Jaunumi ekonomikā

Robežkontroles 2012. gada rezultāti

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
19.02.2013

2012. gadā Pārtikas un veterinārais dienests uz robežas ir veicis 66 225 preču kravu kontroles. Lielāko daļu no tām (25 353 preču kravas) veido pārtikas nekaitīguma kontrolei pakļautās kravas –augu izcelsmes pārtikas produkti – graudaugi un to produkti, alkoholiskie dzērieni, svaigi augļi, rieksti, dārzeņi. Visbiežāk šīs preces vestas no Krievijas, Kazahstānas, Ukrainas, Baltkrievijas, Izraēlas, Ķīnas, Turcijas un ASV.

Otru lielāko pārbaužu skaitu veido veterinārajai kontrolei pakļautās kravas. Uz robežas pārbaudītas 18 420 dzīvnieku izcelsmes produktu kravas, galvenokārt – gaļa un gaļas produkti, putnu gaļa, zivis un zvejas produkti, piena produkti. Tomēr tikai 2,8% no šīm kravām veido preču importu. Lielākoties, jeb 74,5% no kopējā veterinārajai kontrolei pakļauto pārbaudīto preču kravu apjoma veido tranzīta kravas.

Fitosanitārajai kontrolei uzrādītas 14 636 preču kravas, lielākoties koksnes iepakojamais materiāls un koksne, svaigi garšaugi un zaļumi, augu stādi.

Pārbaudītas arī zāļu kravas, kas pakļautas nepārtikas preču drošuma kontrolei, dzīvnieku barības un barības piedevu kravas, kā arī veikta svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes kontrole.

Konstatējot neatbilstības, 333 preču kravas nosūtītas atpakaļ uz eksportētājvalsti, bet 542 preču kravas nosūtītas iznīcināšanai.

Galvenokārt atpakaļ uz eksportētājvalsti nosūtītas zāles, kuras sūtītas pa pastu, bet to saņēmējs nav varējis uzrādīt zāļu recepti, tās norakstu vai kopiju (228 gadījumi). Tāpat atpakaļ nosūtīti Latvijā nereģistrēti uztura bagātinātāji (33 gadījumi), kā arī dažādi pārtikas produkti ar neatbilstošu marķējumu un kvalitātes dokumentiem. Atpakaļ atgriezti arī trīs nereģistrētu veterināro zāļu sūtījumi, kā arī neatbilstoši apstrādāts koksnes iepakojamais materiāls un no Izraēlas vests baziliks, kurā tika atklāti dzīvi kaitēkļi.

Iznīcināšanai galvenokārt nosūtīts neatbilstoši apstrādāts un marķēts koksnes iepakojamais materiāls, ar kuru Eiropas Savienības teritorijā, tostarp Latvijā var ievest karantīnas organismus (525 gadījumi). Iznīcināšanai nosūtītas arī 14 veidu pārtikas preces – siers, gaļas izstrādājumi, liellopu gaļa, saldēti omāri un garneles, kam PVD robežinspektori konstatēja neatbilstošu uzglabāšanas temperatūru transportēšanas laikā, kā arī uztura bagātinātājs, sulu nektāri un zāļu tēja, kas neatbilda nekaitīguma prasībām.

PVD robežinspektori noņēmuši 371 paraugu dažādu ķīmisku, mikrobioloģisku, radioloģisku un fizikāli ķīmisku izmeklējumu veikšanai. Piecos uztura bagātinātāju paraugos tika konstatēta neatļauta apstrāde ar jonizēto starojumu, trijos rozīņu paraugos tika konstatēts ohratoksīns A, divos tējas paraugos konstatētas pesticīdu atliekvielas, bet trijās svaigu zaļumu kravās – dzīvi kaitēkļi. Zivju miltu paraugā tika konstatētas salmonellas, saldētās garnelēs un kalmāros – sēra dioksīds – obligāti marķējumā norādāma pārtikas piedeva un vienā koksnes paraugā – kaitēklis, kas liecina par koksnes nepareizu apstrādi, bet grieztos ziedos konstatēts karantīnas kaitēklis.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana