Agrobizness un lauki skaitļos

BTA: pērn dubultojies pieteikto atlīdzību skaits specializētās tehnikas apdrošināšanā

Agnese Grīnberga, "BTA Insurance Company" SE
20.02.2015

Apdrošināšanas sabiedrība “BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA), apkopojot statistiku par pieteiktajām atlīdzībām specializētās tehnikas apdrošināšanā, secinājusi, ka 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, būtiski – divas reizes – pieaudzis pieteikto atlīdzību skaits specializētās tehnikas apdrošināšanā. Visvairāk atlīdzību pieteikumus BTA saņēmusi par specializētās tehnikas mehāniskiem bojājumiem, stiklu plīsumiem un bojājumiem, kas radušies pēc uzbraukuma šķērslim. BTA vērš uzmanību, ka pērn palielinājusies zagļu interese par specializēto tehniku un tās detaļām.

Specializētā tehnika – kombaini, traktori, autoceltņi, dažādas stacionārās un pārvietojamās iekārtas – lauksaimniekiem, mežsaimniekiem un uzņēmējiem ir neatņemama sastāvdaļa, lai nodrošinātu veiksmīgu uzņēmējdarbību. BTA dati liecina, ka pērn interese par specializētās tehnikas apdrošināšanu ir nedaudz palielinājusies. Salīdzinot ar 2013. gadu, 2014. gadā BTA parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms specializētās tehnikas apdrošināšanā pieaudzis par 5 %. 2014. gadā BTA saņēmusi divas reizes vairāk atlīdzību pieteikumu specializētās tehnikas apdrošināšanā nekā 2013. gadā, un apdrošināšanas atlīdzībās kopumā izmaksājusi 210 tūkstošus eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2013. gadā. Vidējā BTA pērn izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu apdrošināšanas gadījumu specializētās tehnikas apdrošināšanā ir 3315 eiro.

Apkopojot statistiku, visvairāk atlīdzību pieteikumus BTA saņēmusi par dažādiem specializētās tehnikas mehāniskiem bojājumiem, kas radušies tās ekspluatācijas procesā (21 % no atlīdzību pieteikumiem specializētās tehnikas apdrošināšanā), kā arī par bojātiem vai plīsušiem tehnikas stikliem (21 %). Ekspluatācijas procesā visbiežāk bojāti specializētās tehnikas zobrati, dzinēju vai ģeneratoru siksnas, pārlūzuši pacēlāju savienojumi, izkaptis un citi mehānismi. Savukārt specializētās tehnikas vējstikli un kabīnes durvju stikli visbiežāk plīsuši situācijās, kad nejauši krituši koka zari vai stiklā trāpījis tehnikas darbības laikā no zemes pacelts akmens. 16 % no pērn BTA saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem par specializētās tehnikas bojājumiem bijuši par bojājumiem, kas radušies pēc tehnikas uzbraukšanas kādam šķērslim. Ņemot vērā, ka specializētā tehnika parasti tiek izmantota meža izcirtumos, pļavās, uz lauku grants ceļiem, būvlaukumos un citās nelīdzenās, grūti izbraucamās vietās, tad biežākie šķēršļi ir celmi meža izcirtumos, apmales un dažādi nevērīgi atstāti darbarīki. Šādu negadījumu rezultātā visbiežāk tehnikai tiek bojātas riepas.

Pērn specializētajai tehnikai ne tikai nodarīti dažādi bojājumi, bet arī palielinājusies garnadžu interese par specializēto tehniku un tās detaļām. 2014. gadā BTA saņēma četrus atlīdzību pieteikumus par nozagtu specializēto tehniku vai tehnikas detaļām, un kopumā atlīdzībās par šādiem gadījumiem izmaksāja 91,5 tūkstošus eiro.

Iveta Rijniece, “BTA Insurance Company” SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: “Lauksaimniecībā, mežizstrādē, celtniecībā un citās jomās tiek izmantota dārga specializētā tehnika. Vairumā gadījumu specializētās tehnikas salūšana vai zādzība nozīmē daļēju vai pilnīgu darbu apstāšanos. Neraugoties uz to, ka interese par specializētās tehnikas apdrošināšanu pērn ir nedaudz palielinājusies, tomēr vēl arvien daudzi lauksaimnieki un mežsaimnieki neaizdomājas par tehnikas apdrošināšanu vai paļaujas uz to, ka gan jau ar tehniku nekas nenotiks. Lai gan zagļiem iekārojamākas ir vieglās automašīnas, tomēr pērnā gada statistika apliecina, ka zagļi var nolūkot arī specializēto tehniku, kuras vērtība vairākkārtīgi pārsniedz automašīnas vērtību. Līzingā iegādājoties specializēto tehniku – kombainu, traktoru, autoceltni vai kādu pārvietojamo iekārtu, parasti tehnikas apdrošināšana ir obligāta prasība. Turpretim iegādājoties specializēto tehniku bez līzinga, apdrošināšana ir tās īpašnieka brīva izvēle, un bieži vien jaunā tehnika netiek apdrošināta. Gadījumos, kad šāda veida tehnikai tiek nodarīti bojājumi, piemēram, ceļu satiksmes negadījuma, dabas stihiju, trešo personu prettiesiskas rīcības vai uguns riska iestāšanās rezultātā, zaudējumi ir ievērojami un mērāmi vairākos tūkstošos eiro. Apkopojot pērnā gada statistiku, jāatzīmē, ka vislielākos zaudējumus var radīt uguns nelaime, kuras rezultātā specializētā tehnika var pilnībā nodegt, kā arī, protams, zādzību gadījumi, kad tehnika tiek nozagta.”

Pērn lielākā atlīdzība specializētās tehnikas apdrošināšanā – 81,9 tūkstoši eiro

Apkopojot datus par izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām specializētās tehnikas apdrošināšanā, BTA izveidojusi pērnā gada lielāko apdrošināšanas atlīdzību TOP 3. Pērn lielāko apdrošināšanas atlīdzību specializētās tehnikas apdrošināšanā – 81,9 tūkstošus eiro – BTA izmaksāja par kādam uzņēmējam nozagtu specializēto tehniku – traktoru un šķeldotāju.

Otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību specializētās tehnikas apdrošināšanā – 10,6 tūkstošus eiro – BTA pērn izmaksāja par Madonas novadā uz lauka salūzušu labības kombainu. Kuļot labību uz lauka, tika bojāta labības kulšanas iekārta.

Savukārt trešo lielāko apdrošināšanas atlīdzību nepilnu 10 tūkstošu eiro apmērā BTA pērn izmaksāja par gadījumu, kad Siguldas novadā zādzības ar ielaušanos rezultātā tika būtiski bojāta uzņēmējam piederošā grunts urbšanas iekārta, proti, iekārtai tika nolauzta vadības pults un sūknis.

BTA ir lielākā apdrošināšanas atlīdzību izmaksātāja Latvijā. 2014. gada deviņos mēnešos BTA bruto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 64 milj. eiro, kas ir par 11,3 % vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā laika periodā.

"BTA Insurance Company" SE

x

Paroles atgadināšana