NVO ziņas

Latvijas Biškopības biedrība paziņo par izstāšanos no biedrības “Zemnieku saeima”

Ilze Vabole, AgroPols
14.03.2013

Latvijas Biškopības biedrības (LBB) valde ir pieņēmusi lēmumu izstāties no biedrības “Zemnieku saeima”, informēja LBB pārstāve Ieva Zēģele. Vairāk kā gadu ilgā sadarbība nav devusi vēlamos rezultātus biškopības nozares attīstībā un Zemnieku saeima šajā laikā ir virzījusi vairākus biškopības nozarei nelabvēlīgus lēmumus, piemēram, Latvijas Biškopības biedrība atbalsta un veicina ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu, bet Zemnieku saeima atbalsta videi un bitēm kaitīgu pesticīdu lietošanu.

Latvijas Biškopības biedrība 2011. gada rudenī iestājās biedrībā “Zemnieku saeima” (ZS), lai kopīgi strādājot varētu mazināt pesticīdu lietošanas pārkāpumus un uzlabot biškopju un graudaudzētāju sadarbību. Diemžēl esam konstatējuši, ka ZS nerūpējās par visu biedru interešu aizstāvēšanu, neatbalsta ilgtspējīgu videi draudzīgu lauksaimniecisko ražošanu, piemēram, ir pret Eiropas Komisijas priekšlikumu aizliegt videi un bitēm kaitīgos neonikotinoīdu grupas pesticīdus.

Latvijas Biškopības biedrības lauku un lauksaimniecības attīstības vīzija nesakrīt ar ZS īstenoto politiku šajā jomā, kā rezultātā mazās un vidējās lauku saimniecības tiek pielīdzinātas “dīvāna zemniekiem”. Lielākā daļa Latvijas biškopju ir mazie un vidējie lauksaimnieki, taču ZS aizstāv pārsvarā lielo intensīvo ražotāju intereses.

Latvijas Biškopības biedrība sadarbosies ar citām lauksaimnieku organizācijām, kuras atbalsta videi draudzīgu un ilgtspējīgu lauksaimniecisko ražošanu.

Latvijas Biškopības biedrība ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno 2717 biedrus – lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet  pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

Zemnieku saeimas priekšsēdētāja Jura Lazdiņa komentārs

Zemnieku saeima ir atvērta organizācija un mūsu pamatmērķis ir lauksaimniecības produkcijas efektīvas ražošanas attīstība. Kad pagājušā gada pavasarī Latvijas Biškopības biedrība (LBB) izteica vēlmi iestāties Zemnieku saeimā (ZSA), uzņēmām LBB par biedriem, tādējādi saskatot iespēju kopīgi sadarbojoties attīstīt efektīvu ražošanu vēl vienā no lauksaimniecības sektoriem. Šā gada laikā, kopš LBB ir mūsu biedri, tās pārstāvji ir piedalījušies divās no 12 ZSA padomes sēdēm, kurās tiek pieņemti lēmumi par  Zemnieku saeimas pozīciju dažādos ar lauksaimniecības attīstību saistītos jautājumos. Jāatzīmē, ka pagājušā gada nogalē Zemnieku saeimas padome, uzklausot sēdē Latvijas Biškopības biedrības pārstāvi Jāni Vainovski, pieņēma lēmumu atbalstīt valsts atbalsta piešķiršanu 2013. gadā 385 000 latu apmērā biškopības nozarei.
Tomēr, kopumā, izvērtējot sadarbību visa gada laikā, jāatzīst, ka daudzos ar lauksaimniecības produkcijas efektīvu ražošanu saistītajos jautājumos, mūsu domas un mērķi atšķiras. LBB ir nozīmīga nevalstiskā organizācija un tā ir daudz paveikusi lauku vides saglabāšanā. Ceram, ka arī turpmāk, tāpat kā ar citām organizācijām, sadarbosimies ar LBB jautājumos, kur mūsu mērķi un viedokļi būs vienoti.
Novēlam Latvijas Biškopības biedrībai veiksmi un ražīgu darbu!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana