Ziņas no biznesa

Zemnieku saimniecība "Zemitāni" uz Krieviju eksportē 40 dzīvus briežus

Aina Odziņa, AgroPols
05.05.2010

Eiropā lielākā staltbriežu ciltsdarba saimniecība - zemnieku saimniecība "Zemitāni" (Kokneses novads, Iršu pagasts) - noslēgusi sadarbības līgumu un uzsākusi dzīvu briežu eksportu uz Krieviju.

Līdz šim no Latvijas uz Krieviju eksportētas galvenokārt cūkas un kazas. Stingro kaimiņvalsts veterināro prasību dēļ briežu eksports uz Krieviju līdz šim nebija izdevies nevienai Eiropas briežu audzētavai. Savukārt šobrīd, pierādot gan briežu izcilo kvalitāti, gan saimniecības augsto veterinārmedicīnas līmeni, z/s "Zemitāni" izdevies tas, par ko citi Eiropas briežaudzētāji vēl tikai sapņo - atvērt lielo Krievijas tirgu.

Pirmdien, 3. maijā,  no Zemitānu  briežu dārza eksportā tika aizvesti 40 brieži - 20 staltbrieži un 20 dambrieži.

Divstāvu furgonā tika savesti izcilas kvalitātes Latvijā izaudzēti trofeju brieži, lai tos tālāk nogādātu uz briežu dārzu Jaroslavļas apgabalā, Krievijā.

Līdz 2010. gada beigām uz Krieviju eksportā z/s "Zemitāni" plāno aizvest vēl vismaz 150 līdz 200 augstākās kvalitātes briežu.

Z/s "Zemitāni" ar trofeju briežkopību nodarbojas jau vairāk nekā 7 gadus. "Mēs esam patiesi lepni, ka mums ir izdevies atvērt Krievijas tirgu Latvijai. Tagad briežkopībai Latvijā ir parādijies stingrs ekonomisks pamats," norāda z/s "Zemitāni īpašnieks, bioloģijas doktors Guntis Belēvičs.

Lai arī par Eiropas briežaudzēšanas lielvalsti tiek atzīta Anglija, Latvija šajā nozarē jau ieņem stabilas pozīcijas, turklāt arī izteiktu pārsvaru pār Lietuvu un Igauniju. "Šobrīd Latvijā ir ap 60 briežu dārzu, 12-15 saimniecības ar briežkopību nodarbojas profesionāli. Lai arī Anglija patlaban ir paraugs visai pasaulei, Latvijai ir labas izredzes 10-15 gadu laikā sasniegt tās līmeni briežu trofeju kvalitātē," stāsta G. Belēvičs.

Turklāt briežkopībai Latvijā, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, ir vairākas priekšrocības. "Pirmkārt, mums ir lielas zemes platības, kas tradicionālajai lauksaimniecībai ir nederīgas, bet pilnībā ir piemērotas un izmantojamas briežu audzēšanai. Otrkārt, Latvijai ir tiešā robeža ar Krieviju, kas nodrošina daudz vieglāku un ērtāku dzīvnieku transportēšanu. Treškārt, Latvija atšķirībā no citām ES valstīm, var izprast un izpildīt Krievijas stingrās veterinārās prasības," atzīst G. Belēvičs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana