Ziņas no biznesa

No Latvijas kūdras ražo produktus ar augstu pievienoto vērtību

AgroPols
15.02.2012

Pagājušā gada izskaņā ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu starptautiskajā lauksaimniecības izstādē ELMA Somijā piedalījās Latvijas humusvielu institūts, kura izstrādātie koncentrāti Humate Green OK izpelnījās lielu Somijas lauksaimnieku interesi. Lai noskaidrotu, kādas atziņas gūtas izstādē un kādi ir uzņēmuma tālākie mērķi, portāls Nekrize.lv uz sarunu aicināja Latvijas humusvielu institūta pārstāvi Jāni Gutbergu.

„Latvijā ražotie cilvēkam un dabai draudzīgie, dabiskas humusvielas saturošie organiskie un organominerālie mēslošanas līdzekļi Helsinkos notikušajā izstādē ELMA guva augstu Ziemeļeiropas valstu lauksaimnieku un dārzkopju novērtējumu. Šāds vērtējums galvenokārt saistīts ar to, ka pasaulē un jo īpaši Eiropas Savienības valstīs pieaug pieprasījums pēc bioloģiski aktīviem, organiskiem mēslošanas līdzekļiem, lai ar videi draudzīgām metodēm varētu iegūt augstvērtīgus lauksaimniecības produktus. Turklāt no Latvijas kūdras ar kavitācijas metodi iegūto mēslošanas līdzekļu cena, salīdzinot ar ķīmiskajiem mēslošanas līdzekļiem, nav augsta.

Latvijas humusvielu institūts izveidots, lai sekmētu augstvērtīgas Latvijas kūdras pārstrādi produktā ar augstu pievienoto vērtību, kā arī lai dotu ieguldījumu lauksaimniecības attīstībā. Humate Green OK mēslošanas līdzekļi Latvijā jau ieguvuši pietiekoši lielu popularitāti, un tāpēc uzņēmums lielu vērību velta eksporta tirgu apgūšanai.

Patlaban Latvijas humusvielu institūts orientējas uz Ziemeļeiropas, Krievijas un Polijas tirgiem, kā arī uz Āzijas un Āfrikas valstīm.

Kūdras iegulu bagātības ziņā Latvija ir astotajā vietā pasaulē. Tas nozīmē, ka humusvielu koncentrāti, kas iegūti no kūdras, lielākajā daļā valstu netiek ražoti. Savukārt humusvielu koncentrātu ieguvei Krievijā un Baltkrievijā tiek izmantotas citas metodes, tāpēc mūsu mēslošanas līdzeklim pašlaik vienīgie konkurenti ir vairāki Latvijas humusvielu ražotāji, vadošie no tiem nodibinājuši Latvijas Humusvielu ražotāju un patērētāju asociāciju, lai sekmētu augstvērtīgu produktu ražošanu un arī aizsargātu Latvijas lauksaimniekus no nekvalitatīviem humusvielu mēslošanas līdzekļiem.

Paredzēts, ka humusvielu koncentrāti Humate Green OK šogad tiks prezentēti izstādēs Polijā, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Ganā un, protams, arī Latvijā.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana