Ziņas no biznesa

Balvas „Senču aicinājums 2012” ieguvējs - Jānis Vaivars no Skrīveriem

Mārtiņš Trons, Zemnieku Saeima (ZSA)
18.01.2013

Sestdien, 12. janvārī, Jelgavas pilī notika biedrības „Zemnieku saeima” organizētā Lauksaimnieku Jaungada balle, kurā tika pasniegta Sandras Kalnietes balva jaunajiem lauksaimniekiem „Senču aicinājums”.

Konkursa “Senču aicinājums” noslēgums (foto) - http://www.zemniekusaeima.lv/lv/category/foto-galerija/

Konkursa galveno balvu saņēma Jānis Vaivars no Skrīveru novada. Jānis Vaivars ir zemnieku saimniecības Ragāres vadītājs un īpašnieks Skrīveru novada Skrīveru pagastā. Ragāres specializējušās dažādu garšaugu, ārstniecības augu un tēju audzēšanā. Hektāra platībā te aug vairāk nekā 100 veidu šo augu – kaķumētra, lupstājs, vērmeles, zeltsakne, piparmētra, Amerikas kalnu mētra, balzama biškrēsliņš, salvija, eļļasrutks u. c. Tos sējot, tiek ievērota augu seka. Pagaidām ar visu procesu – no stādīšanas un audzēšanas līdz kaltēšanai un fasēšanai – galā tiek pats Jānis, piepalīdzot ģimenes locekļiem. Tātad – četri cilvēki. Paplašināšanās gadījumā gan būšot jādomā par papildspēkiem. Augu kaltēšanai ir speciālas kaltes. Sezonā tiek sakaltēts ap 400 kg dažādu garšaugu un tēju. Fasēšana esot tikai roku darbs. Pamatā produkcija tiek realizēta ekoveikaliņos un tirdziņos Rīgā, nedaudz arī Kurzemes pusē un Vidzemē. Turpmāk arī esot plānots vairāk pievērsties garšvielu audzēšanai, jo tām vajag mazāk platības. Tēju biznesā šobrīd esot liela konkurence, bet garšaugi pārsvarā tiekot importēti, tāpēc to audzēšana izskatoties perspektīvāka.

Konkursa uzvarētājs Jānis Vaivars sacīja: „Man tas bija negaidīts un ļoti patīkams pārsteigums, ka žūrija izvēlējusies mani, jo manas saimniecības profils nav gluži tradicionāls. Prieks, ka ir šāda veida pasākumi, kuros tiek izteikta atzinība jaunajiem lauksaimniekiem, jo tādējādi, rodas papildus motivācija. Jauniešiem, kuri varbūt tikai domā par savas saimniecības uzsākšanu, galvenais iesaku nebaidīties uzsākt.”

Konkursa iniciatore Sandra Kalniete: „Konkurss „Senču aicinājums 2012” atšķīrās no iepriekšējiem ar to, ka konkursā neizvirzījās spilgti izteikts līderis. Pirmie trīs pretendenti, kas saņēma augstāko punktu skaitu, pēc punktu summas bija diezgan tuvu. Interesanti arī, ka, atšķirībā no iepriekšējā gada balvu ieguvušā Valda Zuja, trīs lielāko punktu skaitu ieguvušie konkursanti katrs citā veidā pārstāv mazāk tradicionālas lauksaimniecības darbības formas.

Galvenās balvas ieguvējs Jānis Vaivars Skrīveru novada saimniecībā „Ragāres” no nulles ir iekopis rentablu ārstniecisko tēju un garšaugu dārzu. Novadnieki vietu, kurā Jānis iekopis dārzu, mēdza saukt par Bada kalnu, jo līdz Jāņa atnākšanai, visas pūles tur izveidot auglīgu dārzu bijušas neveiksmīgas. Jānis Vaivars ar savu mērķtiecību, neatlaidību un rūpīgi krātajām zināšanām ir iedvesmojošs piemērs citiem jauniem cilvēkiem, kuri meklē savu vietu dzīvē. Viņa paraugs ir aizraujošs arī tamdēļ, ka Jānis Vaivars ir īsts pilsētnieks, kas atsaucies zemes aicinājumam un apzināti izvēlējies dzīvi laukos. Atliek vien vēlēties un cerēt, ka arī citi jauni cilvēki, jaunas ģimenes saskatīs iespējas, kas paveras Latvijas laukos un nolems veidot savu dzīvi un darbu. Eiropas un Latvijas lauksaimniecībā arvien samazinās jauno lauksaimnieku skaits un nenotiek paaudžu maiņa. Lai to veicinātu, no 2014.gada reformētajā ES lauksaimniecības politikā būs paredzētas īpašas finansiālā atbalsta programmas jaunajiem lauksaimniekiem. Latvijas valdībai, dialogā ar Latvijas Jauno Zemnieku klubu, ir jāizstrādā skaidri noteikumi, kā vismērķtiecīgāk šo atbalsta iespēju izmantot.”

Konkursa uzvarētājs saņēma tēlnieka Paula Jaunzema darināto balvu, kā arī apmaksātu trīs dienu braucienu divām personām un kādu no lielākajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm – pēc paša uzvarētāja izvēles. Pilnīgi visi konkursa dalībnieki saņēma veicināšanas balvas – iespēju paviesoties Eiropas Parlamentā Briselē.

Izrādot pateicību par atsaucību un uzdrīkstēšanos, specbalvas pasniedza arī Zemnieku Saeima un Jauno Zemnieku klubs, savukārt žurnāls „Agro Tops” visiem konkursa dalībniekiem dāvāja žurnāla gada abonomentu.

Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, pasniedzot Zemnieku saeimas balvu uzsvēra: „Lauksaimniecība ir gana interesanta un zināšanu ietilpīga nozare, kurā jaunās tehnoloģijas iet roku rokā ar sentēvu zināšanām. Tāpēc Zemnieku saeima savu specbalvu piešķira SIA „Krastmaļi sēklas” īpašniekam Mārtiņam Flaksim, kurš vecāku audzētajai zālāju sēklai ir pratis pievienot vērtību, veidojot dažādus zālāju maisījumus, fasējot tos dažādos iepakojumos, un izveidojot lauksaimnieku un apzaļumotāju kompāniju vidū atpazīstamus produktus.

Konkursu jau trešo gadu organizē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete sadarbībā ar „Zemnieku saeimu“ un žurnālu „Agro Tops”, lai veicinātu lauksaimniecības nozares atpazīstamību un prestižu, un godinātu tos jaunos cilvēkus, kas savu aicinājumu atraduši lauksaimniecībā. Pirmo reizi konkurss tika organizēts 2010.gadā un par tā uzvarētājiem kļuva Inga un Zigmunds Kalniņi no Kazdangas Aizputes novadā. Par 2011. gada uzvarētāju kļuva Valdis Zujs no Rēzeknes novada Pušas pagasta.

Šogad konkursa finālā iekļuva vienpadsmit pretendenti no visiem Latvijas reģioniem. Konkursa pretendenti pārstāvēja ļoti dažādu saimniecību spektru – augļkopība un dārzeņkopība, graudkopība, piena lopkopība, garšaugu un ārstniecības augu audzēšana, gaļas lopkopība. No vienpadsmit - četras par savu saimniekošanas metodi ir izvēlējušās bioloģisko lauksaimniecību.

Par 2012. gada konkursa žūrijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Latvijas Jauno Zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs Raitis Ungurs, kurš 2010.gada konkursā piedalījās kā dalībnieks. Raitis Ungurs atzīst, ka šogad žūrijai izvērtēt jaunos lauksaimniekus un izvēlēties galvenās balvas ieguvēju bija liels izaicinājums: „Saimniecību struktūra ir ļoti dažāda un arī izmēri ļoti dažādi – žūrijai bija jāvērtē kā mazas, tikko izveidotas saimniecības darbs un attīstības plāni, tā arī jau Latvijas mērogiem lielas saimniecības darba specifika un efektivitāte. Saimniecību apskates un izvērtēšanas posms bija ļoti spraigs un interesants, bet pieņemt lēmumu par spēcīgākā jaunā lauksaimnieka godu bija ļoti grūti”.

Jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums” 2012. gada konkursa žūrijas sastāvs:

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte

Maira Dzelzkalēja, Zemnieku saeimas priekšsēdētaja vietniece;

Anita Pirktiņa, Agro Tops galvenā redaktore;

Irina Pilvere, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes dekāne;

Anna Vītola–Helviga, Lauku atbalsta dienesta direktore;

Jēkabs Krieviņš, Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks;

Indulis Jansons, Latvijas Lauksaimniecības Kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs;

Mārtiņš Cimermanis, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs;

Raitis Ungurs, Latvijas Jauno Zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana