Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaZemnieks sāk siera ražošanuImants VĪKSNE, www.nra.lv
21.07.2009 Lai atbrīvotos no piena uzpircēju diktāta, Kurzemes zemnieku pāris Andis un Vita Vītolbergi sāk siera ražošanu. Pagaidām viņi ir vienīgie Latvijā, kas uzdrošinās tik radikāli reformēt savu piena biznesu. Iespējams, jau šodien zem presēm tiek likti pirmie rituļi. Pēc pusotra mēneša tie būs pārtapuši puscietajos Gouda, Maasdamer un Edamer šķirnes sieros. Sākotnēji tos plānots pārdot tiešajā tirdzniecībā, galvenokārt Ventspils rajona kundēm, bet vēlāk šis produkts varētu nokļūt arī izsmalcinātu Rīgas restorānu siera platēs un delikatešu veikalu stendos. A. Vītolbergs atzīst, ka cenas ziņā konkurēt ar lētajiem Vācijas sieriem nespēs un tas arī nav viņa mērķis. Muižgaļu saimniecībā tapušie sieri bez liela tirdzniecības uzcenojuma varētu maksāt aptuveni piecus latus kilogramā, tātad pat līdz diviem latiem dārgāk nekā to vācu līdzinieki. Taču uzsvars tiks likts uz produkta kvalitāti. Turpat saimniecībā izslauktais piens tiks pārstrādāts nekavējoties, un tas garantēs nemainīgu piena struktūru nebūs nepieciešama pārvadāšana, vairākkārtēja pārsūknēšana. Par to, cik ļoti vienas šķirnes sieri dažādu ražotāju izpildījumā var atšķirties, Vītolbergu ģimene un draugi pārliecinājās pašu organizētā degustācijā. No vairāku veidu Gouda sieriem visgaršīgākais izrādījās kādā Igaunijas zemnieku saimniecībā tapušais. Sākotnēji iecerēts pārstrādāt 500 litrus piena dienā, iegūstot 50 kilogramus siera, bet, kad ražošana būs iegājusies ikdienas sliedēs, apjomus varēs palielināt līdz pat 2800 litriem. Tas ir maksimums, ko atļauj Holandē iepirktās iekārtas. No turienes vesti arī ieraugi. Holandiešu siera meistars mācījis receptūru. Starp citu tas pats, kurš izstrādājis Limbažu piena sieru receptes un ieviesis tās ražošanā. Ideju par savas siera ražotnes izveidi A. un V. Vītolbergi lolojuši gadus desmit, taču bija nepieciešams kāds grūdiens. Par tādu kalpoja kooperatīva Piena ceļš aprīļa kopsapulce, kurā neatbildētu jautājumu bijis pārlieku daudz. Ražošanas uzsākšanā iekārtās un tehnoloģijās ieguldīti vairāki desmiti tūkstoši latu, bet svarīgākais ieguvums, sākot jauno nodarbi, saimniecībai esot neatkarība no nebūšanām valstī. Tā ir garantija, ka no 80 Holšteinas melnraibajām izslauktais piens nekad nebūs jāpārdod par 0 santīmiem litrā. |