Ziņas no biznesa

Krīzē palielina ražošanu

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
14.05.2010

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" raksta, ka augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumi pērn strādājuši ar peļņu.

Par spīti ekonomikas lejupslīdei, kā rezultātā daudzās ģimenēs pagājušajā gadā pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal tika vārīts ievārījums un marinēti gurķi, augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumi pērn strādājuši ar peļņu.

Augļu un ogu pārstrādes uzņēmums SIA Pure Food kopējie ienākumi pērn sasniedza 11 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 2008. gadu, ir par 495 000 latu vairāk. Pērn uzņēmums nopelnīja 401 tūkstoti latu, kas ir labākais rādītājs uzņēmuma darbības vēsturē. Šogad Pure Food plāno sasniegt 17 miljonu eiro (aptuveni 12 miljoni latu) apgrozījumu.

Arī SIA Milda KM, kas produkciju ražo Valmieras rajona Kocēnu pagastā, pagājušais gads ir bijis labs. Produkcija top pilnībā atjaunotā un modernizētā ražošanas cehā. Līdzās majonēzēm un kečupiem, ko pilda modernā stāvpaku iepakojumā, Milda K gatavo arī dažādu veidu zupas, pupiņas ar speķi, sīrupus. Milda KM valdes priekšsēdētājs Gints Čakāns ir pārliecināts, ka nākotnē arī zupas tiks fasētas stāvpakās, aizstājot stikla burkas.

Šā gada pirmajā ceturksnī Milda KM apgrozījums ir palielinājies par 13 procentiem, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn.

SIA Spilva pērn saražojusi 19,5 miljonus produkcijas vienību jeb 9200 tonnas ēdiena un ēdiena piedevu. Uzņēmuma apgrozījums bija 11,4 miljoni latu, peļņa – 250 tūkstoši latu, kas tomēr ir krietni mazāk nekā 2008. gadā, kad uzņēmums guva aptuveni 700 000 latu peļņu.

"Kopējie uzņēmuma 2009. gada rezultāti vērtējami kā apmierinoši. SIA Spilva pārdošanas apjomu samazinājuma īpatsvars ir līdzīgs ar Latvijas IKP samazinājuma īpatsvaru – aptuveni 18% robežās. Latvijas mazumtirdzniecības apgrozījums 2009. gada laikā samazinājās apmēram 25–30% robežās, kas uzskatāms par vienu no galvenajiem SIA Spilva produkcijas realizācijas kanāliem. Par veiksmi uzskatāma ir sulu kategorijas veiksmīga ieviešana Latvijas tirgū, kā arī veiksmīga iegādātā Latplanta brenda produkcijas – tējas, garšvielas – ražošanas un tirdzniecības uzsākšana," skaidroja Spilva valdes locekle Lolita Bemhena.

Uz šo gadu pārtikas ražotāji raugās visai optimistiski un jau slēdz līgumus ar ogu, augļu un dārzeņu piegādātājiem Latvijā.

SIA Pure Food aprīļa beigās bija noslēgusi piegādes līgumus ar aptuveni 30 zemnieku saimniecībām. Šogad plānots iepirkt aptuveni 60 tonnu upeņu, 200 tonnu aveņu, 1000 tonnu melleņu, 50 līdz 60 tonnu brūkleņu un dzērveņu.

Arī Milda KM maksimāli cenšas izmantot vietējās izejvielas. Uzņēmums sadarbojas ar aptuveni 14 zemnieku saimniecībām Latvijā, no kurām iepērk dārzeņus, pākšaugus un gaļu. Galvenais cietes piegādātājs ir Aloja Starkelsen, savukārt cukuru nu jau nākas iepirkt no Polijas.

Spilva no Latvijas audzētājiem un piegādātājiem šovasar plāno iepirkt 62 tonnas skābeņu, 35 tonnas burkānu, 30 tonnas sīpolu, 12 tonnas pelēko zirņu, četras tonnas seleriju sakņu, vienu tonnu diļļu, kā arī 36 tonnas dažādu ogu.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana