NVO ziņas

Latvijas veikalos joprojām netiek ievērots ĢMO aprites likums

Aija Zariņa, AgroPols
30.03.2010

Kā informēja "Zemes draugu" padomes pārstāvis Jānis Ulme, "Zemes draugi" ir noslēguši 14 Latvijā darbojošos mazumtirdzniecības tīklu veikalu apsekošanu, noskaidrojot, kā tirdzniecības vietas ievēro Ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) Aprites likuma prasību attiecībā uz ĢMO saturošo produktu novietošanu savrup no citiem produktiem, lai patērētājiem tos būtu viegli identificēt.

Diemžēl vairāk kā pusgadu pēc likuma normas stāšanās spēkā (2009. gada 23. jūlijs) nevienā no apsekotajiem veikaliem nebija pilnībā ievērota likuma prasība, atzīst J. Ulme.

"Elvi", "Prisma" un "Maxima" veikalos pie plaukta ir norāde "Satur ģenētiski modificētus organismus". Šāda norāde ir konstatēta arī atsevišķos "IKI" un Latvijas Tirgotāju savienības tīklu veikalos, kā arī atsevišķos mazajos veikalos. Tomēr šīs norādes, it īpaši salīdzinājumā ar dažādu akciju vizuālajām norādēm, ir nepietiekami pamanāmas un bieži vien neatbilst konkrētajiem produktiem, tādēļ tās nenodrošina pilnīgu likuma prasību ievērošanu.

Rimi un Supernetto veikalos norāde "Satur ģenētiski modificētus organismus" ir cenu zīmē, taču tā ir ar ļoti maziem burtiem un praktiski nepamanāma, līdz ar to arī nenodrošina pilnīgu likuma prasību ievērošanu.

Veikalu apsekojumā novērots, ka ĢM sastāvdaļas visbiežāk satur eļļas un margarīni. Konstatētas 18 augu eļļas, kas ražotas no ģenētiski modificētām izejvielām.

Vēstule ar konstatētajiem likuma pārkāpumiem nosūtīta Pārtikas un veterinārajam dienestam un konkrētajiem veikaliem nosūtītas individuālas vēstules.

"Zemes Draugi" aicina Latvijas tirgotājus cienīt patērētāju tiesības un iedzīvotāju vēlmi izvēlēties ĢMO brīvus produktus, lai izvairītos no potenciāliem veselības riskiem. Lai tas būtu iespējams, tirdzniecības vietās pēc iespējas ātrāk jānodrošina pilnvērtīga likuma izpildi. "Zemes draugi" uzskata, ka veikaliem ĢMO saturošie produkti ir jāatdala no citiem produktiem vismaz ar plauktu starplikām un norādes pie plaukta jāpadara pamanāmas, lai patērētājiem būtu iespēja viegli atšķirt ĢMO saturošu pārtiku no citas pārtikas.

J. Ulme aicina arī iedzīvotājus turpināt aktīvi līdzdarboties likuma ieviešanas veicināšanā un, pamanot ĢMO saturošus produktus veikalu plauktos novietotus neatbilstoši likuma prasībām, zvanīt un informēt kontrolējošo iestādi - Pārtikas veterināro dienestu -, zvanot uz dienesta uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402.

"Zemes Draugi" arī atgādina, ka ASV Vides medicīnas akadēmija 2009. gada maijā aicināja nekavējoties pasludināt ģenētiski modificētās pārtikas moratoriju, apgalvojot, ka pētījumi ar dzīvniekiem ir pierādījuši - tā nopietni apdraud veselību. Šim aicinājumam pievienojusies arī Īrijas Ārstu vides asociācija.

Veikalu apsekojums noticis projekta "Ilgtspējības principos un sabiedrības interesēs balstītas ĢMO politikas veidošana Latvijā" ietvaros, kas norisinās ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas finansiālu atbalstu EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros ar Latvijas valsts finansiālu atbalstu no Sabiedrības integrācijas fonda.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana