NVO ziņas

Lauksaimnieki un ministri atklāj dārzeņu dobi pie Ministru kabineta un aicina ikvienu pilsētnieku veidot savu dobi

Sabīne Puķe, Zemnieku Saeima (ZSA)
25.05.2012

23. maijā pie Ministru kabineta  lauksaimnieki kopīgi ar valdības pārstāvjiem atklāja dārzeņu dobi, kas tapusi kā pilsētnieku un laucinieku solidaritāti simbolizējoša aktivitāte „Lauki ienāk pilsētā”. Pie Ministru kabineta, kā centrālās vietas gan simboliskā, gan tiešā nozīmē, tradicionālo ziedu apstādījumu vietā šogad tiek stādīti dekoratīvi dārzeņi.

Līdzās laukiem raksturīgajām kliņģerītēm, samtenēm un kresēm, dobē kuplos arī dekoratīvie kāposti, bietes, lapu salāti, pupas un garšvielas, kopumā gandrīz 1000 dažādu stādiņu, kā arī griķu un auzu sējumi. Dobes izveide ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA), Zemnieku saeimas un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) kopīgi izlolota ideja, kurai atbalstu sniedza Valsts Kanceleja, Ministru kabinets un Zemkopības ministrija. Dobes atklāšanā piedalījās Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja, labklājības ministre Ilze Viņkele, zemkopības ministre Laimdota Straujuma, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, lauksaimnieku pārstāvis Eiropas sociālo un ekonomisko lietu komitejā Armands Krauze, kā arī lauksaimnieki no LLKA, LOSP, Zemnieku Saeimas, Latvijas Zemnieku federācijas un citām organizācijām.

Atklāšanas uzrunās vairākkārtīgi izskanēja aicinājums arī ikvienam pilsētniekam solidarizēties ar lauksaimniekiem un savā piemājas mazdārziņā vai pat balkona puķu kastē, iedēstīt pa dārzenim. Pilsētnieku dārzeņu dobes lauksaimnieki aicina iemūžināt bildēs un sūtīt lauksaimnieku organizācijām – skaistāko dobju autori saņems lauksaimnieku sarūpētas balvas.

Pagājušā gada oktobrī Eiropas Komisijas piedāvātā Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reforma pēc 2013. gada neapmierina Latviju un pārējās Baltijas valstis. Lai arī valdība un atbildīgās amatpersonas lauksaimnieku intereses Eiropā ir definējušas par prioritāti, arī lauksaimnieki paši ir nolēmuši iesaistīties savu interešu aizstāvībā, īstenojot ES tiešmaksājumu lobija un sabiedrisko attiecību kampaņu. Dārzeņu dobe pie Ministru kabineta ir viena no publiskajām aktivitātēm, kuras lauksaimnieku organizācijas veic šīs kampaņas ietvaros.

Dārzeņu stādus apstādījumiem nodrošina kooperatīvs „Mūsmāju dārzeņi”, zemes sagatavošanu – Slieku audzētāju asociācija, ainavu dārzniece – Baiba Rudzāte.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana