NVO ziņas

Latvija būs pirmā valsts Eiropā kur ieviesīs kažokzvēru labturības programmu "WelFur"

AgroPols
29.10.2014

Aktīvas iesaistes un sadarbības rezultātā Latvijas Zvēraudzētāju asociācija (LZAA) saņēmusi apstiprinājumu no Eiropas Zvēraudzētāju informācijas centra Fur Europe par WelFur dzīvnieku labturības sertifikācijas programmas ieviešanu Latvijas audzētavās. WelFur mērķis ir nodrošināt ar kažokzvēru labturību saistīto jautājumu caurskatāmību individuālu audzētavu līmenī. Latvija būs pirmā valsts Eiropā, kurā šī programma tiks ieviesta.

"Fermās audzēto dzīvnieku labturība ir sabiedrībā aktuāla problēma, kura acīmredzami satrauc ievērojamu daļu Eiropas iedzīvotāju un patērētāju. Tādēļ kažokzvēru labturības, tai skaitā veselības aizsardzības, nodrošināšana ir kļuvusi par vienu no galvenajām nozares prioritātēm. Lai veicinātu objektivitāti, caurskatāmību un zinātniski pamatotas informācijas pieejamību attiecībā uz dzīvnieku labturības līmeni Eiropas kažokzvēru audzētavās, Fur Europe nolēma aizsākt projektu WelFur. Latvijas zvēraudzētāju asociācija ir gandarīta, ka jaunās WelFur programmas ieviešanas pilotprojekts tiks īstenots tieši Latvijā. Paredzams, ka WelFur tiks ieviests tuvāko divu gadu laikā," stāsta Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas (LZAA) valdes locekle Sandra Vilciņa.

"WelFur dzīvnieku labturības sertifikācijas programma ir vadošā dzīvnieku labturības programma, kas īstenota sadarbībā ar septiņām Eiropas universitātēm. Programma ir lielā mērā balstīta uz projektu Welfare Quality®, kura īstenošanu 2004. gadā uzsāka Eiropas Komisija un kas attiecas uz cūkkopības, putnkopības un lopkopības nozarēm. Fur Europe ir gandarīta, ka jaunā sertificēšanas programma tiks ieviesta tieši Latvijas zvēraudzētavās, " Fur Europe izpilddirektore Martina Bjankini.

Projekta ietvaros labturības novērtēšanā izmantots secīgas novērtēšanas process, kura gaitā fermās veikti mērījumi un noteikta atbilstība 12 dzīvnieku labturības kritērijiem, kuri pēc tam apkopoti četros pamatprincipos un galu galā savienoti vispārējā labturības klasifikācijas skalā. Apsekojumu protokolos fermu vērtēšanai tika izmantotas gan zinātniskās metodes, gan arī komerciālie testi. WelFur sistēmā visi labturības parametri, pārbaudīti, reālās zvēraudzētavās un atzīti par piemērotiem.

Kažokzvēru labturības līmeņa kvantificēšana WelFur sistēmā, tāpat kā Welfare Quality® programmā, balstās uz četriem pamatprincipiem - laba mājvieta, laba barošana, laba veselība un laba uzvedība. WelFur sistēmā katrs apsekojumu cikls ilgst vienu gadu. Paredzēts, ka zvēraudzētavu apsekojumus veiks trešās personas. WelFur ilgtermiņa mērķis ir veicināt un nodrošināt augstus labturības standartus visās kažokzvēru audzētavās.

Fur Europe izpilddirektore Martina Bjankini savas vizītes laikā apmeklēja publisko atvērto durvju dienu zvēraudzētavas A/S Grobiņa filiālē Ceļmalnieki, lai iepazītos ar šobrīd jaunāko fermu Latvijā. Vērgales Zvērsaimniecība tika pabeigta šā gada februārī, un šobrīd tajā tiek nodarbināti 25 darbinieki. Grobiņa ir viena no lielākajām kažokzvēru audzētavām Latvijā un 2013.gadā saražoja 89 000 ūdeļādas. Kopumā atvērto durvju dienu apmeklēja vairāk nekā 200 interesenti.

LZAA ir Eiropas Zvēraudzētāju asociācijas un tās jumta organizācijas Fur Europe pilntiesīgs biedrs, un pārstāv Latvijas kažokzvēru audzētājus - nodrošina tos ar jaunāko informāciju par nozari, veicina jaunāko tehnoloģisko risinājumu ieviešanu fermās, un rūpējas par dzīvnieku labturības prasību ievērošanu un pilnveidošanu. Patlaban Latvijas Zvēraudzētāju asociācija pārstāv desmit biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Nozarē nodarbināti vairāk nekā 550 darbinieki.

Eiropas Savienībā kažokzvēru audzēšanas nozarē strādā 60 tūkstošu cilvēku un saražo 30 miljonu kažokādu gadā. Lauksaimniecībā specializētās valstis atbalsta šīs nozares attīstību, piemēram, Lietuvā un Polijā nozares apgrozījums pāris gadu laikā ir desmitkāršojies. Arī Latvijā Zemkopības ministrija atbalsta nozares pastāvēšanu.

Informāciju sagatavoja Aija Liepiņa, Sabiedrisko attiecību konsultante.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana