Ziņas no biznesa

"Rīgas piena kombināta" zaudējumi pērn - Ls 1,45 miljoni; uzņēmumam piesaistīts Krievijas investors

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
31.03.2011

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) pērn strādājis ar 1,45 miljonu latu zaudējumiem, tādēļ piesaistīts investors - Krievijas uzņēmējs Andrejs Bezhmeļņickis.

Par to pēc 31. martā notikušās uzņēmuma akcionāru sapulces biznesa portālu "Nozare.lv" informēja RPK pārstāvji.

Lai gan pērn uzņēmums strādāja ar 28,6% apgrozījuma pieaugumu pret 2009. gadu, gads ir pabeigts ar zaudējumiem. Tādēļ pieņemts lēmums uzņēmuma turpmākai attīstībai piesaistīt banku finansējumu un privāto kapitālu. RPK piesaistīts finanšu investors - Krievijas uzņēmējs Bezhmeļņickis, kurš darbojies piena nozares biznesā Krievijā, NVS valstīs un starptautiskajos tirgos.

Kā norādīja RPK pārstāve Irēna Bērziņa, RPK ir rezervētas akcijas, kas tiks pārdalītas pēc finanšu ieguldījuma uzņēmuma attīstībā. "Akcionāru sastāvs ir mainījies, taču, tā kā Komerclikums neparedz AS publiskot savus akcionārus un akciju sadalījumu, tas pagaidām netiks atklāts. RPK ir vairāk nekā 600 akcionāru, tai skaitā uzņēmumi, pašvaldības, uzņēmuma darbinieki un zemnieki," sacīja Bērziņa.

Savukārt RPK valdes priekšsēdētāja Ināra Driksna norādīja, ka pērn zaudējumus izraisīja nelīdzsvarotās piena iepirkšanas un produkcijas realizācijas cenas.

"Vidējā piena cena 2010. gadā palielinājās par 38% pret iepriekšējo gadu. Saistībā ar zemo pirktspēju, energoresursu sadārdzināšanos un augsto konkurences līmeni Latvijā, īpaši Lietuvas ražotāju ievestās produkcijas cenu dempinga dēļ, produkcijas realizācijas cenas 2010.gada pirmajā pusgadā nebija iespējams adekvāti pacelt. RPK finansiālais stāvoklis ir stabils un nekas neliecina par iespējamiem draudiem turpmākai darbībai, taču uzņēmuma attīstībai nepieciešams piesaistīt papildu finanšu resursus," sacīja Driksna.

Ņemot vērā tautsaimniecības tendences un nestabilo ekonomisko situāciju Latvijā, izanalizējot piena nozares tendences Baltijas un Eiropas kontekstā, pasaulē un Krievijā, uzņēmuma speciālisti un eksperti secināja, ka vienīgais pareizais risinājums, kā turpmāk attīstīt uzņēmumu, nodrošinot stabilu peļņu ilgtermiņā, saglabājot vairāk nekā 500 darba vietas, ir ieviest jaunas tehnoloģijas un būtiski palielināt eksportu Austrumu virzienā.

Tāpēc RPK valde pagājušā gada nogalē vērsās pie padomes ar lūgumu piesaistīt uzņēmumam papildu finanšu resursus, kas nepieciešami ražošanas attīstībai, lai uzņēmums spētu izvērst eksporta darbību Krievijas un NVS valstu tirgos.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Ivars Strautiņš norādīja, ka piesaistītais finansējums tiks izmantots ražošanas jaudu pārstrukturizācijā un palielināšanā. Līdzekļi tiks ieguldīti zemnieku saimniecību fermu attīstībā un ganāmpulku paplašināšanā.

Savukārt RPK padomes loceklis Atis Sausnītis atzīmēja, ka jaunā akcionāra pieredze un zināšanas noderēs jaunu eksporta tirgu apguvē, tādējādi RPK nostiprinās pozīcijas Latvijas piena nozarē, kā arī Baltijas un pasaules tirgos būs konkurētspējīgs uzņēmums.

RPK apgrozījums 2010. gadā bija 53,536 miljoni latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009. gadā. Pieaugumu nodrošināja virzība eksporta tirgos, kas ļāva palielināt eksportu līdz 11,327 miljoniem latu jeb 21,2% no kopējā RPK apgrozījuma. Salīdzinājumā ar 2009. gadu pērn eksports ir audzis par 77,6%.

Pēc apgrozījuma galvenie eksporta partneri bija Krievija - 35%, Azerbaidžāna - 29%, Vācija - 18% un Nīderlande - 5%. Kopumā RPK produkciju eksportēja uz 18 valstīm.

2010. gadā RPK iepircis 138 000 tonnu svaigpiena, kas ir par 38% vairāk nekā 2009. gadā.

Kā ziņots, RPK, kā arī AS "Limbažu piens" kontrolpakete pieder SIA "Baltijas lāse", kuras īpašnieki ir Atis Sausnītis un Ivars Strautiņš, kuriem katram pieder pa 50% uzņēmuma kapitāla daļu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana