Ziņas no biznesa

Dzīvais "Valmiermuižas alus" varētu tikt izpirkts jau pirms Jāniem

Aina Odziņa, AgroPols
19.06.2010

.

Sekojot izmaiņām pieprasījumā, tirgotāji pašreiz "Valmiermuižas alum" pasūtinājuši apjomus, kas pat sešas reizes pārsniedz maija apjomus, stāsta uzņēmuma komunikācijas konsultante Margrieta Akmens. Šāds pieprasījums pārsniedz ne tikai drosmīgākās alus darītavas saimnieku prognozes, bet arī brūža jaudu. Tā kā dzīvajam alum nav iespējams veidot rezerves uzkrājumus, tad Valmiermuižas gaišais alus, iespējams, tiks izpirkts vēl pirms svētkiem.

"Dzīvais alus, kam pieder arī "Valmiermuižas alus" brūvējumi, vienmēr nopērkams tikai svaigs un tik lielā daudzumā, cik alus darītavā iespējams izbrūvēt. Tā derīguma termiņš ir īss. Bet pasterizētais alus uzrakstu "izpirkts" nepiedzīvo gandrīz nekad - veido tik uzkrājumu noliktavā, lai pieprasījuma brīdī spētu tik vest," stāsta Aigars Ruņģis, "Valmiermuižas alus" saimnieks.

Pieprasījums pēc dzīvā alus arī šogad milzīgs

Dzīvais alus tradicionāli ietilpst "premium" kategorijā un maksā dārgāk. Taču tas nav šķērslis, lai katru gadu pieprasījums pēc dzīvā alus pirms Līgo svētkiem kāptu pat vairākas reizes. Arī šogad. Tāpēc paredzams, ka dzīvā alus šķirnes tiks izpirktas pirmās.

"Sazinājos ar kolēģiem citās dzīvā alus darītavās. Gatavojoties Jāņu pieprasījumam, viņi izmantojuši jaudas rezerves. Taču tāpat viss alus tiek izpirkts. Bet mums līdz brīdim, kad varēsim paplašināties, rezervju nav. "Valmiermuižas alus" ar pilnu jaudu strādā jau kopš alus sezonas sākuma," stāsta A. Ruņģis.

Plāno paplašināties, bet ne vairāk kā līdz 1% tirgus

Ražošanas un produktu klāsta paplašināšanu "Valmiermuižas alus" apsver jau sen. Plānos ietilpst gan kvass, gan dažādas uzkodas ar "Valmiermuižas zīmolu". Sarunas ar banku par aizdevumu alus darītavas paplašināšanai "Valmiermuižas alus" saimnieki plāno turpināt gada beigās, kad būs pieejami dati par šā gada darbības rezultātiem. Taču alus darītavas saimnieki ir aprēķinājuši, ka sava alus darīšanas apjomus kāpinās tikai līdz 1% no Latvijas alus tirgus, jo tikai šādam apjomam iespējams turēt kvalitāti esošajā līmenī.

"Ražošanas jaudu kāpināšanu noteikti atzinīgi novērtētu mūsu sadarbības partneri. Taču es uzskatu, ka ražotāja absolūtajai prioritātei jābūt kvalitātei un interesantam sortimentam priekš esošajiem pircējiem. Un tikai tad jāstrādā pie jaunu klientu pulcēšanas. Tāpēc ziņa, ka tā vai cita prece ir izpirkta, manuprāt, ir viena no pazīmēm, ka ražotājam prioritātes ir tieši šādā secībā," rezumē alus darītavas saimnieks.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana