NVO ziņas

Lauku uzņēmēji: Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" ir tālu no reālās dzīves

Līva Norkārkle, Zemnieku Saeima (ZSA)
14.11.2016

Sākot ar 2017.gada 1.janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmeni: 2017.gadā 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018.gadā - no visas valstī noteiktās minimālās algas. Lauku uzņēmēji vērš uzmanību uz kārtējo nepārdomāto soli Latvijas lauku virzienā, kas gan samazinās iedzīvotāju skaitu lauku reģionos, gan uzliks papildus slogu valsts budžetam.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: "Grozījumi likumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtību ir balstīti uz exel tabulu aprēķiniem - tie labi dod pienesumu valsts budžetā uz papīra, bet ir ļoti tālu no reālās dzīves. Šāds lēmums var novest pie tā, ka daudzi darbinieki tiks atbrīvoti no darba un būtiski samazināsies nodarbināto iedzīvotāju skaits reģionos. Daudzi, šobrīd oficiāli nodarbinātie nepilna darba laika darbinieki, nonāks Labklājības ministrijas pārraudzībā esošās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrās jeb valsts budžeta aprūpē."

Z/s "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis: "Grozījumi likumā pierāda to, ka to autori vispār nezina, kas notiek laukos. Laukos ir ļoti daudz cilvēku, kas dzīvo nabadzībā un vienlaicīgi nav gatavi strādāt pilnas slodzes darbu, jo jāveic arī pienākumi savās nelielajās piemājas saimniecībās. Arī viņiem ir jādzīvo un jānopelna iztika, skolas nauda bērniem. Ja cilvēkiem nebūs iespēja oficiāli strādāt nedēļu, divas nedēļas mēnesī, tad viņu ikdienu arvien vairāk pārņems nodarbes, kas bieži ir vērstas nevis uz attīstību, bet uz degradāciju. Viss liecina par to, ka tieši to vēlas likuma rakstītāji. Pirms vairākiem gadiem ierēdņi ar programmu "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībā" jeb "simtlatnieki" uzsāka ņirgāšanos par cilvēkiem, tagad notiks turpinājums, tikai nākamajā līmenī. Šādi, maigi sakot, nepārdomāti lēmumi liecina par zemu ierēdņu zināšanu līmeni un absolūtu tuvredzību."

No 2017.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim paredzēts pārejas periods, kad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Savukārt no 2018.gada 1.janvāra par katru darba ņēmēju, kuram atlīdzība ir noteikta mazāka par minimālo algu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no visas valstī noteiktās minimālās algas. To paredz grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Atbilstoši izmaiņām vispārējā nodokļu režīmā no starpības starp faktiski noteikto algu un valstī noteikto minimālo algu VSAOI veiks darba devējs no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa režīmā par katru darbinieku darba devējam VSAOI būs jāveic no saviem līdzekļiem no valstī noteiktās minimālās algas.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana