Ziņas no biznesa

ZM: Bojāto ziemāju dēļ šogad būtiski mainījusies sējumu struktūra

Ingrīda Mičāne, Leta
24.05.2011

Tā kā šogad pavasara sākuma ieilgušā sausuma dēļ gājušas bojā apmēram 43% ziemāju platības un lauki pārsēti, šogad būtiski mainījusies sējumu struktūra par labu vasarājiem, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Augkopības nodaļas speciāliste Lelde Celmiņa.

Ja 2010. gadā ziemāji no kopējās graudu platības aizņēma 53%, tad prognozēts, ka 2011. gadā tie veidos tikai 32% no kopējās graudaugu platības. Tas skaidrojams ar to, ka no 2010. gada rudenī apsētās ziemāju platības bojā gājuši apmēram 43% ziemāju. Bojā gājušo ziemāju platību vietā tika sēti vasaras kvieši, vasaras mieži, kā arī vasaras rapsis.

"No ziemāju graudaugiem visvairāk ir cietuši kvieši. Lielas platības ir gājušas bojā arī ziemas rapsim, tomēr kopējām rapša platībām tiek prognozēts palielinājums par 12,3% salīdzinājumā ar 2010. gadu. Būtiski palielināsies vasaras rapša platība, jo bojā gājušo ziemāju kultūraugu platību vietā daudzviet tika sēts vasaras rapsis, kas skaidrojams ar sēklu pieejamību un cenu," sacīja Celmiņa.

Vasarāju sējumi uz doto brīdi izskatoties cerīgi, lai gan to kopražu noteiks vasaras un rudens klimatiskie apstākļi. Savukārt šā gada kartupeļu platību pieaugums, salīdzinājumā ar 2010. gadu, ir 5%, tomēr par kartupeļu ražas prognozi vēl pāragri runāt, norādīja ZM pārstāve.

Vēl sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=38&newsid=94722

Leta

x

Paroles atgadināšana