Ziņas no biznesa

No Latvijas mazās saimniecības sētas līdz Eiropas tirgiem!

Dace Millere, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
13.09.2012

Latvijas delegācija 15. un 16. septembrī Vācijā piedalīsies 18. Ražas pateicības svētku oficiālajā programmā Magdeburgā. Latvijas līdzdalība pasākumā notiek Saksijas – Anhaltes zemes Valsts kancelejas un Latvijas Republikas sadarbības protokola ietvaros, kas parakstīts pirms desmit gadiem. Iepriekšējos gados pārstāvjiem no Latvijas bija iespēja daudz mācīties no Vācijas kolēģiem, bet šogad ar lepnumu varēsim dalīties savā pieredzē, iepazīstinot ar projektā FoodArt sasniegto. Tā ietvaros tiek veicināta mazo mājražotāju produkcijas konkurētspēja, akcentējot produktu īpašo garšu gardēžu ēdienu cienītājiem. Viens no projekta galvenajiem uzdevumiem ir pakāpeniski iekļaut mūsu nacionālos produktus pircēju iepirkumu grozā līdzās Tiramisū, Fondy un Suši produktiem.

Latvijas sasniegumus izstādē Magdeburgā prezentēs projekta FoodArt dalībnieku produkcija, kur līdzās nacionāla līmeņa ražotājiem – uzņēmumiem Valmieras piens, Valmiermuižas alus un Liepkalni savus produktus piedāvās arī mājražotāji: zemnieku saimniecības Arumi žāvētās gaļas un mājas siera izstrādājumus ar garšvielām, zemnieku saimniecības Ozoliņi saldo mājas sieru ar žāvētiem augļiem un citus siera izstrādājumus, populāros SIA Ievas siers cietos un nogatavinātos sierus, zemnieku saimniecības Veckūkuri mājas jogurtus, SIA Ķoņu dzirnavas mājās gatavoto baltmaizi, SIA Abuls Brenguļu gaišā alus muciņu un Jāņa Untāla mājās ražotos alkoholiskos uzlējumus ar smiltsērķškiem un pīlādžiem. Vēl pagājušogad pasākumā pārstāvēto saimniecību lielākā daļa ražoja un pārdeva savu produkciju tikai Latvijā, bet šodien tā dodas tālajā ceļā uz Magdeburgu, lai sāktu iekarot Eiropas tirgus un apgūtu Eiropas tirgus konkurētspējas principus.

Projekts FoodArt risinās no 2011. gada septembra un turpināsies līdz 2013. gada septembrim Latvijā un Igaunijā. Tā koordinatori Latvijā ir SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) Pierīgas un Valmieras konsultāciju biroji. Detalizētāka informācija par projekta aktivitātēm un iespējām tajā iesaistīties pieejama LLKC mājaslapas www.llkc.lv sadaļā FoodArt.

Projektam FoodArt strādājot jau otro gadu, ir sasniegti labi rezultāti – 45 mājražotāji Vidzemes un Pierīgas reģionos sadarbībā ar vietējiem restorāniem un pārtikas produktu tirgotājiem, pašvaldībām un pārtikas produktu higiēnu kontrolējošajām institūcijām attīsta savu produktu konkurētspēju un atpazīstamību. Papildus projektā paredzētajiem rezultātiem jaunu produktu attīstībā izveidojies lielisks modeļa paraugs sadarbībā starp pašvaldībām, LLKC konsultantiem novados un mājražotājiem. Izstādes ietvaros paredzētajās sarunās un prezentācijās par Latvijas sasniegumiem lauku attīstībā (nodarbinātībā reģionos) tiks uzsvērta šāda modeļa labās prakses pieredze un rezultāti Latvijai.

Latvijas delegācijas sastāvā uz Vāciju dosies SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) un Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji: LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, LLKC projektu vadītāja Aija Žideņa, LLKC Pierīgas un Valmieras konsultāciju biroju vadītājas un projekta FoodArt koordinētājas Kristīne Ragaine un Daiga Siliņa, ZM Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone un ZM Starptautisko lietu un stratēģiju analīzes departamenta Starptautisko lietu nodaļas vadītāja vietnieks Arvīds Krivens.

Ražas pateicības svētki Magdeburgā tiek organizēti ar plašu programmu un augstā līmenī, uzaicinot arī ārzemju delegācijas – no Polijas, Ungārijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Svētku ietvaros – uz skatuvēm, teltīs, tirdziņos un laukumos būs iespēja piedalīties lauksaimniecības produktu degustācijās, iegādāties amatnieku ražojumus, redzēt traktoru parādi un lauksaimniecības dzīvnieku demonstrējumus u. c. Pasākuma laikā uzaicināto valstu delegāciju pārstāvjiem būs iespēja tikties, iepazīties ar Vācijas pieredzi lauksaimnieciskās ražošanas un lauku vides attīstībā, kā arī piedalīties apaļā galda sarunās un diskusijās.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana