Jaunumi ekonomikā

Garšaugi - alternatīva konvencionālajiem pesticīdiem?

Agnese Krieviņa, AgroPols
03.09.2009

Ikdienā lietojamie garšaugi nākotnē varētu tikt izmantoti kā dabiska alternatīva konvencionālajā lauksaimniecībā lietotajiem pesticīdiem. Kā atklājuši Vankūveras universitātes pētnieki, rozmarīnam, timiānam, ķiplokam un piparmētrai piemīt spēcīgas insekticīdu īpašības, turklāt tie arī rada mazāku risku cilvēku un dzīvnieku veselībai kā konvencionālie pesticīdi. Tādējādi šo dabisko alternatīvu lietošanai nav nepieciešama stingri regulēta atzīšanas procedūra, un tie arī ir pieejami lielos daudzumos.

Taču tajā pašā laikā pētnieki atzīst vairākus šo dabisko augu aizsardzības līdzekļu trūkumus. Zinot, ka ēteriskās eļļas saules staru ietekmē ātri iztvaiko, šos garšvielu pesticīdus būtu nepieciešams izmantot biežāk un lielākā koncentrācijā, jo tie parasti nav tik iedarbīgi kā konvencionālie pesticīdi.

Protams, garšaugi nevar pilnībā atrisināt problēmas, kas ļautu ierobežot augu kaitēkļus, tomēr tiem ir lielas priekšrocības, domājot par vidi un cilvēku veselību. Turklāt bioloģiskajai lauksaimniecībai šobrīd ir visai ierobežotas alternatīvas ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Tāpat, neraugoties uz iebildumiem, ka pieejamo augu aizsardzības līdzekļu klāsta sašaurināšana varētu negatīvi ietekmēt augkopības kultūru ražību, ES nesen pastiprinājusi konvencionālajos pesticīdos izmantoto aktīvo vielu atzīšanas prasības. Tas rada labvēlīgus priekšnosacījumus dabisko augu aizsardzības līdzekļu iespēju apzināšanai un izmantošanai.

Avots: “Agra Europe”, Nr. 2375, 21.08.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana