NVO ziņas

Veterinārārsti neatbalsta ministrijas ierosinājumu atlikt lolojumdzīvnieku apzīmēšanu ar mikročipiem

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
29.04.2016

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) neatbalstīs Zemkopības ministrijas ierosinājumu uz sešiem mēnešiem atlikt prasības par lolojumdzīvnieku obligāto mikročipēšanu stāšanos spēkā. Jautājums par dzīvnieku mikročipēšanu beidzot jārisina pēc būtības, uzskata LVB. Vienotas mājdzīvnieku identifikācijas sistēmas neesamība rada zaudējumus lopkopībā un mežsaimniecībā, neļaujot efektīvi identificēt klaiņojošos suņus, apgrūtina pazudušu vai agresīvu dzīvnieku īpašnieku noskaidrošanu un rada finansiālu un administratīvu slogu gan patversmēs, gan pašvaldībām, kam jāuztur dzīvnieku patversmes, gan uzņēmējiem un valstij kopumā.

Ministrijas pārmetumi par dzīvnieka apzīmēšanas pārlieko dārdzību ir nepamatoti. LVB ir veikusi aptauju, kuras rezultātā noskaidrots: praktiski visās Latvijas veterinārajās klīnikās mikročipēšanas cena, ieskaitot veterinārārsta konsultāciju un paša mikročipa cenu un PVN, ir robežās no 15 līdz 20 eiro. Personas, kas publiski izplata informāciju par mikročipēšanu, kas it kā maksā 45eur vai pat dārgāk, izplata melus. Ne noteikumu spēkā stāšanās termiņa pārcelšana par pusgadu, ne tik absurdas darbības kā personu bez veterinārmedicīniskās izglītības apmācīšana veikt procedūru, kas var izsaukt asiņošanu, sāpju šoku vai agresiju, klaiņojošo un pazudušo dzīvnieku problēmu nerisinās.

LVB nav saņēmusi nevienu sūdzību, kas būtu saistīta ar dzīvnieku īpašnieku neapmierinātību ar mikročipēšanas izmaksām. Atsevišķās Latvijas klīnikās mikročipēšanas cena nepārsniedz pat 10 eiro, vairākās aptaujātajās klīnikās cenā iekļauta arī dzīvnieka datu ievadīšana LDC un / vai ES pases izsniegšana.

Pakalpojumu sadārdzina divi apstākļi - prasība izsniegt mikročipētajam dzīvniekam ES pasi neatkarīgi no tā, vai šis dzīvnieks plāno šķērsot valsts robežu vai piedalīties izstādē, kā arī fakts, ka dzīvnieku īpašniekiem nav iespējas reģistrēt dzīvniekus pašiem, izmantojot tiešsaisti un autorizāciju caur, piemēram, internetbanku. Tāpēc dzīvnieku īpašnieki ir spiesti maksāt arī par šiem ar mikročipēšanu sasaistītiem pakalpojumiem, kas ietver sevī daudz vairāk pakalpojus nekā tikai dzīvnieka apzīmēšana ar mikročipu.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana