Ziņas no biznesa

Zemnieki sāk novākt ražu

Imants VĪKSNE, www.nra.lv
29.07.2009

Zemnieki sāk novākt ražu

Saglabājoties neziņai par labības iepirkumu cenām, Kurzemes zemnieki palēnām sāk ķerties pie ražas novākšanas.

Vēlā pavasara dēļ kombaini druvās izbrauc pāris nedēļas vēlāk nekā citus gadus. Līdz ar to vēlāk arī kļūst zināmas graudu iepirkuma cenas. Uzpircēji savstarpējās konkurences dēļ pēc iespējas ilgāk pūlas tās paturēt noslēpumā, savukārt zemniekiem tādējādi traucēta darba plānošana. Kurzemes piekrastē – Vārvē un Užavā – saimniekojošais Ēriks Goldmanis atzīst: "Neviens neko nezina! Jautā, kurai firmai gribi, – visas tur cenas slepenībā."

Rīgas dzirnavnieks vakar priekšpusdienā tomēr spēja pateikt vismaz plānoto pārtikas rudzu indikatīvo cenu – tā ir 60 lati tonnā. Savukārt kviešu cena varētu kļūt zināma pēc dienām septiņām, kad sāksies kulšana. Uzņēmuma piegādes ķēdes direktors Uldis Ulmanis prognozē, ka pret pagājušo gadu iepirkuma cena varētu būt zemāka, jo šogad Eiropā ražas ir augstākas. Arī rudziem graudu pieņemšana vēl nav sākta – tiek gaidīts, kad nostabilizēsies laika apstākļi. Ja sāktos lietavas, arī tās ietekmētu zemnieku peļņu. Ventavnieks Aigo Gūtmanis, kura saimniecībā graudkopība ir blakusnozare cūkkopībai, secina, ka sākotnējā iepirkuma cena ir pazema. Pat lopbarības graudiem vajadzētu maksāt apmēram 70 lati tonnā. Taču viņš cer, ka cena mainīsies uz augšu. "Vēl nav nokūlusi Francija un Vācija, kas ir mūsu lielākais noieta tirgus. Ja viņi nesasniegs savam patēriņam nepieciešamo apjomu, cena tirgū kāps." A. Gūtmanis jau palaidis laukā savu mazāko kombainu – pietrūcis lopbarības saimniecības prāvajai cūku saimei. Šajās dienās plānots sākt ziemas miežu kulšanu. Pēc nedēļas nāks rapši, vēl pēc tam ziemas kvieši.

Savas rapšu platības sācis novākt arī Kārlis Akums. Viņš ir viens no retajiem Latvijas lielzemniekiem, kas savā biznesā nav atkarīgs no starpniekiem. Viņa biznesu ietekmē pircējs pašam piederošajos veikalos, nevis graudu uzpircēji un naftas cena. Degviela 20 Akmeņkalnu traktoriem tiek izspiesta saimniecībā uz vietas – no rapšiem. Spraukumi tiek izbaroti govīm, pārpalikumi pārdoti. Pirmā rapšu pļava nokulta jau 23. jūlijā. Raža šogad, rādās, būs labi padevusies. "Man Dieviņš pa laukiem staigā," priecājas zemnieks.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana