Ziņas no biznesa

Priekuļu novada Liepas pagasta saimniecības liellopi atraduši jaunas mājas

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
13.01.2017

Visi liellopi no Priekuļu novada Liepas pagasta saimniecības, kurā Pārtikas un veterinārais dienests pagājušajā nedēļā konstatēja desmit nobeigušos un sešus novārgušus dzīvniekus, ir pārdoti un jau aizvesti uz jaunu mītnes vietni.

Dzīvnieku īpašniece, atzīstot, ka nespēj nodrošināt dzīvniekiem pastāvīgu aprūpi, piekrita dzīvniekus pārdot.

PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes inspektori šonedēļ katru dienu devās uz Liepas pagastu, lai pārliecinātos, ka dzīvnieki ir pabaroti un padzirdināti. Sadarbojoties ar Priekuļu novada pašvaldību, pārvaldes darbinieki palīdzēja saimniecībai sagādāt dzeramo ūdeni un barību.

Tomēr šāda situācija nevar turpināties ilgstoši - PVD šīs nedēļas laikā neguva pārliecību, ka saimniece pati, bez pašvaldības un PVD iesaistīšanās, spēs parūpēties par savu ganāmpulku, tādēļ pārliecināja saimnieci, ka dzīvnieku pārdošana ir labākais iespējamais risinājums visiem - gan dzīvniekiem, kuriem tiks nodrošināts viss nepieciešamais, gan pašai dzīvnieku īpašniecei - sirmajai kundzei, kura, ja dienests dzīvniekus administratīvā pārkāpuma lietā izņemtu, nāktos maksāt valstij vairākus tūkstošus eiro par to uzturēšanu pagaidu mītnes vietā.

Kā jau informējām iepriekš, PVD veica pārbaudi saimniecībā pēc tam, kad saņēma sūdzību par iespējamiem labturības prasību pārkāpumiem. Pārbaudē PVD konstatēja, ka ilgākā laika periodā 10 no 93 saimniecībā esošajiem liellopiem ir nobeigušies, bet vēl seši ir tādā stāvoklī, ka, izsaucot veterinārārstu, tika pieņemts lēmums par dzīvnieku eitanāziju. Dzīvnieki ilgstoši nebija dzirdināti, kas, visticamāk, bija galvenais dzīvnieku novārgšanas un bojāejas iemesls, jo barība tiem, lai arī ne pietiekamā daudzumā, taču ir bijusi pieejama. Saimniecībā nebija pieejams dzeramais ūdens un bija salūzusi tehnika, ar kuru tas piegādāts.

PVD, izvērtējot situāciju novietnē, nekavējoties iesaistīja Valsts policiju, kura lems par krimināllietas ierosināšanu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana