Ziņas no biznesa

Dānijas vēstniekam izskaidro situāciju par Latvijas iestāžu konstatētajiem Dānijas uzņēmēja pārkāpumiem insekticīdu lietošanā, kā rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums apkārtējai videi un biškopjiem

Ilze Vabole, AgroPols
14.06.2012

Ceturtdien, 14. jūnijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Dānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Pēru Karlsenu (Per Carlsen), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Tikšanās notika pēc Dānijas vēstnieka iniciatīvas jautājumā par Lauku atbalsta dienesta (LAD) un Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem Dānijas pilsoņa Džona Likes Jakobsena uzņēmumos „Dan Agro" un „Jaunbāģi”.

 Zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Zemkopības ministrijas un LAD speciālisti Dānijas vēstniekam izskaidroja radušos situāciju, kad pēc neatļautas līdzekļu lietošanas 2011. gada jūlijā Džona Likes Jakobsena saimniecībā tās apkaimes biškopjiem tika nodarīti ievērojami materiālie zaudējumi, jo insekticīds iznīcināja bišu saimes. Sarunā bija pieaicināts arī Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

 Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Dānijas vēstniekam uzsvēra, ka Zemkopības ministrija patlaban neiesaistās administratīvajā procesā, ko šajā gadījumā veic divas uzraugošās institūcijas – VAAD un LAD, pamatojoties uz Eiropas Padomes regulu un Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka augu aizsardzības līdzekļu aprites un lietošanas kārtību.

Kā zināms, ka Dānijas pilsonim Džons Like Jakobsens savu uzņēmumu „Dan Agro" un „Jaunbāģi” sējumos 2011. gada jūlijā Viļķenē un Liepupē ilgstoši apsmidzināja ziedošus rapša laukus ar šim nolūkam neatļautu, rapšu kultūrai nereģistrētu sistēmas iedarbības insekticīdu „Danadim 40 e.k.”, kura etiķetes marķējumā ir bijis uzraksts par tā iedarbības raksturojumu „R57” vai „toksisks bitēm”, kā rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums apkārtējai videi un biškopjiem. Zaudējumi tika nodarīti 16 biškopjiem par cietušām 397 bišu saimēm, kur bites no apsmidzinātajiem rapšu laukiem nav atgriezušās stropos, jo pēc saindēšanas gāja bojā.

 „Danadim 40 e.k.” ir insekticīds, tīklērču apkarošanai paredzēts preparāts. To atļauts lietot tikai profesionāliem lietotājiem, kuri ir apmācīti un saņēmuši augu aizsardzības līdzekļu lietotāja apliecību. Arī Džons Like Jakobsens 2009. gadā ir izgājis VAAD kursus par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu un saņēmis apliecību, kas to apliecina. Šā insekticīda marķējumā norādīts, ka preparāts ir toksisks bitēm un bīstams videi, kā arī toksisks un bīstams ūdens organismiem, var radīt ilglaicīgu negatīvu ietekmi uz vidi, jo viegli pārvietojas augsnē. Pie tam šis preparāts nav reģistrēts lietošanai rapša sējumos, ar to nedrīkst miglot ziedošus augus un pirms sējumu apstrādes ar preparātu savlaicīgi jābrīdina biškopji, kuru saimes reģistrētas Valsts Lauksaimniecības Datu centrā vismaz 2 kilometru rādiusā no miglojamā lauka.

Šobrīd LAD vēl izvērtē Savstarpējās atbilstības prasību neievērošanu un tam atbilstošā atbalsta samazinājuma piemērošanu uzņēmumiem „Dan Agro" un „Jaunbāģi”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana