Jaunumi ekonomikā

Zemkopības ministrs augsti novērtē zinātnieku izstrādātās jaunās pārtikas produktu pārstrādes tehnoloģijas

Aina Odziņa, AgroPols
18.01.2011

Zinātniskajā pētījumā „Inovatīvas tehnoloģijas augstvērtīgu, drošu un veselīgu pārtikas produktu ieguvei no ģenētiski, fizioloģiski un bioķīmiski daudzveidīga augu un dzīvnieku izejmateriāla”, kurš 2006.- 2009.gadā tika finansēts Valsts pētījumu programmas ietvaros, iegūtās atziņas jau ir ieviestas praksē kā kvalitatīvi pārtikas produkti, ko iecienījuši daudzi patērētāji, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

„Esmu gandarīts, ka pētījuma gaitā ir izstrādātas jaunas pārtikas produktu pārstrādes tehnoloģijas, kuras izmanto jaunu produktu ražošanā, pie tam lielākā daļa tehnoloģiju ir izstrādātas, ņemot vērā ražotāju vēlmes un ieteikumus. Pats nozīmīgākais, ka šobrīd liela daļa tehnoloģiju ir ieviesta ražošanā vairākos Latvijas pārtikas uzņēmumos. Tas veicinās ekonomisko aktivitāti nozarē, cels iekšzemes kopproduktu un, pats galvenais, patērētājam piedāvās veselīgus pārtikas produktus,” zinātniskā pētījuma devumu tautsaimniecībai novērtē zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Pētījuma rezultātā radīti jauni pārtikas produkti, kurus ražo konkrēti uzņēmumi, piemēram, smiltsērkšķu- zemeņu nektārs (SIA „Lāses”), smiltsērkšķu marmelāde un smiltsērkšķu sāļā un saldā mērce (SIA „Dienvidi Plus”), upeņu sukādes (SIA „Daro”), aveņu spiedpaliekas uztura bagātinātāju ražošanai (SIA „Aptiekas Produkcija”), aveņu un upeņu spiedpaliekas konditorejas izstrādājumu ražošanai (SIA „Lāči”), kailgraudu mieži brokastu pārslu maisījumu ražošanai (SIA „Visch energy”, SIA „Lejasķērzēni”, SIA „Baltās naktis”, SIA „Zelta Vārpa”), topinambūra bumbuļa koncentrāts – milti un čipsi (SIA “ES-Saule”), linsēklu atspiedu maluma un topinambūra bumbuļu koncentrāta maisījums (SIA “Iecavnieks”), topinambūra bumbuļu šķidrais koncentrāts (SIA “ES-Saule”), kā arī sākta topinambūru audzēšana komerciālos nolūkos (SIA „Artišoks”, SIA „Topinambo”).

Pētījuma „Inovatīvas tehnoloģijas augstvērtīgu, drošu un veselīgu pārtikas produktu ieguvei no ģenētiski, fizioloģiski un bioķīmiski daudzveidīga augu un dzīvnieku izejmateriāla” mērķis – atklāt jaunas metodes un tehnoloģijas veselīgas un drošas pārtikas ieguvei. Tā izpildē piedalījās Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Latvijas Valsts Augļkopības institūts, LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts “Sigra”, Latvijas Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, Latvijas Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts, Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs, kā arī Latvijas Universitāte un tās institūti – Bioloģijas institūts un Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana