Ziņas no biznesa

Latvijas uzņēmumi veiksmīgi starptautiskajā pārtikas izstādē Anugā, Vācijā

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
10.10.2013

No 5. līdz 9. oktobrim Vācijas pilsētā Ķelnē notika starptautiskā pārtikas izstāde „Anuga 2013”.  Aizvadītās izstādes dienas ir pierādījušas sevi kā produktīvas, vērojot uzņēmumu rosību Latvijas kopstendos un apmeklētāju interesi par Latvijas produktiem. Aptaujājot uzņēmumus, tiek saņemta atbilde, ka iegūti daudz kontakti un ļoti iespējams, ka katram būs vismaz viens līgums, ar kuru darboties. Tas mūsu valsts eksportam nesīs panākumus. Uzņēmēji nelaiž garām iespēju aprunāties un piedāvāt produktu degustācijas ikvienam interesentam, tiekoties ar uzņēmējiem gan no visas Eiropas, Tālajiem un Tuvajiem Austrumiem, ASV un pat Urugvajas.

„Pēc stendos novērotā un tiekoties, runājot ar stenda viesiem no Tālajiem un Tuvajiem austrumiem, ka Latvijas pārtikas produktu augstā kvalitāte un unikalitāte spēj pārsteigt un ieinteresēt šī noieta tirgus patērātājus. Izstādes laikā tika dzirdēti augsti novērtējumi un aicinājumi Latvijas pārtikas ražotājiem sākt sevi aktīvi prezentēt Japānas un tās kaimiņvalstu tirgos, kur patērētāji ir ļoti izvēlīgi un pirktspējīgi”, savu viedokli pauž LVAEI kopstendu vadītāja Daina Saktiņa.

Tāpat arī Daina Saktiņa uzskata, ka Latvijas ražotāju kopstendu dalībai izstādēs būtu jāpārklāj visus pasaules tirgus noieta reģionus, gan Tuvo austrumu reģionu, izstādē „Gulfood”, gan Rietumeiropas reģionu izstādēs „Anuga”/”SIAL”, gan Krievijas un NVS valstu reģionu izstādē „Prodexpo”, gan Tālo austrumu reģionu izstādē „Foodex Japan” un Ziemeļvalstu un Baltijas reģionu izstādē „RigaFood”.

Lai gan izstāde praktiski ir noslēgusies un uzņēmumi var apkopot rezutātus, intensīvs darbs pie Latvijas pārtikas produktu ražotāju prezentēšanas un sadarbības attīstīšanas turpinās. Tiek plānots „Anuga 2015” stendu pieteikums un izvietojums nozaru hallēs, ir arī saņemts starptautiska izdevuma uzaicinājums prezentēt Latvijas ražotājus produkciju lielveikalu ķēdēs 22 valstīs visā pasaulē.

Latvijas kopstendus pārstāvēja sekojoši uzņēmumi:

  • SIA „Almava”- Gaļas izstrādājumu realizācija;
  • SIA „Kārumu fabrika”- Konditorejas izstrādājumu ražošana;
  • SIA „Baltās naktis”- Konditorejas izstrādājumu ražošana;
  • SIA „Anatols”- Garšvielu ražošana;
  • SIA „Medījumu iepirkumi”- Medījuma gaļa;
  • SIA „Lat Eko Food”- Homogenizēto un diētisko pārtikas produktu ražošana;
  • SIA „Kuldīgas maizes ceptuve”- Maize.
  • SIA „Latvijas Piens”- Piena izstrādājumu ražošana (siers, piena un krējuma koncentrāti);
  • A/s „Cesvaines piens”- Piena pārstrāde, piena produktu ražošana;
  • SIA „Rūjienas saldējums”- Saldējums.
  • LPKS "Baltijas Ogu kompānija" (SIA Verry Berry)- Augļkopība;
  • SIA „Ilgezeem”- Bezalkohola dzērienu ražošana; minerālūdeņu un pudelēs iepildītu citu ūdeņu ražošana.

Latviju izstādē pārstāv arī NP Foods; Pērnes L; Salas zivis LLC; Sparlats; Latvijas Zivrūpnieku Asociācija.

Izstādes mērķauditorija ir Vācijas un tās kaimiņvalstu pārtikas ražošanas industrijas pārstāvji, vairumtirgotāji un mazumtirgotāji. Sīkāku informāciju par izstādi iespējams saņemt izstāžu rīkotājsabiedrības mājas lapā: www.anuga.com.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana