NVO ziņas

LOSP: Atbalstām kažokzvēru nozares pastāvēšanu un attīstību Latvijā

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
28.03.2014

Pagājušajā nedēļā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un Zemkopības ministrijas pārstāvji tikās ar Anglijas un Somijas speciālistiem – Maiku Mozeru (Mike Moser) no Starptautiskās Kažokādu federācijas un Marti Heinonenu (Martti Heinonen) no Eiropas kažokzvēru audzētāju asociācijas.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par kažokzvēru nozari Latvijā un Eiropā. Maiks Mozers no Starptautiskās Kažokādu federācijas informēja, ka sadarbībā ar Eiropas Kažokzvēru audzētāju asociāciju un ciešā sadarbībā ar zinātniekiem ir izstrādāti uz zinātniskiem pētījumiem balstīti labturības novērtēšanas protokoli WelFur (Kažokzvēru labturības projekts) projekta ietvaros. Tie ir labturības standarti, kurus plānots ieviest kažokzvēru audzēšanas nozarē visā Eiropā. Augstu, zinātniski pamatotu labturības standartu ievērošana ir arī nozares mērķis un ir jau daudz darīts, lai to īstenotu. Ir jāveicina lielāka sabiedrības izpratne un informētība par pašu nozari.

Pamatojoties uz to, ka dzīvnieku aizstāvju organizācijas mērķtiecīgi cenšas iznīcināt kažokzvēru nozares pastāvēšanu Latvijā, LOSP uzskata, ka vairāk uzmanības jāvērš uz nozares attīstību, akcentējot to, ka nozares attīstībā tiek ievērotas jaunākās tendences un atziņas dzīvnieku labturībā. Ņemot vērā nozarē nodarbināto cilvēku (aptuveni 500), investīciju apjomu un strauji augošo nozares ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, būtu absurdi uz nepamatotu un emocijām balstītu apgalvojumu pamata likt šķēršļus tālākai nozares attīstībai.

Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža: ”Starp prezentācijām par savvaļas dzīvnieku uzturēšanos cilvēku apdzīvotās vietās un ar to saistītajiem riskiem no veterinārmedicīnas viedokļa, Latvijas Veterinārārstu biedrības kopsapulcē pagājušās nedēļas nogalē tika diskutēts arī par kažokzvēru nozares turpmāko attīstību, labturības prasībām, starptautiskā kažokādu tirgus attīstību krīzes apstākļos. Lekcijas par projektu rezultātiem Apvienotajā Karalistē nolasīja mūsu viesi Maiks Mozers un Marti Heinonens. Kopīgais nozares speciālistu un veterinārārstu skatījums ir, ka nozare ir rentabla un ieņem noteiktu un stabilu nišu Latvijas tautsaimniecībā. Ja kādu apstākļu dēļ nozare Latvijā cietīs, tad jāsaprot, ka šo tirgus nišu ieņems kādu citu valstu kažokzvēru audzētāji. Mēs tad būsim tikai patērētāji, bet ne ražotāji un valsts iekšējā kopprodukta palielinātāji. Turklāt kažokzvēru barošanai pēc attiecīgas apstrādes tiek izmantoti gaļas pārstrādes uzņēmumu atkritumi, kas pretējā gadījumā tiktu vienkārši izniekoti. Pēc notikušajām lekcijām varam secināt, ka, jo vairāk informācijas, jo lielāka izpratne par kādas nozares darbības mehānismu un tās nozīmīgumu.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „ Ja tiek apgalvots, ka viena nozare vienkārši ir jāslēdz tikai tāpēc, ka tā nodarbojas ar dzīvnieku turēšanu, tad tikpat labi kādam var ienākt prātā arī aizliegt pārējās lauksaimniecības nozares, kas saistītas ar dzīvniekiem. Latvijā kažokzvēru audzēšana vēsturiski bijusi būtiska lauksaimniecības nozares sastāvdaļa un, rūpējoties par galaprodukta kvalitāti, ir absurdi apgalvot, ka kažokzvēru audzēšanas procesā netiek ievērotas dzīvnieku labturības prasības.”

Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa: „ Kažokzvēru labturība ir galvenā audzētāju prioritāte, jo tā vistiešākajā mērā ietekmē produkcijas kvalitāti. Nozarei ir liels potenciāls un tās likvidēšana emociju iespaidā būtu liels zaudējums gan darba vietu, gan eksporta un nodokļu ieņēmumu ziņā. ”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana