NVO ziņas

Atklātas toksiskas vielas pazīstamu zīmolu kažokādās

AgroPols
07.01.2015

Tādu dizaineru kā "D&G", "Blumarine Baby" un "Woolrich" ražoto apģērbu kažokādu detaļās noteikta bīstamu un kancerogēnu ķimikāliju klātbūtne, kas uz tām saglabājušās no kažokādu apstrādes procesa. Itālijas dzīvnieku aizsardzības organizācijas aicinājušas atbildīgās iestādes izņemt šīs preces no tirdzniecības vietām un aizliegt kažokādu izmantošanu bērniem paredzētajā produkcijā.

Lielākā Itālijas dzīvniektiesību organizācija "LAV" jau otro reizi veikusi apģērbu kažokādu detaļu pētījumu, un tajā atkal noteikta bīstamu un kancerogēnu vielu klātbūtne. Bērnu apģērbu kažokādu detaļās, tostarp mazāk nekā 3 gadus vecu mazuļu apģērbos, atrastas tādas vielas kā sešvērtīgais hroms un formaldehīds. Šo apģērbu ražotāji ir tādi labi zināmi dizaineri kā "D&G", "Blumarine Baby" un "Woolrich".

Šis ir jau otrais pētījums, kurā atklāta indīgu vielu klātbūtne kažokādu izstrādājumos. 2014. gada sākumā organizācija "LAV" veica pētījumu, kurā tika konstatēts, ka tādu zīmolu kā "Gucci", "Il Gufo", "Miss Blumarine" un "Brums" bērnu apģērbu kažokādu detaļas satur toksiskas un kancerogēnas vielas. Itālijas Veselības ministrija pētījumā analizētos produktus pēc papildus pārbaudēm lika izņemt no tirdzniecības un informēt patērētājus par šo produktu bīstamību.

Kažokādu apstrādē tiek izmantotas ķimikālijas, kas klasificētas kā toksiskas un kancerogēnas, un šo vielu nogulsnes var tikt atrastas gatavos apģērbos, kas jau izlikti pārdošanai. Šīs vielas var būt gan pieaugušo, gan bērnu apģērbos, un to apdraudējuma veselībai pakāpes ir dažādas. Organizācijas "LAV" pārstāvis Simone Pavesi aicinājis patērētājus "izvairīties no šo bīstamo vielu izraisītā riska, atsakoties no tādu apģērbu iegādes, kas satur jebkādas kažokādu detaļas".

Jaunākajā 2014. gada beigās veiktajā pētījumā analizētie apģērbi bija paredzēti bērniem, kas jaunāki par 3 gadu vecumu. Analīžu rezultātā noskaidrots, ka "D&G" ražotajā mētelī 3 gadus vecai meitenei atrodams sešvērtīgais hroms un trīsvērtīgais hroms lielos apjomos. "Blumarine Baby" ražotajā jakā 3 gadus vecai meitenei noteikts liels trīsvērtīgā hroma daudzums un formaldehīds. "Woolrich" ražotajā jakā 2 gadus vecam bērnam noteikts liels trīsvērtīgā hroma daudzums, formaldehīds un nonilfenola etoksilāts. Tika atrastas arī citas ķimikālijas, piemēram, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži.

Pētītos apģērba gabalus organizācija "LAV" iegādājās tradicionālajos iegādes veidos - veikalos un internetā. Šo apģērba gabalu detaļas, kas izgatavotas no kažokādām, - apģērbu apmales - tika analizētas ekotoksikoloģijas pārbaudēs, lai noteiktu iespējamu ķimikāliju, kuras izmanto kažokādu miecēšanā un pēcapstrādē, nogulšņu klātbūtni.

Organizācija "LAV" aicinājusi Itālijas Veselības ministriju izvērtēt pārbaudīto izstrādājumu izraisīto bīstamību patērētāju veselībai un organizēt īpašas citu tirgošanā esošo apģērbu pārbaudes, balstoties patērētāju kodeksā (likumdošanas dekrēts 206/2005), kā arī aizliegt kažokādu izmantošanu bērniem paredzētajā produkcijā.

Avots: http://www.infurmation.com/index.php/news/89-investigation-reveals-toxic-fur

Informāciju sagatavoja biedrība "Dzīvnieku brīvība".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana