NVO ziņas

Lauku uzņēmumu eksporta tirgus mudina meklēt ar Latvijas vēstniecību palīdzību

Gaļina Kudrjavceva, Nac.ag. LETA
05.05.2016

Viens no veidiem, kā labāk izprast eksporta tirgus potenciālu un uzzināt arī par vietējo patērētāju kultūras niansēm, ir sadarbība ar Latvijas valsts vēstniecībām ārvalstīs, 3. maijā, tiekoties ar Zemgales uzņēmējiem pirmajā Lauku eksporta kluba tikšanās, atzina SIA "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" eksporta direktore Ieva Jonsone.

"Protams, ja vēstniecībai jautāsiet, kā Lielbritānijā var pārdot Latvijas koka dēlīšus, atbildi nesaņemsiet, taču atbilde noteikti tiks sniegta, ja prasīsiet padomu par to, ko vilkt mugurā pirmajā tikšanās reizē, kā izturēties, jo tas nav mazsvarīgi," skaidroja Jonsone.

Viņa mudināja vēstniecību telpas izmantot arī kā tikšanās vietu ar potenciālajiem sadarbības partneriem, jo tas rada veiksmīgu pirmo iespaidu.

Tāpat vēstniecībās var noskaidrot arī informāciju par vietējo patērētāju kultūru, jo, visdrīzāk, sākot eksportu, Latvijas uzņēmumiem var nākties mainīt savu pozicionējumu - iepakojuma izskatu, arī sastāvu -, jo Latvijas unikālie produkti var būt neinteresanti ārzemniekiem tādā veidā, kā tie tiek pasniegti vietējā tirgū, pauda Jonsone.

Uz pirmo eksporta kluba tikšanos bija sanākuši apmēram desmit vietējo uzņēmēju, kas pārstāvēja apģērbu šūšanas, mēbeļu un iepakojuma izgatavošanas, biškopības inventāra ražošanas, ķiploku pārstrādes un citas nozares, novēroja aģentūra LETA.

Lauku eksporta kluba tikšanās Ozolniekos notiks katra mēneša pirmajā otrdienā, klātesošos informēja SIA "ITSM Delivery" pasniedzējs, Eksporta kluba idejas iniciators un koordinators Deivids Berijs. Tikšanās ir bez maksas, tajās var piedalīties visi interesenti. Informācija par semināru tēmām un lektoriem atrodama mājaslapā www.llek.lv.

LETA jau vēstīja, ka, lai iedrošinātu esošos un topošos reģionu uzņēmējus pievērsties savas produkcijas eksportam, SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" (LLKC) un biedrības "Latvijas Lauku forums" maija sākumā visā Latvijā sāk sniegt atbalstu Lauku eksporta klubu izveidē.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja LLKC valdes loceklis Edgars Linde, pirmā eksporta kluba tikšanās notiks 3.maijā Ozolniekos, savukārt 10.maijā tikšanās plānota Valmierā, 17.maijā - Saldū, bet 24.maijā - Rēzeknē.

"Eksporta klubu mērķis ir palīdzēt gūt nepieciešamās zināšanas ne vien tiem, kuri jau gatavi savu produkciju eksportēt, bet arī tiem, kuri par eksportu domā tikai nākotnes formā. Šādos klubos uzņēmējam varam palīdzēt ieraudzīt viņa produkta eksporta potenciālu, izprast ceļu, kā līdz tam nonākt," sacīja Linde.

Lauku eksporta klubu iniciatīva darbosies divos līmeņos - nacionālajā un reģionālajā. Nacionālajā līmenī tā ir vadības grupa, kurā iesaistījušies dažādu organizāciju, institūciju un uzņēmumu pārstāvji, kas brīvprātīgi strādā, lai katrs savas kompetences ietvaros sniegtu atbalstu uzņēmējiem ārpus Rīgas. Savukārt reģionālajā līmenī izveidotas koordinatoru grupas, kurās darbojas LLKC reģionālie pārstāvji un vietējās rīcības grupas.

Patlaban Eksporta klubu programma izstrādāta desmit mēnešiem, katrā izpētot konkrētu tēmu - kapacitātes analīze, tirgus un produkta izpēte, ceļš līdz tirgum, iespēju radīšana, pārdošanas noteikumi, likumdošana, dokumentācijas sagatavošana, finanses un apdrošināšana, darbības nodrošināšana un attīstība.

Katrā tikšanās reizē līdztekus ziņojumiem minētajās tēmās, praktiskajā eksporta un uzņēmējdarbības pieredzē dalīsies arī uzņēmēji. Gada beigās reģionālie koordinatori izvirzīs kandidātu nominācijai "Gada eksportētājs", pretendentus izvērtēs žūrija, nosakot šī titula saņēmēju.

Eksporta klubos bez dalības maksas varēs piedalīties ikviens - mākslinieki, mājražotāji, amatnieki, lauksaimnieki, uzņēmēji un citi interesenti. Tikšanās katrā no norises vietām paredzēta vienu reizi mēnesī - otrdienās.

Lauku eksporta klubus atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Lauku atbalsta dienests, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Pārtikas veterinārais dienests.

LLKC dibināts 2004.gadā ar mērķi paaugstināt lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas. 26 lauku konsultāciju biroji nodrošina lauksaimnieku konsultācijas un mācību organizāciju visos Latvijas novados, kā arī organizē Zemkopības ministrijas padotības iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana