Ziņas no biznesa

"Rīgas piena kombināta" pērnā gada peļņa - 22 tūkst. latu

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
07.04.2010

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas piena kombināts" pērn strādājis ar 22 001 lata peļņu, 7. aprīļa preses brokastīs  informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Ināra Driksna.

"Rīgas piena kombināta" apgrozījums pērn sasniedza 41,63 miljonus latu, kas ir par aptuveni trešdaļu jeb 30,8% mazāk ekā 2008. gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 60,2 miljoni latu.

Apgrozījuma samazinājums galvenokārt skaidrojams ar piena produktu mazumtirdzniecības cenu samazinājumu aptuveni par 30%. Apgrozījums tonnās ir samazinājies tikai par 10%, un tas pamatā saistīts ar eksportu, jo pagājušajā gadā pieprasījums pēc industriālajiem produktiem bija krietni mazāks kā gadu iepriekš, turklāt saistībā ar Krievijas prasību maiņu produktu marķējumam divus mēnešus uzņēmumam praktiski bija apstājies eksports uz Krieviju.

Driksna iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja, ka šogad uzņēmums plāno palielināt apgrozījumu vismaz par 10%.

"Strādājot pie jaunajiem produktiem, ņemam vērā Latvijas iedzīvotāju pašreizējo pirktspēju. Savu produktu portfeli veidojam tā, lai esam iespējami mazāk atkarīgi no globālo piena tirgu svārstībām un mūsu no zemniekiem iepērkamā piena apjoms būtu stabils. Ja īstenosies visi mūsu iesāktie projekti, iespējams, no zemniekiem iepirksim vairāk piena nekā iepriekšējā gadā. Esam atvērti sarunām par kopīgas ražotnes veidošanu ar kooperatīviem. Idejas ir, sarunas notiek, bet konkrētu projekta aprišu pagaidām vēl nav," stāstīja valdes priekšsēdētāja.

Šogad uzņēmums sāka īstenot vērienīgu eksporta pasūtījumu uz Maskavu. Driksna stāsta, ka no Latvijas pārtikas nozares uzņēmumiem "Rīgas piena kombinātam", šķiet, ir visbagātākā pieredze darbam Krievijas tirgū, jo uzņēmums vienmēr ir eksportējis uz Krieviju, uzņēmumam bija arī savs piena pārstrādes uzņēmums Krievijā. "Vienmēr esam uzskatījuši, ka Krievijas tirgus ir svarīgs, un nekad neesam atstājuši novārtā šo pieredzi un iestrādes. Latvija vienmēr būs blakus Krievijai, un Krievijas tirgus vienmēr mums ir bijis svarīgs un liels. Būsim godīgi, rietumos mūs neviens tik ļoti negaida, bet Krievijas iedzīvotāji atceras un atzinīgi vērtē Latvijā ražotos produktus. Tas nav gudri, ka neizmantojam to labo, kas mums kādreiz padomju gados bija izveidots, ja abas valstis no sadarbības ir ieguvējas," uzskata Driksna.

AS "Rīgas piena kombināts" un AS "Limbažu piens" kontrolpakete pieder SIA "Baltijas lāse", kuras īpašnieki ir Atis Sausnītis un Ivars Strautiņš, kuriem katram pieder pa 50% uzņēmuma kapitāla daļu.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2009. gada pētījumā par 101 vērtīgāko Latvijas uzņēmumu "Rīgas piena kombināts" ierindojas 84. vietā ar uzņēmuma vērtību 17,09 miljoni latu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana