NVO ziņas

Kompostēšana - vaļasprieks vai nepieciešamība?

AgroPols
09.04.2015

Reģistrējies kā kompostētājs! - tāds ir aicinājums biedrības "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija" (LASA) uzsāktajai sociālajai kampaņai "Kompostētāju klubs - bioatkritumu kompostēšanas popularizēšanas kampaņa", kas norit ar Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansējumu no 2015.gada 10. februāra līdz 2015. gada 31. novembrim un tā aptver visu Latvijas teritoriju.

Kompostēšana ir senākā bioloģisko atkritumu pārstrādes metode, un tā vēl aizvien tiek izvēlēta kā vienkāršākā, videi draudzīga metode un šobrīd tā gūst aizvien lielāku popularitāti sabiedrībā.

Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni un zināšanas par zaļo parku, dārza atkritumu un pārtikas (turpmāk tekstā bioatkritumi) pārstrādes nepieciešamību, kā arī veicināt atbildīgas sabiedrības veidošanos un popularizēt ieguvumus no komposta izmantošanas.

"Kompostētāju klubs" ir informatīva platforma biedrības LASA mājas lapā www.lasa.lv, kurā kompostētāji aicināti reģistrēties un dalīties ar savu pieredzi, uzzināt aktualitātes, iegūt noderīgu informāciju par nepieciešamību apsaimniekot bioatkritumus, izmantojamajām tehnoloģijām, pārstrādes iespējām un iegūtajiem produktiem. Projekta laikā iecerēts apzināt un popularizēt Latvijas labās prakses piemērus bioatkritumu pārstrādē.

Pēc Eurostat sniegtajiem datiem 2012.gadā Latvijā pārstrādāti tikai 2% bioloģiski noārdāmie atkritumi, un tas ir kritisks rādītājs valstī. Atbilstoši atkritumu poligonu Direktīvas 1999/31/EK prasībām Latvijai līdz 2020.gadam pakāpeniski jāsamazina poligonos apglabāto bioloģisko atkritumu daudzumu līdz 35% no 1995.gadā apglabātā bioloģisko atkritumu daudzuma.

Kā uzsvēra Rūta Bendere, LASA valdes priekšsēdētāja: "Latvijā bioatkritumu apglabāšanas novēršana ir īpaši svarīga, jo vēl aizvien sadzīves atkritumu poligonos vidēji apglabāto atkritumu sastāvā apmēram puse ir bioatkritumi, kuri sadaloties anaerobos apstākļos rada metāna gāzi, kas ir viena no siltumnīcefekta gāzēm (SEG) un rada būtisku ietekmi uz vidi. Salīdzinoši Eiropas Savienības dalībvalstīs metāna gāzes emisija laika periodā no 2000. līdz 2012.gadam atkritumu saimniecības sektorā ir samazinājusies par 28%, turpretī Latvijā tā vēl joprojām turpina pieaugt - par 4,4% šajā pašā laika periodā".

Plānotie projekta rezultāti ir panākt atbildīgas un informētas sabiedrības veidošanos, aktivizēt iedzīvotājus uzsākt pārtikas un dārza atkritumu kompostēšanu savā mājsaimniecībā vai nodot tos (izvērtējot apsaimniekošanas iespējas) savas pašvaldības atkritumu apsaimniekotājam turpmākai pārstrādei. Tas ļaus samazināt apglabājamo atkritumu daudzumu sadzīves atkritumu poligonos un SEG rašanos atkritumu saimniecības sektorā.

Informāciju par saviem pasākumiem kompostēšanas izmantošanā un popularizēšanā Latvijas reģionos aicinātas ievietot mājas lapā arī citas organizācijas. Īpaši aicinātas līdzdarboties kampaņā ir pašvaldības.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja Ināra Teibe, "Kompostētāju kluba" projekta vadītāja, biedrības "Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija" (LASA) pārstāve.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana