Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaVeiksmīgi noslēgusies pārtikas izstāde Riga Food 2012Inese Libere, Izstāžu rīkotājsabiedrība BT1
18.09.2012 8. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā veiksmīgi noslēdzās četras dienas ilgusī starptautiskā pārtikas izstāde Riga Food 2012, kas šogad pulcēja 589 dalībniekus no 34 valstīm. Izstādi apmeklēja 37 100 interesenti. Šogad izstādē bija arī 13 valstu nacionālie kopstendi Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Itālijas, Čehijas, Slovākijas, Kanādas, Šrilankas, Ungārijas, Turcijas, Ķīnas un Polijas. Bija arī Eiropas Komisijas stends.
Izstādes projekta vadītājs Rolands Nežborts ir gandarīts gan par izstādes apjoma pieaugumu, gan izstādes kvalitatīvo attīstību un atzinīgi novērtē izstādes dalībnieku veikumu: Salīdzinot ar pagājušo gadu, izstādes dalībnieku skaits šogad pieaudzis par 2%, apmeklētāju par aptuveni 6%. Tā ir laba zīme, ka nozare attīstās. Esmu saņēmis neskaitāmus apliecinājumus no dalībniekiem, ka izstādē iegūti jauni sadarbības partneri, plānoti jauni kopprojekti un iegūtas produktu attīstībai ļoti noderīgas atsauksmes no klientiem. Liela daļa izstādes dalībnieku gan no Latvijas, gan no ārvalstīm jau pieteikušies dalībai 2013. gada izstādē, turklāt ar plašākiem stendiem, un tas ir lielisks apliecinājums izstādes pozitīvajam rezultātam. Liels paldies ikvienam izstādes dalībniekam, sadarbības partnerim un apmeklētājam! Tiksimies nākamajos pārtikas nozares svētkos izstādē Riga Food 2013! Izstādes skaitliskie rādītāji Izstādē Riga Food 2012 piedalījās 593 kompānijas, no kurām 42% jeb 237 bija Latvijas ražotāji, 172 jeb 29% dalībnieki bija ārvalstu firmas, bet pārējie 171 jeb 29% bija importētāji no Latvijas. Izstādes ekspozīciju veidoja desmit tematiskas sadaļas. Visplašāk pārstāvēta bija vispārējo pārtikas produktu sadaļa Riga Food Regular Expo kopā 385 uzņēmumi. * Alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu sadaļu Riga Food Drinks veidoja 91 firmu piedāvājums. Plaši pārstāvēta bija pārtikas pārstrādes un ražošanas iekārtu, izejvielu, garšvielu un pārtikas piedevu sadaļa Riga Food Technology and Ingredients, kurā bija 85 dalībfirmas. Sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības iekārtu un aprīkojuma sadaļā Riga Food Catering and Retail Tech piedalījās 83 dalībnieki, iepakojuma sadaļā Riga Food Printing and Packing Tech 48 dalībnieki, viesnīcu aprīkojuma sadaļā Riga Food Hotel Expo 30 dalībnieki, sadaļā Riga Food Clean Expo 34 dalībnieki. Izstādes sadaļā Riga Food Speciality, kas piedāvā veselīgus un funkcionālus pārtikas produktus, piedalījās 13 ražotāji un 7 importētāji no Latvijas, kā arī 2 ārvalstu uzņēmumi. Citus pakalpojumus un produktus piedāvāja 163 uzņēmumi. Savukārt sadaļā Riga Food Innovation piedalījās 36 uzņēmumi, izglītības iestādes, zinātniskie institūti un valsts iestādes. * Vairāki uzņēmumi ar savu piedāvājumu piedalījās vairākās izstādes sadaļās, tāpēc kompāniju sadalījums pa tematiskajām sadaļām summā neveido izstādes dalībnieku kopskaitu.
Izstādi atklāj augstas valsts amatpersonas, Valsts prezidents sūta apsveikumu Izstādes Riga Food atklāšanas ceremonijā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle un projekta Riga Food 2012 vadītājs Rolands Nežborts. Atklāšanas ceremonijā tika uzsvērta Riga Food nozīme pārtikas nozares attīstības veicināšanā un starpvalstu sadarbības sekmēšanā.
Izstādes rīkotāji, dalībnieki un apmeklētāji saņēma arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu. Viņš uzsvēra, ka ekonomikas izaugsme pēc pārejošas lejupslīdes sniedz uzņēmējiem iespējas meklēt jaunus un augošus tirgus un efektīvāk izmantot biznesa sadarbības un partnerības iespējas. To apliecina arī šīs izstādes kuplais dalībnieku skaits. Valsts prezidents ir pārliecināts, ka izstādes norises dienās jauniegūtie sadarbības partneri veicinās uzņēmumu ekonomiskās attiecības un izaugsmi, kā arī sniegs lielisku iespēju vietējiem Latvijas ražotājiem nostiprināt eksporta pozīcijas pasaules tirgos. Savukārt Solvita Āboltiņa izstādes atklāšanā uzsvēra, ka Latvijas ražotāji nebaidās iet līdzi laikam un īstenot jaunas idejas, meklējot jaunas garšas un attīstot jaunus produktus, lai tādējādi saglabātu augstu konkurētspēju arī starptautiski un pārsteigtu pasauli. Mūsu spēja radīt labu pārtiku ir patiešām augsta, jo ražotāji ne tikai padarījuši bagātīgu un daudzveidīgu vietējo tirgu, bet arī spējuši pārtikas nozari izveidot par trešo lielāko eksportējošo nozari valstī, kas nenoliedzami ir liels sasniegums. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka Latvijā jau septiņpadsmito gadu notiek izstāde Riga Food, norādīja Āboltiņa. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsver: Riga Food ir īpašs notikums tajā jau daudzus gadus augstā līmenī tiek apspriesti un risināti Latvijas pārtikas nozarei nozīmīgi jautājumi, šeit veidojas jauni sadarbības projekti, uzņēmēji atrod jaunus noieta tirgus, meistari sacenšas savā profesionālajā varēšanā, savukārt patērētājs uzzina vairāk par veselīgu un gardu pārtiku. Semināri profesionāļiem un biznesu veicinoši pasākumi Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne semināru un biznesa tikšanās profesionāļiem seminārs par pārtikas piegādi publiskajam sektoram, seminārs par bioloģiskās lauksaimniecības produktiem un mājas apstākļos ražotu pārtiku un citām tēmām. Ķīpsalā viesojās arī vērienīgās starptautiskās konferences Uzturs un veselība dalībnieki un savā sesijā sprieda par jauno un funkcionālo pārtiku. Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 atbalstu organizēja biznesa tikšanās ar pārtikas uzņēmumiem no Polijas, kas vainagojās ar sarunām par jauniem sadarbības projektiem. Pārtikas inovācijas izstādē Ik gadu izstādē piedalās pārtikas inovācijas procesos iesaistītās organizācijas un to pārstāvji, atspoguļojot visu produkta izstrādes procesu un rīkojot pārtikas inovācijas pasākumus, kas ir interesanti un noderīgi esošajiem un topošajiem uzņēmējiem un nozares profesionāļiem. Šogad Latvijas Tehnoloģiskais centrs veidoja zinātnes un inovāciju stendu Inovācija pārtikai, kur bija pieejama aizraujoša un izglītojoša programma. Noskaidroja un sumināja labākos konditorus, pavārus un bārmeņus Izstādē Riga Food ik gadu satiekas pārtikas un dzērienu nozares profesionāļi, labākie pavāri, konditori un bārmeņi, lai mērotos profesionalitātē, izveicībā un oriģinalitātē un cīnītos par galvenajām balvām konkursos. Lai noskaidrotu, kurš Latvijas konditors gatavo meistarīgākos gardumus, izstādes laikā notika konkurss "Latvijas gada konditors 2012". Konditorijas konkursa mērķis ir iepazīstināt ar talantīgajiem un izdomas bagātajiem Latvijas konditoriem un to veikumu. Konkursā uzvarēja un galveno balvu braucienu uz starptautisko pārtikas izstādi IBA 2012 Minhenē saņēma Ingrīda Cetlakša, kura ikdienā gardumus gatavo uzņēmumā Smilšu pulkstenis. Ķīpsalā par tituliem sacentās gan jau pieredzējuši, gan pavisam jauni pavāri. Pirmajā izstādes dienā notika drosmīgāko un uzņēmīgāko jauno vai topošo pavāru finālsacensības par goda titula Latvijas pavārzellis 2012 izcīņu. Konkursantiem bija noteikts vecuma ierobežojums tas nedrīkstēja pārsniegt 23 gadu robežu. Katram sacensību dalībniekam bija jāgatavo divi ēdieni uzkoda no Baltijas butes, ziedkāpostiem un puraviem, kā arī pamatēdiens no jēra kājas, kartupeļiem un piparmētras. Goda titulu Latvijas pavārzellis 2012 un zelta medaļu izcīnīja Aigars Sīlis no restorāna Kaļķu vārti . Otrajā vietā ierindojās Arturs Linkevičs no viesnīcas Garden Palace , 3. vietu žūrija piešķīra Edgaram Kozlovskim no viesnīcas Hanza Hotel . Savukārt godpilno titulu Latvijas 2012. gada pavārs izcīnīja viesnīcas Tallink Hotel Riga restorāna Elements pavārs Kārlis Visockis . Otrajā vietā ierindojās restorāna Kaļķu vārti pavārs Juris Dukaļskis , bet trešajā restorāna Kaļķu vārti pavārs Viesturs Lasmanis. Riga Food 2012 laikā Latvijas Bārmeņu federācija rīkoja divus aizraujošus bārmeņu konkursus 6. septembrī Ķīpsalā notika Evian & Badoit bārmeņu sacensības bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanā, bet 7. septembrī bārmeņu sacensības De Kuyper Latvia Cup 2012. Bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanas konkursā 1. vietu un iespēju doties romantiskā ceļojumā uz Parīzi ieguva Oļegs Hindogins par oriģinālo kokteili ''Charming Lady'' , 2. vietu konkursā ieguva Ivars Rutkovskis, savukārt 3. vietu Pēteris Repečko. Savukārt sacensībās De Kuyper Latvia Cup 2012 tika noskaidrots labākais bārmenis kategorijā Classic.Par uzvarētāju kļuva Lauris Leitis no restorāna Burkāns, un tieši viņš dosies uz De Kuyper ražotni Amsterdamā! Viņa gatavotais kokteilis ''Liqu App'' ir kļuvis par De Kuyper Latvia cup 2012 uzvarētāja kokteili! Latvijā ražotās pārtikas kvalitātes konkursa rezultāti Šogad izstādes laikā notika izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursi maizes, medus, piena, krējuma un siera kategorijās. Pasterizētā piena konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,02,9%. 1. vietu ieguva AS Latgales piens par pienu ar tauku saturu 2,0% (meistars Olga Ivanova). 2. vietu AS Tukuma piens par pienu ar tauku saturu 2,0 % (meistars Agita Vāne) . 3. vietu AS Lazdonas piensaimnieks par pienu ar tauku saturu 2,5 % (meistars Dzidra Žerbiņa). Skābā krējuma konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25%. 1. vietu ieguva AS Valmieras piens (meistars Aina Birnbauma). 2. vietu PKS Straupe (meistars Gunta Tetere). 3. vietu AS Lazdonas piensaimnieks (meistars Dzidra Žerbiņa). Holandes tipa puscieto sieru kategorijā 1. vietu ieguva AS Smiltenes piens par nogatavināto puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars Vita Puriņa). 2. vietu AS Trikātas siers par nogatavinātu puscieto sieru Trikantālers ar amoliņu 45% (meistars Renārs Tumens). 3. vietu AS Cesvaines piens par nogatavinātu puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars Raimonds Līcītis). Savukārt Krievijas tipa puscieto sieru kategorijā 1. vietu saņēma AS Smiltenes piens par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars Gundega Balode). 2. vietu AS Cesvaines piens par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars Mārīte Zadorožnaja). 3. vietu AS Trikātas siers par nogatavinātu puscieto sieru Premium ar tauku saturu 50% (meistars Renārs Tumens.) Šogad notika arī nenogatavinātā saldpiena siera konkurss, kurā varēja pieteikt visu veidu nenogatavinātos saldpiena sierus, izņemot kūpinātos . Šajā grupā neietilpa uz biezpiena bāzes gatavoti svaigie sieri, termizētie un kausētie produkti. Šajā konkursā 1. vietu ieguva AS Valmieras piens (meistars Baiba Ostašova). 2. vietu AS Latgales piens (meistars Irēna Veidiņa), savukārt 3. vietu SIA Elpa (meistars Lotars Rudītis). Šogad izstādē tika sumināti arī konkursa Latvijas atzītākais medus 2012 uzvarētāji. Par pircēju mīlētāko medu kļuva SIA Deiva dažādu ziedu medus, iegūstot visvairāk apmeklētāju balsis un izstādes Riga Food 2012 zelta medaļu, savukārt 2. vietu ieguva biškopja Jāņa Sulutaura, kurš pircējiem vairāk pazīstams kā Daugmales Jānis, ievāktais griķu viršu medus, 3. vietu biškope Sigita Stafecka no Madonas novada ar dažādu ziedu medu. Savukārt maizes kvalitātes konkursā tika noskaidrots, cik kvalitatīvu maizi ražo Latvijā. Konkursā kopā tika vērtēti 37 paraugi no 14 maizes ceptuvēm. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomi un medaļas par izcilu maizes kvalitāti tika piešķirti 12 maizes paraugiem, sudraba diplomi un medaļas par ļoti labu kvalitāti 15 maizes paraugiem, savukārt bronzas diplomi un medaļas par labu kvalitāti 7 maizes paraugiem. Konkursā piedalījās un apbalvojumus saņēma AS Hanzas Maiznīcas, SIA Kuldīgas maizes ceptuve , SIA Iļģuciema maiznīca konditoreja, SIA Saldus maiznieks , SIA Lāči, SIA Madonas patērētāju biedrība ražotne Madonas maiznieks , SIA N. Bomja maiznīca Lielezers, AS Balvu maiznieks, SIA Fazer Latvija, SIA Dona, AS LPB Priekules maizes ceptuve , SIA Maiznīca Flora , AS Roga-Agro un SIA Baltās naktis . Ekoprodukti, sabiedrības veselība un iepakojums Izstādē Riga Food 2012 tika sumināti konkursa Latvijas gada ekoprodukts 2012 uzvarētāji. Konkursa galveno balvu īpašu ceļojošo kausu ieguva Rūdolfs gardais mammas biezenis, ko ražo SIA Lat Eko Food. Otrajā vietā palika A/s Tukuma piens ražotie EKO jogurti, savukārt trešo vietu ieņēma z/s Ozoliņi ražotā Lauku tēja Anna. Arī Latvijas Ārstu biedrība izstādē pasniedza savas balvas Par ieguldījumu sabiedrības veselībā. LĀB pateicās SIA Liepkalni par jaunās pilngraudu rupjmaizes ražošanu, kā arī AS Smiltenes piens par veselīga un inovatīva pārtikas produkta sūkalu olbaltumvielu koncentrāta Piena spēks ražošanu. Savukārt SIA Rēzeknes gaļas kombināts saņēma Latvijas Ārstu biedrības veicināšanas balvu par iniciatīvu neveselīgu piedevu samazināšanā gaļas produktā Bērnu cīsiņi bez E, bet AS Laima par centieniem cepumu Selga Active ar ābolu gabaliņiem un Selga Active ar Indijas riekstu gabaliņiem veselīguma uzlabošanā. Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, kā arī noteiktu patērētāju vērtējumā populārāko iepakojumu, izstādes laikā tik rīkots konkurss Izstādes Riga Food 2012 iepakojums Nr. 1. Kategorijā Iepakojums dzērieniem visas trīs godalgotās vietas ieguva Lietuvas uzņēmums PAKA par iepakojumiem tējai un pudelēm. Kategorijā Iepakojums konditorejai un saldumiem 1. vietu ieguva SIA "FOODERUS" par iepakojumu mandelēm "Foresta Premium Foods", 2. vietu SIA "FOODERUS" par i epakojumu Indijas riekstiem karamelē "Foresta Premium Foods", 3. vietu SIA Latvijas Pārtikas ražotājs par iepakojumu kūkai Ecos. Kategorijā Iepakojums pienam un piena produktiem 1. vietu ieguva ZS VECSILJĀŅI par Ievas siers iepakojumu, bet 2. vietu Ziedrijas uzņēmums Lindahls par jogurta spainīti. Kategorijā Iepakojums zivīm un zivju produktiem 1. vieta SIA "GATE MS" par iepakojumu Aquatica" dabiskajiem zivju izstrādājumiem un kūpinājumiem, 2. vieta SIA "GATE MS" par iepakojumu Aquatica" zivju konserviem, savukārt 3. vieta SIA Līcis-93 par iepakojumu šprotēm eļļā ar caurspīdīgu vāku. Kategorijā Iepakojums maizei un bakalejas izstrādājumiem 1. vietu ieguva SIA Salas zivis par iepakojumu vareņikiem, 2. vietu AS "Dobeles dzirnavnieks" par iepakojumu grupu uzņēmuma ražotajiem pārtikas produktiem, 3. vietu SIA "Konfekte" par cepumu kastīti. Kategorijā Iepakojums pārtikai, kas neietilpst citās produktu grupās 1. vietu ieguva SIA "Felici" par m usli GRACI iepakojums, 2. vietu ZS INDRĀNI par strausu olu kasti, savukārt 3. vietu SIA "VARMATS" par iepakojumu tējai.
Gastronomijas festivāls No 1. līdz 9. septembrim Rīgā notika Gastronomijas festivāls, kurā vairāk nekā 40 lieliski Rīgas restorāni, kafejnīcas un bāri Rīgas iedzīvotājiem un viesiem prezentēja unikālu gastronomisko piedāvājumu. Ikviens varēja izbaudīt vēl nebijušas garšas sajūtas un sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības uzņēmumu augsto profesionalitāti. Gastronomijas festivālu kā izstādi Riga Food 2012 pavadošo pasākumu augstu novērtēja gan projekta dalībnieki, gan partneri. Gastronomijas festivāla dalībnieki uzskata, ka projekts jāveido atkārtoti gadu no gada, lai tas kļūtu par tradīciju un tā popularitāte augtu. 18. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde Riga Food 2013 notiks 2013. gadā no 4. līdz 7. septembrim. Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. |