NVO ziņas

"Slow Food Straupe" pārstāvēs Latviju Turīnā

AgroPols
20.09.2016

21.septembrī biedrības "Slow Food Straupe" dalībnieki, pārstāvot Latviju, dodas uz starptautiskās Slow Food asociācijas rīkoto pasākumu Terra Madre ("Māte Zeme) un Salone der Gusto ("Garšas salons") Turīnā Itālijā. Starptautiskajā gadatirgū, konferencēs un forumā no 22.-26.septembrim piedalīsies īpaši izraudzīti delegāti no vairāk nekā 150 valstīm.

Uz prestižo pasaules mēroga pasākumu Turīnā dosies ""Ievas siera" ražotāji, pupiņu kolekcijas audzētāji no zemnieku saimniecības "Zutiņi", "Saulesklaipa" maizes cepēji, "Raiskuma alus" darītāji. Ikdienā šo ražotāju produkcijā nopērkama Straupes Zirgu pastā, kur darbojas Straupes lauku labumu tirdziņš, kā ietvaros arī izveidojusies biedrība "Slow Food Straupe".

Biedrības "Slow Food Straupe" biedru darbība ir izpelnījusies augstu atzinību, par ko liecina arī tas, ka šovasar Straupes tirdziņš tika iekļauts Slow Food prestižajā starptautiskajā tirdziņu tīklā Earth Market un līdz ar to ir tāds pirmais Baltijā. Tāpēc tieši Straupes tirdziņa organizatore, biedrības "Sow Food Straupe" valdes priekšsēdētāja Astrīde Rozīte ir uzaicināta teikt uzrunu Earth Market alianses dalībniekiem, kā arī uzstāties reģionālajā krievvalodīgo valstu forumā, aicinot sekot Straupes lauku labumu tirdziņa piemēram.

Savukārt Rūta Beirote Turīnā atklās forumu par pākšaugu nozīmību pasaules ēdienkartē. Apvienoto Nāciju Organizācija 2016. ir pasludinājusi par Starptautisko Pākšaugu gadu, un Latvija ir viena no retajām valstīm, kurā tiek audzētas daudz un dažādu krāsu pupas.

Terra Madre norisinās reizi divos gados. Arī šogad tie ir plaša mēroga svētki 4 dienu garumā, kas piepildīs Turīnas ielas un izstāžu zāles. Pasākumu atklās krāšņa parāde, kurā dalībnieki nacionālajos tērpos šķērsos pilsētu vairāku kilometru garumā, nesot savas valsts karogu. Šī gada parādes tēma ir mūzikas dažādība, tādēļ gājienu ar skaņām kuplinās Itālijas, Balkānu reģiona, Senegālas u.c. valstu mazie ansambļi. Atklāšanas ceremonijā runu teiks Itālijas prezidents Sergio Matarella, Turīnas mērs, Itālijas Lauksaimniecības ministrs, Slow Food Italia prezidents u.c. prominences.

Pasākuma mērķis ir pievērst uzmanību vides problēmām, atgādināt par bioloģisko daudzveidību, augu šķirnēm, kas tiek aizmirstas un iznīkst konvencionālās lauksaimniecības dēļ, popularizēt nacionālos ēdienus un produktus, kas raksturīgi konkrētiem pasaules reģioniem.

Atbalstu dalībai pasākumā sniedz Slow Food Fonds, Pārgaujas novada pašvaldība un Zemkopības ministrija.

Resursi:

Terra Madre pasākuma apraksts:

http://www.slowfood.com/terra-madre-salone-del-gusto-2016-steps-outside/

K.Petrini uzaicinājums delegātiem

http://newsletter.slowfood.it/download/Welcome%20to%20Terra%20Madre.pdf

Straupes Lauku labumu tirdziņš: http://straupestirdzins.lv/lv/

Informāciju sagatavoja Astrīde Rozīte, biedrības "Slow Food Straupe" valdes priekšsēdētāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana