmumi par to, ka izvērtējamie suņi nav bīstami, 4 gadījumos lietvedība tika izbeigta, bet 7 gadījumos 8 suņi tika atzīti par bīstamiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana