Ziņas no biznesa

Latvijā ražotais kvass iekaro eksporta tirgus

Evita Bille, SIA ''Alpha Baltic''
25.11.2009

Š. g. desmit mēnešos SIA "Ilgezeem" ("Iļģuciema kvass" ražotājs) realizējis 5,3 milj. litru iesala dzērienu, to starp arī kvasu. 40 % no realizētā veido eksports.

- Galvenā eksporta valsts - Vācija. Produkti tiek eksportēti arī uz Lietuvu, Igauniju un Poliju.

SIA "Ilgezeem" š. g. desmit mēnešos realizējis 5,3 milj. litru iesala dzērienu, no tiem gandrīz 40% jeb 2 milj. litru ir eksportētā produkcija. Šogad strauji pieaudzis eksporta īpatsvars realizētājā apjomā - salīdzinājumā ar 2008. gadu, tas palielinājies par aptuveni 50%. Produkcija tiek eskortēta uz Vāciju, Poliju, Lietuvu un Igauniju. Pavisam nesen uzņēmums sācis eksportu arī uz Slovākiju.

SIA "Ilgezeem" valdes loceklis Roberts Volfs uzskata, ka uzņēmuma centieni pēdējo divu gadu laikā aktīvi strādājot uz eksporta tirgu meklēšanu un attīstīšanu ir vainagojušies panākumiem. "Lēmumu - aktīvi attīstīt eksportu - pieņēmām aizvadītā gada sākumā, lai diferencētu uzņēmuma riskus. Šodien jāsaka - tā ir bijusi pareiza un tālredzīga rīcība," saka R.Volfs, papildinot: "Latvijā pastāvīgi tiek diskutēts par to, ka jāmeklē un jārada eksportspējīgie produkti. Izrādās, dabīgi raudzēts un veselīgs kvass vai iesala dzēriens tāds ir, un interese par šiem produktiem ir visai liela. Distribūcijas kompānijas tirgus stagnācijas brīdī meklē jaunus un perspektīvus produktus, kas ir patērētājiem interesanti. Savukārt, cilvēki gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts novērtē kvalitatīvu, dabīgu un veselīgu produkciju. Tā ir mūsu priekšrocība."

Jāatzīmē, ka kopējie uzņēmuma iesala dzērienu pārdošanas apjomi š.g. desmit mēnešos ir palielinājušies par 15% salīdzinājumā ar aizvadītā gada šo pašu periodu (2008. gadā desmit mēnešos tika realizēti 4,6 milj. litru iesala dzērienu), neraugoties uz to, ka Latvijā un pasaulē vērojama ekonomikas lejupslīde.

"Latvijā mazumtirdzniecības apjomi krīt un pārtikas produktu ražošanas apjomi samazinās, taču mums ir izdevies noturēties un pat palielināt pārdošanas apjomus iekšējā tirgū. Tas lielā mērā ir pateicoties tieši produkta kvalitātei, kā arī garšai un tradīcijām," uzskata R.Volfs.

Nākamajā gadā SIA "Ilgezeem" plāno uzsākt produkcijas eksportu uz Čehiju, Somiju, tiek domāts arī par eksportu uz Ungāriju, Bulgāriju, Rumāniju. Tāpat jau šogad ir uzsāktas sarunas par produkcijas eksportu uz Izraēlu, kur visas pārbaudes SIA "Ilgezeem" rūpnīca ir izturējusi un jau ir saņemts Košera sertifikāts kvasa tirdzniecībai.

R.Volfs ir pārliecināts, ka 2010. gada desmit mēnešos uzņēmums pārdos jau 7 milj. litru iesala dzērienu, no kuriem vismaz 50 % sastādīs eksports. Jāatzīmē, ka SIA "Ilgezeem" ir vienīgais uzņēmums, kas Latvijā ražo dabīgi raudzētu kvasu.

SIA ''Alpha Baltic''

x

Paroles atgadināšana