Ziņas no biznesa

„Rīgas Dzirnavnieks” uzsāk jaunās labības ražas pieņemšanu

Aija Zariņa, AgroPols
26.07.2011

AS „Rīgas Dzirnavnieks” 26. jūlijā saņēma pirmo šā gada rudzu ražu no zemnieku saimniecības „Lauciņi” Ikšķilē, līdz ar to uzņēmums šogad atklāja jaunās labības ražas pieņemšanas sezonu, informēja uzņēmuma pārstāvji. Plānots, ka šogad „Rīgas Dzirnavnieks” no graudaugu audzētājiem pieņems kviešu, rudzu un auzu ražas līdz pat 100 000 tonnām.

 „Rīgas Dzirnavnieks” ģenerāldirektors Sandis Jansons stāsta: „Ja laika apstākļi pieturēsies sausi un zemnieku varēs laikus uzsākt kulšanas darbus, tad, šķiet, ka graudu kvalitāte šogad būs labāka nekā pērn. Pirmajai rudzu kravai visi rādītāji kvalificējās pārtikas graudu kritērijiem, un arī novērojumi laukos liecina par samērā labas kvalitātes iespējamo ražu. Šobrīd noteiktās iepirkumu cenas graudaugiem ir ievērojami augstākas nekā pērn sezonas sākumā – atkarībā no graudaugu veida pieaugums ir no 10 - 25%. Cena ir atkarīga no graudu kvalitātes un par augstākas grupas rudziem iepirkuma cena ir līdz pat 120 Ls/t, kviešiem - 145 Ls/t, bet auzām – 100 Ls/t bez PVN.”

Cenu nosaka graudu kvalitāte

Uzņēmums lielu uzsvaru liek uz kvalitatīvas izejvielas iepirkšanu, kā arī rūpīgu tās uzglabāšanu. Piemēram, kviešu graudi tiek sašķiroti vairāk nekā 30 dažādās grupās, kas pēc tam tiek izmantotas dažādu miltu veidu malšanas procesā, lai iegūtu tieši tādus miltus, kas ir nepieciešami konkrētu maizes vai konditorejas produktu ražošanai.

S.Jansons: „Jāmin, ka „Rīgas Dzirnavnieks” ir vienīgais graudaugu pārstrādātājs Latvijā, kas industriālajiem klientiem piedāvā tik plašu miltu sortimentu. Tas ir izdevīgi arī graudu audzētājiem, jo graudaugu iepirkuma cena tiek noteikta, vadoties no to kvalitātes. Lai saražotu augstas kvalitātes gala produktu ir nepieciešama augstas kvalitātes izejviela. Šeit ir iesaistīta visa ražošanas ķēde - jo labāki būs graudi, jo kvalitatīvāki būs milti, kas savukārt nodrošina aukstāku maizes kvalitāti un stabilāku ražošanas procesu.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana