Ziņas no biznesa

Latvijas liellopus izsolēs aizvien aktīvāk iepērk turki

Dienas Bizness
01.09.2011

Kā raksta laikraksts "Dienas Bizness", pirms gada aktīvu darbību sākušais SIA "Baltic Beef Cattle Auction" ("Baltijas liellopu izsoļu nams") šogad paplašinājis savu darbību, izvēršoties Lietuvā, kur septembra vidū plānotas pirmās izsoles.

Kompānijas dibinātājs un līdzīpašnieks Kaspars Ādams pastāstīja, ka šāds solis Lietuvas virzienā sperts, lai nodrošinātu lielāku klientu piesaisti un nodrošinātu vajadzīgos apjomus. Latvija pagaidām esot pārāk maza lielajā liellopu tirgū, tāpēc bijis jādomā par paplašināšanos.

Izsoļu nama dibinātāji nevēlas, lai liellopu realizēšana notiktu pašplūsmā, bet lai tā būtu organizēta, tādā veidā ražotājiem esot iespēja gūt lielākus ienākumus. Paredzēts, ka izsoles Latvijā un Lietuvā varētu notikt ar vienas dienas starplaikiem, līdz ar to tas būtu izdevīgi klientiem, kas ierodas no citām valstīm.

Taujāts par līdzšinējo pieredzi izsoļu rīkošanā, Ādams stāsta, ka gājis labi un nevar sūdzēties. Izsoļu nama darbības sākumā izdevies vienā reizē realizēt līdz 100 liellopiem, bet vēlāk apjoms pieaudzis līdz 150, savukārt pēc telpu paplašināšanas kapacitāte būs ap 350 liellopiem.

Gada laikā mainījusies arī iepircēju ģeogrāfija - sākumā pašmāju liellopus pirkuši partneri no Vācijas, Nīderlandes, bet patlaban vērojama liela Turcijas pārstāvju aktivitāte. To varot skaidrot ar Turcijas valdības aktivitāti, kas vēlas veicināt vietējās lauksaimniecības attīstību, nodrošināt attiecīgu finansējumu. Tieši Turcijas pārstāvju aktīvās darbības dēļ cenas ir pieaugušas, bet problēma esot tā, ka "viņi tirgu apgriezuši ar kājām gaisā un daudz neskatās uz liellopu kvalitāti". Ādams cer, ka tas nebūs ilgtermiņā un to saprotot arī vietējie saimnieki, kas iegulda kvalitatīvu ganāmpulku attīstībā.

Kā liecina izsoļu nama rezultāti, pērn rudenī bullīšu līdz viena gada vecumam svarā no 250 līdz 300 kilogramiem cena svārstījās ap 1,20-1,33 latiem par kilogramu, bet šogad februārī un martā tā jau pārsniegusi divus latus par kilogramu. Pēdējos divos mēnešos gan tā atkal nedaudz sarukusi.

Dienas Bizness

x

Paroles atgadināšana