Ziņas no biznesa

Latvijas un Polijas lauksaimniecības ministri pārrunās LAP īstenošanas gaitu abās valstīs un Zaļeniekos atklās biogāzes ražotni

Ilze Vabole, AgroPols
24.03.2010

Ceturtdien, 25. martā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemkopības ministrijā (ZM) tiksies ar Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Mareku Savicki, lai pārrunātu Latvijas un Polijas pieredzi Lauku attīstības programmas (LAP) īstenošanā. Abu valstu nozares ministri Zaļenieku pagastā arī atklās Latvijā pirmo viena megavata jaudīgo biogāzes ražotni un elektrostaciju, apmeklēs Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) Jelgavā un zivju pārstrādes uzņēmumu Ķekavā.

Tiekoties ZM, J.Dūklavs un M.Savickis apmainīsies viedokļiem par LAP īstenošanas gaitu gan Latvijā, gan Polijā, apspriežot norises lauku un lauksaimniecības attīstībā abās valstīs saistībā ar kopējo ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā (ES), kā arī pasaulē. Plānots pārrunāt KLP tiešo maksājumu un savstarpējās atbilstības vienkāršošanu, atbalstu zivsaimniecībai, apdrošināšanas sistēmu augkopībā un lopkopībā, iestājoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, kā arī ES Kopējās lauksaimniecības politikas un lauku attīstības nākotni pēc 2013. gada un citas aktuālas tēmas.

Pēc tam amatpersonas apmeklēs zivju pārstrādes uzņēmumu "Mottra", Katlakalnā Ķekavas pagastā, kas ražo augstākā labuma melnos ikrus, tos iegūstot no storēm un sterletēm. Uzņēmuma produkciju kā vienu no labākajām pasaulē atzinuši daudzi augsta līmeņa neatkarīgie pārtikas eksperti. Produkta augsto kvalitāti nodrošina zivju ekoloģiskas turēšanas metodes un zivīm draudzīgs ikru iegūšanas veids. Uzņēmums eksportē 90% saražotā produkta. J.Dūklavs un M.Savickis iepazīsies ar ražotnes darbību, kā arī tiksies ar tās vadību.

Pēc tam abi  ministri dosies uz Ozolniekiem, kur apmeklēs LLKC centrālo biroju, lai pārrunātu LLKC lomu LAP īstenošanā.

Amatpersonu darba vizītes noslēgumā (plkst. 15.30) plānota biogāzes ražotnes un elektrostacijas svinīga atklāšana zemnieku saimniecībā "Mežacīruļi", Zaļenieku pagastā Jelgavas novadā. Šī ir Latvijā pirmā biogāzes ražotne ar jaudu 1 megavats, bet otrā, kas biogāzes iegūšanai izmanto kūtsmēslus un zaļmasu. Projekts īstenots LAP programmas pasākuma "Uzņēmumu radīšana un attīstība (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)" apakšpasākuma "Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas" ietvaros. Projektu īstenojusi SIA "MC Bio", kas izveidota uz z/s "Mežacīruļi" bāzes. Zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" pamatnodarbošanās ir lopkopība - tajā ir ap 600 liellopu liels ganāmpulks, audzē graudus, rapšus un lopbarības kultūras, kopā apsaimniekojot 700 hektāru zemes.

Latvijā pirmā un Baltijā otrā biogāzes ražotne, kas kā izejvielas izmanto kūtsmēslus un enerģētiskos kultūraugus, darbību uzsāka 2008. gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce". Tās elektroenerģijas ražošanas jauda - 260 kilovati.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana