Jaunumi ekonomikā

Latvijas - Ķīnas ekonomikas forums


01.09.2009, 13:45, viesnīca "Reval Hotel Latvija"

No šā gada 31. augusta līdz 2. septembrim Latviju vizītē apmeklēs Ķīnas Tautas Republikas vicepremjers Hui Liangyu. Vizītes ietvaros 1. septembrī notiks Latvijas - Ķīnas ekonomikas forums, kā arī paredzētas tikšanās ar Latvijas Republikas augstākajām amatpersonām un tiks parakstīti vairāki sadarbības dokumenti.

Ķīnas uzņēmēju delegācijas programmas galvenais pasākums būs Latvijas - Ķīnas ekonomikas forums, kurā paredzētas vairākas Ķīnas amatpersonu uzstāšanās, tajā skaitā Ķīnas Tautas Republikas (turpmāk - ĶTR) vicepremjera Hui Liangyu kunga uzruna, ĶTR Komercministrijas viceministra Gao Hucheng kunga uzruna. No Latvijas puses forumu atklās ekonomikas ministrs Artis Kampars un LR ministru prezidenta vietas izpildītājs Einars Repše.

Ar prezentāciju par Latvijas - Ķīnas sadarbības iespējām piedalīsies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. Savukārt, ĶTR Komercministrijas Tirdzniecības departamenta biroja ģenerāldirektora vietnieks Wu Tongdiao prezentēs investīciju un tirdzniecības klimatu Ķīnā.

Vizītē Latvijā ieradīsies vairāk kā 60 Ķīnas uzņēmēji, kas pārstāv tādas nozares kā farmācija, metālapstrāde un mašīnbūve, konsultācijas, tekstils, celtniecība un celtniecības materiāli, inženierija, finanses, lauksaimniecība, telekomunikācijas, tirdzniecība u.c. Savukārt, no Latvijas puses dalību biznesa forumā apstiprinājuši vairāk kā 120 Latvijas uzņēmēji, kas pārstāv medicīnas, finanšu, nekustamā īpašuma, IT, telekomunikāciju, elektronikas, kokapstrādes, dizaina, tekstilrūpniecības, tūrisma, metālapstrādes, mašīnbūves, pārtikas ražošanas, loģistikas un transporta, poligrāfijas u.c. nozares.

Ekonomikas foruma darba programmu un biznesa kontaktus Latvijas uzņēmējiem organizē LIAA sadarbībā ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) Komercministrijas Tirdzniecības attīstības biroju.

Kā jau iepriekš informējām, ĶTR vicepremjera vizītes ietvaros š.g. 31. augustā plānots parakstīt vairākus divpusējās ekonomiskās sadarbības līgumus, tai skaitā saprašanās memorandu starp LR Ekonomikas ministriju un ĶTR Komercministriju par sadarbību investīciju veicināšanas jomā, LIAA un ĶTR Komercministrijas Tirdzniecības attīstības biroja saprašanās memorandu un Latvijas - Ķīnas apvienotās komitejas reglamentu.

Šī gada rudenī Rīgā tiek plānota arī Latvijas - Ķīnas Apvienotās komitejas 7.sēde, ko no Latvijas puses vadīs EM valsts sekretārs Anrijs Matīss.

2004. gada 15.aprīlī Pekinā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Ķīnas Tautas Republikas valdības ekonomiskās sadarbības līgums.

Sekmīgai līguma īstenošanai, tā ietvaros tika izveidota Latvijas -Ķīnas Apvienotā komiteja (AK). AK nodrošina parakstītā abu valstu ekonomiskās sadarbības līguma (spēkā no 2004. gada 1.decembra) īstenošanu un risina abu valstu ekonomiskās sadarbības aktuālos jautājumus.

Ķīna ir uzskatāma par nozīmīgu Latvijas ārējās ekonomiskās sadarbības partneri ārpus Eiropas Savienības, un Latvija ir ieinteresēta divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanā ar Ķīnu, kas sniegtu iespēju palielināt Latvijas preču eksportu uz šo valsti.

2008. gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Ķīnu sasniedza 290,9 milj. EUR, kas ierindoja Ķīnu 17. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Eksports uz Ķīnu veidoja 20,3 milj. EUR (0,2% no kopējā eksporta), savukārt imports - 270,6 milj. EUR (2,2% no kopējā importa), tādejādi Ķīna bija Latvijas 36. nozīmīgākais eksporta un 12. nozīmīgākais importa partneris.



Izziņas
Ieva Stumpe

Eksporta veicināšanas nodaļa, LIAA

Mob.: 26538834

Tālrunis: 67039494

LR Ekonomikas ministrija (EM)

x

Paroles atgadināšana