NVO ziņas

LOSP: jaunās izmaiņas par valsts sociālo apdrošināšanu atkal “sitīs” pa laukiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
03.11.2016

2015.gada 30.novembrī tika pieņemti grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, paredzot jaunas prasības, sākot no 2017.gada par minimālo mēneša sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objektu, tomēr skaidrojošā informācija par jaunajām izmaiņām tika izplatīta salīdzinoši nesen, un tikai tagad lauksaimnieki un citi lauku uzņēmēji apzinās sagaidāmās problēmas.

Jaunās izmaiņas no 2017.gada 1.janvāra attieksies uz visiem darba ņēmējiem, kas nodarbināti vispārējā nodokļu režīmā, un tās paredz, ka minimālais pārskata mēneša sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts būs Ministru kabineta (MK) noteiktā minimālā mēneša darba alga ( 2017.gadā - ¾ valstī noteiktā minimālā mēneša alga, 2018.gadā - pilnā apmērā). Tas nozīmē, ja, piemēram, darba ņēmējam, būs mazāka darba alga nekā MK noteiktā minimālā mēneša darba alga, tad darba devējam būs jāaprēķina obligātās iemaksas no faktiskās darba algas un no starpības starp minimālo mēneša algu un faktiski aprēķināto algu. Aprēķināto starpību pilnā apmērā darba devējam būs jāmaksā no saviem līdzekļiem.

LOSP uzskata, ka jaunās izmaiņas par minimālo mēneša sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu radīs šādas problēmas:

1) kārtējo reizi palielinās darbaspēka nodokļu slogu;

2) negatīvi ietekmēs tieši lauku uzņēmējus un lauku iedzīvotājus;

3) veicinās ēnu ekonomiku;

4) veicinās bezdarba un sociālo pabalsta saņēmēju skaita pieaugumu laukos;

5) palielinās administratīvo slogu lauksaimniekiem un citiem lauku uzņēmējiem.

Piemēram, tas ietekmēs mazos lauku uzņēmējus, kuru uzņēmumā vairāki darbinieki strādā nepilnu darba laiku - viens darbinieks agri no rīta ražo produktus, otrs pa dienu tos tirgo, trešais vakarā iztīra telpas. Līdz ar to stājoties spēkā šiem grozījumiem – lielākie zaudētāji būs mazie uzņēmēji un uz nepilnu slodzi strādājošie iedzīvotāji ne tikai laukos, bet arī pilsētās. Tas savukārt var vēl vairāk veicinās situāciju, ka šī iedzīvotāju daļa būs spiesta pamest darba tirgu un pieteikties sociālo pabalstu rindās, vai arī doties peļņā uz ārvalstīm.

Lauku darbos ir ļoti daudz specifisku darbu, kuros nav nepieciešams nodarbināt darbinieku uz pilnu slodzi, jo to neparedz veicamā darba būtība, līdz ar to sagaidāms, ka stājoties spēkā jaunajām izmaiņām, uzņēmēji būs spiesti optimizēt savu darbību un ļoti iespējams, ka nodarbināto skaits tiks samazināts. Darba devēji vairs nebūs ieinteresēti pieņemt darbā darbiniekus uz samazinātu slodzi specifisku darbu veikšanai.

Tāpat arī jāakcentē papildu administratīvā sloga palielināšanās sezonas darbu veicējiem, jo darba devējs būs spiests katru mēnesi slēgt jaunu darba līgumu, pieņemot darbinieku uz nepilnu mēnesi noteiktu sezonas darbu veikšanai, jo minimālo mēneša VSAOI objektu piemēro proporcionāli tām pārskata mēneša kalendāra dienām, kurās persona ir darba ņēmējs, un darba devējam nav jāmaksā sociālās iemaksas par tām dienām, kurās sezonas darbs netiek darīts.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana