Ziņas no biznesa

Gaļas pārstrādes uzņēmuma "Viesuļi" apgrozījums pērn samazinājies par 43%

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
15.03.2010

Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA "Viesuļi" provizoriskais apgrozījums pagājušajā gadā bija 2,1 miljons latu, kas ir par 43% mazāk kā 2008. gadā, un uzņēmums strādāja ar zaudējumiem, kuru apjoms vēl tiek rēķināts, informēja valdes priekšsēdētājs Normunds Teicāns.

Salīdzinot ar 2007. gada darbības rādītajiem, pērn apgrozījums samazinājies uz pusi. "Uzņēmumā lielāko īpatsvaru gaļas ražošanā veidoja cūkgaļa. Pēdējos gados katastrofāli sāka trūkt Latvijā audzētu cūku, jo tās tika izvestas uz Krieviju. Tā vietā ienāca kautķermeņu imports no Polijas, Vācijas un citām valstīm par ārkārtīgi zemām cenām. Tāpēc 2009. gada vidū "Viesuļiem" draudēja bankrots," stāsta Teicāns.

2007. gadā "Viesuļos" vidēji mēnesī nokāva 2408 lopus, 2008. gadā - 1154, bet 2009. gadā - tikai 391 mājdzīvnieku. "Viesuļu" kautuvē tiek kauti liellopi, teļi, aitas, cūkas, strausi.

Lai glābtu uzņēmumu no bankrota, kāda potenciāla produkcijas noņēmēja rosināts uzņēmums pārorientējās uz liellopu gaļas ražošanu, izmantojot kaušanas metodi bez iepriekšējas apdullināšanas. Taču, lai kautu lopus bez iepriekšējas apdullināšanas, bija jāveic grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, ko uzņēmums arī lūdza likumdevējam. Neskatoties uz daļas sabiedrības noliedzošo attieksmi, grozījumi tika veikti un uzņēmums varēja izvairīties no kautuves bankrota.

"Kaušanai bez apdullināšanas ir senas tradīcijas kā Latvijā, tā arī daudzviet citur pasaulē, un tās izmantošana paver iespējas realizēt saražoto gaļu patēriņam musulmaņu kopienās kā Latvijā, tā ārpus tās. Veikto investīciju apjoms ražotnes modernizēšanā sasniedz 2 miljonus eiro (aptuveni 1,4 miljonus latu). Investīcijas ieguldītas gan ražotnes pārveidē atbilstoši jaunajai gaļas ražošanas tehnoloģijai, gan jaunu iekārtu iegāde, kas ļauj garantēt augstāko produkcijas kvalitāti un uzsākt jaunu produktu ražošanu kā vietējam, tā eksporta tirgiem. Ir iecere paplašināt žāvētas gaļas un desu ražošanu, iekārtot burgeru līniju, kā arī sasaldētu kotlešu ražošanu," stāsta Teicāns.

Patlaban uzņēmums ir noslēdzis vairākus līgumus ar jauniem sadarbības partneriem kā Latvijā, tā ārpus tās. Par gaļu, kas iegūta no liellopiem, kas kauti bez iepriekšējās apdullināšanas jeb ar zīmolu "Halal", interesējas arī Rīgas lielveikali "mc2", "Sky", "Stockmann". Pašreiz 70% no saražotā tiek realizēts mazumtirdzniecībā un augstas klases restorānos ārpus Latvijas - Zviedrijā, Vācijā, Nīderlandē un Beļģijā. Taču pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, jo Latvijā audzētās gaļas kvalitāte ir augsta un cena ir konkurētspējīga.

Sākot no šī gada uzņēmums pakāpeniski plāno kāpināt ražošanas apjomus, atgriežoties pie 2007. gada darbības radītājiem. Uzņēmums paplašinās savu darbību, iegādājoties vairākas lopu iepirkuma mašīnas, lai varētu izveidotu jaunus lopu iepirkšanas maršrutus. Tuvākajā laikā uzņēmumam būs nepieciešami vēl septiņi, astoņi strādnieki.

Kā ziņots, patlaban uzņēmumā nodarbināti 150 cilvēki. Pašreiz attīstīta darbība četros virzienos - gaļas ieguve un pārstrāde, pārtikas ražošana, sabiedriskā ēdināšana un tirdzniecība un pakalpojumu sniegšana.

"Viesuļiem" ir arī meitas uzņēmums - bioloģiskā zemnieku saimniecība "Grāviņi 1", kur tiek audzēti gaļas liellopi, lai kautuvi varētu nodrošināt ar darbu ziemas mēnešos, kad zemnieki lopus pārdod mazāk.
Sk. arī rakstu

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana