Ziņas no biznesa

Lietuvā iznīcinās 14 tonnas šokolādes, kuras ražošanas izejvielās Slovākijā nokļuvuši salmonelozes izraisītāji

Nac.ag. LETA
19.03.2010

Lietuvā pirmo reizi tiks iznīcināts vairāk nekā 14 tonnu šokolādes izstrādājumu, jo to ražošanas izejvielās Slovākijā nokļuvuši salmonelozes izraisītāji, vēsta Lietuvas televīzija.

Kā pastāstījuši ražotāji, lēmums iznīcināt šo produkciju nolemts, saņemot no izejvielu ražotājiem Bratislavā paziņojumu, ka daļā izejvielu paraugu atrasti salmonelozes izraisītāji. No šīm izejvielām vēlāk ražota Lietuvas tirgum paredzētā šokolāde.

"Lietuvā tas ir pirmais gadījums, kad tiek apturēts un iznīcināts viss sūtījums. Te vairs tiešām netiek skaitīta nauda, jo runa ir par drošību," uzsvēris uzņēmuma "Kraft Foods Lietuva" projektu vadītājs Marjus Giržads.

Pirmās kastes ar šokolādes batoniņiem "3 Bit" no Kauņas nogādātas atkritumu dedzināšanas uzņēmumā pie Viļņas. Ceturtdien krāsnī, kurā parasti tiek utilizēti medicīnas atkritumi, izmēģinājumam jau tika sadedzināta tonna šo batoniņu.

Pastāvēja bažas, ka no tik kalorijām bagāta "kurināmā" krāsns varētu pat automātiski izslēgties, bet pagaidām viss noritējis gludi, pastāstījusi medicīnisko atkritumu apsaimniekošanas sektora vadītāja Rimute Lesņikauskiene.

Drīz šajā pašā krāsnī nonāks arī šokolāde "Princas" ar zemesriekstiem. Kopumā tiks sadedzināts vairāk nekā 14,2 tonnu "Kraft Foods" šokolādes izstrādājumu.

"Katrs uzņēmums, kam ir sava paškontroles sistēma, preventīvā kārtā pārbauda gan savas izejvielas, gan gatavos izstrādājumus. Ņemot vērā, ka šai gadījumā bija aizdomas par salmonelozi, jāiznīcina visa partija," skaidrojusi Viļņas Pārtikas un veterinārā dienesta inspektore Nijole Paulauskiene.

Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu noteikumiem, atklājot drošības prasībām neatbilstošu pārtikas preci, tā jānosūta atpakaļ ražotājam, piegādātājam, jāiznīcina vai jānosūta uz izcelsmes valsti.

Taču šauboties, vai šīs prasības tiešām tiek ievērotas, izskanējuši ieteikumi noteikt stingrāku kārtību, lai visa nedrošā pārtika tiktu iznīcināta Lietuvā. Kā norāda Pārtikas un veterinārā dienesta vadība, šādas likuma prasības nāktos saskaņot ar Briseli.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana