NVO ziņas

Aizstāvot tirgu

Meldra Pavasare, AgroPols
18.02.2010

Vakar (17. februārī) notika Latvijas Tirgu savienības dibināšanas sapulce, kuras dalībniekiem vienprātīgi lemjot, tika izveidota biedrība “Latvijas Tirgu savienība”. Par šīs savienības valdes priekšsēdētāju tika ievēlēts Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. Bet par priekšsēdētāja vietnieku kļuva SIA “Viaro” valdes priekšsēdētājs Aivars Varkals. Tāpat valdē strādās arī Jelgavas tirgus pārstāvis Valdis Labanovskis, Rēzeknes centrāltirgus pārstāvis Staņislavs Kaupers un Daugavpils tirgu pārstāvošais Māris Kursītis.


Aizstāvot tirgu

Kā jau informējām (sk. rakstu), iestājoties par Latvijas tirgu interešu aizstāvību un šāda tirdzniecības veida uzlabošanu un tālākattīstību, tika izveidota darba grupa, kas arī aktualizēja savas profesionālās biedrības nepieciešamību. Tika arī formulēts biedrības pamatmērķis, proti, pārstāvēt mūsu tirgu intereses un sekmēt to kļūšanu par pilnvērtīgiem partneriem valsts un pašvaldību iestādēs.

Savukārt vakar (17. februārī) notika Latvijas Tirgu savienības dibināšanas sapulce, kuras dalībniekiem vienprātīgi lemjot, tika izveidota biedrība “Latvijas Tirgu savienība”. Par šīs savienības valdes priekšsēdētāju tika ievēlēts Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. Bet par priekšsēdētāja vietnieku kļuva SIA “Viaro” valdes priekšsēdētājs Aivars Varkals. Tāpat valdē strādās arī Jelgavas tirgus pārstāvis Valdis Labanovskis, Rēzeknes centrāltirgus pārstāvis Staņislavs Kaupers un Daugavpils tirgu pārstāvošais Māris Kursītis.

Latvijas Tirgu savienības sanāksmi atklājot, "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš pauda savu un reizē arī visu klātesošo viedokli: “Tirgus būs vienmēr - es nevaru iedomāties sabiedrību bez tirgus.” Viņš arī akcentēja jaunizveidotās savienības galveno uzdevumu: “Mēs būsim tas lobijs, kas aizstāvēs Latvijas tirgu intereses”. Runātājs arī neslēpa, ka, viņaprāt, šobrīd likumdošanavairāk ir lielveikalu pusē, turklāt visā valstī attiecībā uz tirgus statusa teritorijām tiek attiecināti ierobežojoši normatīvie akti, tādējādi tirgum radot nelabvēlīgākus konkurences apstākļus. “Mums aktīvi jādarbojas, lai šo situāciju mainītu,” uzskata D. Liepiņš.

Jaunajai savienībai sekmīgu darbu vēlēja Latvijas Zemnieku saeimas (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Arī viņš nešaubās, ka Latvijas tirgiem noteikti ir vajadzīga sava organizācija. Viņa vārdiem runājot, gurķi zaļā krāsā, kas “izskatās pēc gurķa, un ar tādu pašu ūdens sastāvu kā gurķim”, var nopirkt arī internetā. Taču“tirgus ir tā vieta, kur iespējams tiešais ražotāja un patērētāja kontakts, un kur vēl ir iespējams iegādāties arī īstu gurķi.”

Klātesošos uzrunāja arī Vārmes novada zemnieks, bioloģiskās lauksaimniecības aizstāvis Dainis Āboliņš un Latvijas ražotāju un tirgotāju kopienas valdes priekšsēdētājs Leons Bojārs.

Kā liecina statistikas dati, šobrīd Latvijā darbojas vairāk nekā 70 tirgu. Tajos iztiku pelna vairāk nekā 10 tūkst. cilvēku. Savukārt regulāri tirgū iepērkas vairāki simti tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Tie ir gana izteiksmīgi skaitļi. Tāpēc arī viens no pirmajiem Latvijas Tirgu savienības uzdevumiem būs Tirgus likuma izstrādāšana un pieņemšana.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana