Ziņas no biznesa

Pasaules pārtikas tendences strauji ienāk Latvijas tirgū

Madara Zvejniece, Dobeles dzirnavnieks
24.11.2016

Graudaugu pārslas - 2017.gada "superprodukts" visām ēdienreizēm, ne tikai brokastīm

Pasaules pārtikas lietošanas tendences liecina, ka 2017. gads būs galējību pilns. Cilvēki no vienas puses mēģinās pēc iespējas biežāk lietot uzturā pamatproduktus, piemēram, graudus, sēklas vai dārzeņus, un no otras puses - arvien vairāk izmantos tehnoloģijas, lai uzlabotu un papildinātu savu maltīti.*

Kas būs aktuāls pārtikas jomā 2017.gadā pasaulē?

- Atgriezīsimies pie tradicionālā, drošā un pārbaudītā. Inovācijas pieņemsim, tomēr - balstoties uz jau zināmo un pārbaudīto.

- Izmantosim zemes spēku, lietojot uzturā visu, kas zemē audzis, - graudus, sēklas, dārzeņus un augļus. Tas būs uztura pamatā.

- Centīsimies neizniekot pārtiku - "bez-atlikumu maltītes" un dabai draudzīgs iepakojums kļūst arvien aktuālāki. Iepakojumi modificējas, kļūstot arvien ērtāk lietojami - vairākkārtēji attaisāmi un aizstaisāmi. Svarīga ir iespēja pilnībā iztērēt visu produktu. Pārtikas ražotāji biežāk rūpējas, lai mēs saņemtu visu, par ko esam samaksājuši, un neizmestu ārā produktus, radot lieku piesārņojumu.

- Arvien vairāk novērtēsim laiku - tas kļūs vēl vērtīgāks! No vienas puses arvien aktuālāk kļūst pagatavot maltīti ātri, piemēram, pārslu putra, ko var pagatavot divu minūšu laikā. No otras puses - ironiski, tomēr fakts, ka slow-eating vēl joprojām svin uzvaras gājienu. Rezumējot: aktuālas būs ātri pagatavojamas maltītes, veltot pietiekami daudz laika to izgaršošanai.

- Veselīga pārtika nav luksuss - tā kļūst arvien pieejamāka. Superprodukti nav tikai izredzētajiem pieejami, tos var iegādāties, izaudzēt un uzturā lietot vairums! Piemēram, graudaugu pārslas, tādi garšaugi kā baziliks, timiāns, piparmētra vai salīdzinoši lēti dārzeņi (burkāns, kabacis, ķirbis) un ogas (dzērvenes, mellenes) ir plaši pieejami produkti, turklāt satur vitamīnus, kas mūsu platuma grādos ir vitāli nepieciešami!

- Nakts miera produkti - jauna tendence, kas vērojama pasaulē un ko var izmantot pārtikas ražotāji. Atsevišķa tendence visā pasaulē ir arī veselīgs miegs un produkti, kas to stiprina, piemēram, piens, gabaliņš siera, topinambūru vai kumelīšu tēja, vai pļavas ziedu kokteilis, kas nomierina ķermeni un prātu.

Graudaugu pārslas - 2017.gada "superprodukts" jeb kā tendences ienāk Latvijā

AS "Dobeles dzirnavnieks" jaunatklātā graudaugu pārslu ražotne ir piemērs tam, kā pasaules tendences ienāk Latvijā. "Ja nākamā gada pārtikas tendenču topā redzam atgriešanos pie tradicionālā, augu spēka novērtēšanu, laika ekonomēšanu un ideju par to, ka veselīga ēdienkarte ir pieejama ikvienam, tad pārslas ir tās, kas apvieno visas šīs tendences," saka "Dobeles dzirnavnieka" mārketinga vadītāja Maija Brikmane. "Veselīgs ne vienmēr ir dārgs, svarīga ir maltītes pārdomāta plānošana. Piemēram, pārslas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, augstvērtīgos beta glikānus, kas mazina holesterīna līmeni, kā arī visa vecuma cilvēkiem nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas."

Ieva Zvīgule, sertificētā fizioterapeite un vingrosev.lv vadītāja saka: "Mana ikdiena ir ļoti spraiga. Dienas norit starp lekciju pasniegšanu akadēmijā un darbu fitnesa un veselības studijā, tieši tādēļ ārkārtīgi svarīga ir kvalitatīva degviela. Pilnībā pievienojos, ka laiks ir ļoti svarīgs! Vairums ātro uzkodu ir neveselīgas, proti, pārsaldinātas, taukainas, uztura ziņā mazvērtīgas vai bagātinātas ar garšas pastiprinātājiem un citiem konservantiem. To vietā esmu atklājusi alternatīvu, kas nākamgad noteikti iemantos arvien lielāku popularitāti arī sportistu vidū. Apleju pārslas ar karstu ūdeni un papildinu vai nu ar riekstiem, vai žāvētiem vai svaigiem augļiem. Ja vēlos piesiet dūšu, pievienoju drupinātu sieru, pesto, piparus un citas garšvielas. Cenšos ēst dažādi un citiem iesaku daudzveidību uzturā un uzņemtajās barības vielās. Tas ir būtiski, lai, nekaitējot veselībai, maksimāli kvalitatīvi spētu pavadīt dienu."

3 pavāru restorāna "Tam labam būs augt" pavārs Mārtiņš Sirmais saka: "Pārtikas jomā ik gadus ir pārmaiņas, tāpēc man kā pavāram nekad nav garlaicīgi! Topa tendences mēs redzam un izjūtam ikdienā, dažas no tām uz Latviju atnāk ātrāk, citas kavējas, vēl citas mēs paši cenšamies ieviest. Piemēram, dabai tuva un dabīgā ēšana, dabai draudzīgi iepakojumi un tādi, no kuriem produktu var iztērēt pilnībā. Par produktiem runājot, domāju, ka graudaugu pārslas varētu būt nākamā gada superprodukts, jo ir vienkārši un ātri pagatavojamas, tajā pašā laikā ir veselīgas un sniedz enerģiju. Tradicionāli pārslas uzskatīta par brokastu ēdienu, tomēr tas ir maldīgi! No pārslām var pagatavot visdažādākos ēdienus, sākot ar griķu, rīsu vai miežu pārslu putru kā pusdienu vai vakariņu ēdiena sastāvdaļu, nerunājot nemaz par graudaugu pārslām cepumos, kūku pamatnēs, desertos un citās ēdienu variācijās."

Par AS "Dobeles dzirnavnieks" pārslu ražotni

Pārslu ražotnē patlaban top jau 13 produkti. Pilngraudu auzu pārslas, ātri vārāmās auzu pārslas, rudzu, kviešu, miežu, rīsu, griķu pārslas, kā arī trīs, četru un piecu graudu pārslu maisījumi ir sertificēti atbilstoši Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmai "Kvalitatīvs produkts". Jaunajā ražotnē top arī trīs ekoloģiski produkti: eko pilngraudu auzu pārslas, eko ātri vārāmās auzu pārslas un eko griķu pārslas.

*http://www.mintel.com/press-centre/food-and-drink/mintel-announces-six-key-global-food-and-drink-trends-for-2017

Dobeles dzirnavnieks

x

Paroles atgadināšana