Ziņas no biznesa

"Ādažu Čipsu" ražotājs šogad iepirks par 33% vairāk kartupeļu

Lineta Mikša, Orkla Confectionery & Snacks Latvija
22.08.2016

Pieaugot kartupeļu čipsu noietam Latvijā un eksporta tirgos, Latvijā pazīstamā kartupeļu čipsu zīmola "Ādažu Čipsi" ražotājs SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija šogad plāno iepirkt 20 tūkstošus tonnu kartupeļu, kas ir par 33% vairāk nekā pērn. Šāds ražošanas apjomu pieaugums galvenokārt saistīts ar jauno kartupeļu čipsu veidu - "katliņčipsu" un "vafeļčipsu" - noieta pieaugumu Latvijā un eksporta tirgos, lielākoties Skandināvijā.

"Čipsu ražošanai ir ļoti augstas prasības, nepieciešami kartupeļi ar augstu cietes saturu un ļoti zemu cukura līmeni, lai čipsiem būtu gaiši zeltaina nokrāsa, kas atbilst standartiem un Orkla prasībām. Tāpat svarīgi ir arī kartupeļu uzglabāšanas nosacījumi. Čipsu kartupelis ir jutīgs pret temperatūras svārstībām. To nepieciešams uzglabāt nemainīgā temperatūrā, tādēļ mums ir noliktavas ar automātisko temperatūras uzturēšanas sistēmu," stāsta "Ādažu Čipsi" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.

Kopš 1993. gada SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija (iepriekš Latfood) ir viens no lielākajiem kartupeļu pārstrādātājiem valstī, kas katru gadu palielina kartupeļu iepirkuma apjomus, sadarbojoties ar Latvijas kartupeļu audzētājiem, kas spēj nodrošināt labu kartupeļu kvalitāti un zināmas šķirnes.

Arī zemnieki atzīst, ka kartupeļi ir salīdzinoši sarežģīta un resursu ietilpīga kultūra. "Kartupeļu audzēšanai nepieciešami lieli degvielas, mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu, kā arī darbaspēka resursi. Stādījumi var ciest nelabvēlīgos laikapstākļos, šogad lielu postu ir nodarījušas pārmērīgās lietavas", piebilst zemnieku saimniecības "Piekalnes" īpašniece Ināra Pakalna.

Latvijā tiek audzētas aptuveni 60 dažādas kartupeļu šķirnes, Eiropā - aptuveni 1000, taču čipsu izgatavošanai derīgas ir vien mazāk nekā 10 šķirnes. "Ādažu čipsu" un "Taffel" produkcija Latvijai un eksporta valstīm tiek izgatavota no četrām kartupeļu šķirnēm: Lady Claire, Verdi, Saturna un Kiebitz. Šīs šķirnes tiek iepirktas no 18 Latvijas zemnieku saimniecībām, tādējādi atbalstot vietējos kartupeļu audzētājus.

No šā gada jūlija sākuma "Ādažu Čipsi" izgatavo produkciju no jaunās ražas kartupeļiem, bet septembrī sāksies kartupeļu iepirkšana uzglabāšanai noliktavā. Noliktavās tiek glabāti aptuveni 15 tūkstoši tonnu kartupeļu, savukārt dienā SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija ražotnē Ādažos tiek pārstrādātas aptuveni 100 tonnas kartupeļu.

SIA Orkla Confectionery & Snacks Latvija ir lielākais kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu ražotājs Latvijā ar zīmolu "Ādažu Čipsi", ieņemot vairāk nekā 48%* lielu tirgus daļu. Uzņēmuma produkcija ar zīmolu "Taffel" tiek eksportēta uz Baltijas valstīm, Skandināviju, ASV, Krieviju, Lielbritāniju, Gruziju, Kazahstānu un Azerbaidžānu.

*Avots: Orkla Confectionery&Snacks Latvija aprēķini daļēji balstīti uz Nielsen informāciju par Sāļo uzkodu (čipsu un ekstruderi) kategoriju Latvijas Mazumtirdzniecības indeksā no 2015.gada februāra/marta līdz 2015.gada decembrim/ 2016. gada janvārim. (Autortiesības 2016, The Nielsen Company.)

Par "Orkla Confectionery & Snacks Latvija":

"Orkla Confectionery & Snacks Latvija" (iepriekš "NP Foods") ir viens no vadošajiem šokolādes un konditorejas izstrādājumu, kā arī uzkodu ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs. "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" pārstāv šādus produktu zīmolus: Laima, Selga, Staburadze, Ādažu Čipsi un Taffel. Uzņēmums eksportē preces uz gandrīz 30 valstīm, tajā kopumā strādā vairāk nekā 1 000 cilvēki.

Par "Orkla":

"Orkla" ir tirgus līderis plaša patēriņa produktu, kā arī mazumtirdzniecības, pārtikas, maiznīcu un konditoreju konceptuālo risinājumu piegādē Ziemeļvalstīs un Baltijas reģionā. "Orkla" grupai ir arī stipras tirgus pozīcijas dažādās produktu kategorijās Indijā, Čehijā un Austrijā. Uzņēmums ir galvenais piegādātājs Eiropas maizes tirgus segmentā. "Orkla" ir Oslo Fondu biržā (Oslo Stock Exchange) kotēta kompānija; tā bāzēta Oslo, Norvēģijā. "Orkla" apgrozījums 2014.gadā bija 30 miljardi NOK (3,41 miljardi EUR), grupā strādā 13 tūkstoši darbinieku.

Orkla Confectionery & Snacks Latvija

x

Paroles atgadināšana