Jaunumi ekonomikā

Lauksaimniecības datu centrs no š.g. 1. oktobra testa režīmā datubāzē automātiski aprēķinās baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējos ģeometriskos rādītājus svaigpienam

Ilze Vabole, AgroPols
19.09.2012

Valsts aģentūra „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) no š.g. 1. oktobra testa režīmā datubāzē automātiski aprēķinās baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējos ģeometriskos rādītājus svaigpienam no visu laboratorijā iesūtīto obligāto svaigpiena paraugu analīžu rezultātiem pēc LDC izstrādātās metodikas, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

 LDC datubāzē uzrādīs piena ražotāju:

- zaļā krāsā – ja obligātajā svaigpiena paraugā noteikto somatisko šūnu vai baktēriju kopskaits ir mazāks par 1999;

- dzeltenā krāsā – ja obligāto svaigpiena paraugu analīžu skaits ir mazāks nekā divas reizes mēnesī – baktēriju kopskaita noteikšanai un vienu reizi mēnesī – somatisko šūnu noteikšanai. (tas ir noteikts Ministru kabineta 2010. gada 9. februāra noteikumu Nr.123 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei” 20.1.1. un 20.1.2.punktā);

- sarkanā krāsā – ja aprēķinātie ģeometriskie vidējie rādītāji pārsniedz noteiktos maksimālos lielumus, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004 , ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 3. punkta i) daļā.

LDC svaigpiena laboratoriskos izmeklējumu rezultātus uzkrāj datubāzē un tai būs autorizēta pieeja:

- piena ražotājam (informācija pieejama par savu ganāmpulku);

- piena pircējam (tiks veikti grozījumi MK noteikumos Nr.123) un Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) (informācija pieejama par visiem ražotājiem).

Laikā, kamēr LDC datubāze darbosies testa režīmā, PVD varēs analizēt svaigpiena kvalitātes rādītājus, bet tos neizmantos svaigpiena aprites uzraudzībai.

Testa režīma laikā tiks veikta rezultātu analīze, pēc kuras lems par pilnveidotās datubāzes ieviešanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana