NVO ziņas

Sabiedrība saziedo nepieciešamos līdzekļus suņu saslimšanas neatkarīgai izpētei

Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
09.06.2016

Pusotra mēneša laikā sabiedrība saziedojusi nepieciešamos līdzekļus neatkarīgai suņu saslimšanas ar megaesophagus / polineiropātiju uzliesmojuma izpētei - vairāk nekā 31 tūkstoti eiro. Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) un biedrība "Latvijas Megaesophagus upuri", kas apvieno cietušos suņu īpašieniekus, izsaka pateicību par atsaucību un izpratni ikvienam ziedotājam un turpina darbu Latvijas slimības uzliesmojuma cēloņa noskaidrošanai.

LVB izsaka pateicību visiem ziedotājiem, kuri pēc tam, kad Latvijas valsts atbildīgās institūcijas atteicās investēt valsts budžeta līdzekļus, ziedoja naudu, lai slimības uzliesmojuma cēloņu noskaidrošanu varētu veikt Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotā darba grupā. Laikā no 21.aprīļa portālā Ziedot.lv saziedoti visi nepieciešamie līdzekļi darba grupas sagatavotā pašreizējā pētījuma plāna īstenošanai.

Par sabiedrības ziedojumiem darba grupa jau nosūtījusi uz ASV Aiovas Štata universitātes Veterinārās diagnostikas laboratoriju cietušo un mirušo suņu sasaldētus audu un cita bioloģiskā materiāla paraugus. To laboratoriskā izpēte jau ir sākusies, eksperti šajā izpētes fāzē īpaši koncentrējas uz nervu darbību ietekmējošu toksīnu iespējamu klātbūtni, kas līdz šim nav pietiekami pārbaudīta.

"Latvijas pētnieki arī pastāvīgi sazinās, konsultējas, zinātniski diskutē ar ārvalstu speciālistiem, piesaistot arī specifisku veterinārmedicīnas nozaru ekspertus. Konsultāciju galvenais mērķis ir izprast vissmalkākās nianses un atklāt potenciālos cēloņus, kas izraisījuši bīstamās suņu saslimšanas uzliesmojumu Latvijā," saka LVB darba grupas vadītāja profesore Ilze Matīse- VanHoutana.

Savukārt, lai labāk izprastu nervu izmaiņu attīstību un veiktu padziļinātu nervaudu izpēti, slimo suņu audu materiāls nosūtīts uz Vāciju vienam no pasaules labākajiem neiropatologiem.

Ir veikta barības paraugu atlase no tiem, ko nodevuši slimo un mirušo suņu īpašnieki. Jūnija sākumā 33 no šiem paraugiem pētnieku grupa nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai ASV par sabiedrības saziedotajiem līdzekļiem. Bez šiem paraugiem vēl pētnieku grupa ir savākusi barības paraugus no šobrīd vēl tirdzniecībā esošās barības. Lēmums par papildus paraugu ņemšanu pieņemts, ņemot vērā, ka joprojām tiek reģistrēti jauni suņu saslimšanas un nāves gadījumi. Līdz šim barība pētīta nepietiekami, uzskata gan darba grupa, gan iesaistītie ārvalstu eksperti.

Pētnieki arī nosūtījuši lūgumu AS "Tukuma Straume", kuras ražoto sauso suņu barību Dogo ir lietojuši vairāk nekā 90 % cietušo suņu, atļauju paņemt barības paraugus tieši ražotnē, kā arī lūguši atklāt visas sausās suņu barības sastāvdaļaas katram no barības veidiem. Pagaidām atbilde no ražotāja nav saņemta.

"Esam gandarīti par sabiedrības ieinteresētību un gatavību atbalstīt zinātnieku darbu, kas būtu bijis jādara valstij. Tāpēc pateicamies katram ziedotājam par katru centu un eiro, kas ļaus mums visiem kopā tuvoties patiesībai par slimības izraisītāju. Mūsu suņi cieš vai jau ir miruši, bet viņu un mūsu ciešanas nav atstājušas vienaldzīgus pat cilvēkus, kuriem pašiem nav suņu," uzsver cietušo īpašnieku biedrības "Latvijas Megaesophagus upuri" valdes locekle Laura Strazdiņa.

Turpinās uzsāktā suņu kontrolgrupas vākšana, lai noskaidrotu pētāmo suņu saslimšanas riska faktoru izplatību kopējā suņu populācijā un salīdzinātu tos ar cietušo suņu datiem. Tāpēc pētnieku grupa izsaka pateicību gan naudas ziedotājiem, gan visiem Latvijas veterinārārstiem, kuri ar vislielāko atbildības sajūtu bez maksas veic šo darbu, kā arī mirušo suņu saimniekiem, kas nodevuši un turpina nodot savus mīluļus pēcnāves izmeklēšanai.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana