Ziņas no biznesa

Ar jauno miltu klasifikāciju „Rīgas Dzirnavnieks” varēs nodrošināt nemainīgus miltu kvalitātes parametrus

Aija Zariņa, AgroPols
05.05.2010

„Rīgas Dzirnavnieks” investējis vairāk nekā pus miljonu latu jaunās laboratorijas un ražošanas iekārtās, kas ļāvis pilnveidot miltu klasifikatoru ar jaunām miltu kvalitātes apakškategorijām, stāsta uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Ilze Gabrāne.

Šobrīd „Rīgas Dzirnavnieks” ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas industriālajiem klientiem piedāvās kvalitātes ziņā tik plašu miltu sortimentu.

I. Gabrāne atzīmē, ka no uzlabotā kvalitātes modeļa lielākie ieguvēji būs konditorijas un beķerejas, kas atbilstoši produkcijas specifikai varēs iegādāties noteiktas kvalitātes miltus un izvairīties no produkcijas brāķiem, ko rada neatbilstoša miltu kvalitāte.

Šāda vēl lielāka nekā līdz šim miltu kvalitātes diferencēšana būs stimuls arī labības audzētājiem audzēt augstākās kvalitātes graudaugus, par kuriem attiecīgi tiek maksāta augstāka iepirkumu cena.

Uzņēmums prognozē, ka šāds solis varētu sekmēt esošo un jaunu eksporta tirgu apgūšanu tieši industriālo produktu segmentā.

Produkcijas ražotājs var būt drošs par rezultātu

„Rīgas Dzirnavnieka” ģenerāldirektors Sandis Jansons informē, ka jaunās laboratorijas iekārtas dos iespēju kontrolēt ievērojami vairāk miltu kvalitātes parametrus, ļaujot paplašināt miltu sortimentu industriālās produkcijas segmentā. Piemēram, „Rīgas Dzirnavnieks” šobrīd Latvijā vienīgie piedāvā augstākās šķiras kviešu miltus trīs apakškategorijās. Izvēloties atbilstošas kvalitātes miltu kategoriju, produkcijas ražotājs var samazināt produkcijas neizdošanās riskus līdz minimumam. Piemēram, konditoram vai tehnologam nav jāuztraucas, ka katru reizi pēc vienādām proporcijām sajauktai mīklai būs atšķirīgs gala rezultāts, jo tai katru reizi atšķirsies miltu kvalitātes standarti.

Ja līdz šim nozarē galvenokārt varēja runāt par trīs kviešu miltu kvalitātes šķirām (augstākā, 1. šķira, 2. šķira) un atsevišķām starpšķirām, tad „Rīgas Dzirnavnieks” ir izstrādājis un turpmāk katrai šķirai piedāvās vēl trīs apakškategorijas – B, C, D (atkarībā no lipekļa satura un lipekļa kvalitātes). Līdz ar to industriālo miltu segmentā būs iespēja izvēlēties atbilstošāko kviešu miltu kategoriju tam paredzētajam pielietojumam.

Sandis Jansons uzsver: „Ieguldītās investīcijas izpētē un attīstībā arī šajā ekonomiski grūtajā laikā attaisnojas, jo ar jauno miltu klasifikāciju varēsim nodrošināt mūsu klientiem vissvarīgāko – nemainīgus miltu kvalitātes parametrus, tādā veidā ļaujot izvēlēties visatbilstošāko miltu kategoriju un iznākumā samazināt līdz minimumam, tā saucamo, brāķu īpatsvaru. Turklāt nav svarīgi, vai tas ir liels vai mazs maiznieks, jo izejvielu kvalitāte visiem uzņēmumiem ir vienādi nozīmīga. ”

Graudaugu raža tiek šķirota 32 kvalitātes grupās

Jau pērn rudenī „Rīgas Dzirnavnieks” iepirka graudus, sadalot 32 graudu kvalitātes grupās, pārstrādē paredzot katrai noteiktu pielietojumu. Vidēji nozarē parasti graudi tiek dalīti četrās līdz piecās grupās. „Rīgas Dzirnavnieks” izstrādātā detalizētā graudu klasifikācija dod iespēju pēc tam ražot miltus diferencētās kategorijās, ar atbilstošu, paredzamu pielietojamību. Tas ir arī stimuls graudaudzētājiem audzēt augstākās kvalitātes labību, par kuru attiecīgi tiek arī maksāta augstāka iepirkumu cena.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana