Ziņas no biznesa

Kuldīgā izveidota vīngliemežu audzētāju skola

BNS
14.12.2009

Kuldīgā izveidota vīngliemežu skola, kurā interesenti var apgūt šo netradicionālās lauksaimniecības nozari.

Skolas vadītājs Imants Vītoliņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka nodarbībās, kas notiek vairākas reizes nedēļā, var apgūt vīngliemežu audzēšanas tehnoloģiju, apspriest produkcijas realizāciju, kā arī dabā apskatīt, kā jāaudzē gliemeži. Skoliņu apmeklējot interesenti no visas Latvijas.

Vītoliņš Francijā apguvis gan dienvidu gliemežu, gan vīngliemežu audzēšanas un pārstrādes prasmi, iegūstot Eiropas sertifikātu.

Gliemežu speciālists atzina, ka viņa mērķis ir apvienot Latvijas vīngliemežu audzētājus, lai nodrošinātu nepieciešamos vīngliemežu eksporta apmērus uz Eiropu - līdz 100 tonnām gadā.

Latvijā ir vairāk nekā simts vīngliemežu audzētāju. Pagaidām gan neesot apkopoti dati, cik tonnas gliemežu gadā viņi izsaudzē. Latvijā audzētos vīngliemežus aktīvi uzpērkot lietuvieši, kas tos pārstrādājot un tālāk eksportējot uz Eiropas valstīm, galvenokārt, Franciju.

"Esmu iecerējis nākamgad Kurzemē veidot vīngliemežu pārstrādes cehu. Tajā varētu pārstrādās aptuveni 100 tonnas gliemežu gadā," pastāstīja Vītoliņš.

Vīngliemežus plānots pārstrādāt pusfabrikātos, ko pārdos ārvalstīs.

Vīngliemežu audzēšana ir viens no netradicionālās lauksaimniecības veidiem, kas Latvijā sāka veidoties 90.gadu vidū. Pagaidām gan tā nav kļuvusi par ražīgu un ienesīgu nozari.

BNS

x

Paroles atgadināšana