Jaunumi ekonomikā

Vēl par zirgu gaļas skandālu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.04.2013

Vēl divos SIA „Forevers” ražoto produktu paraugos konstatēta zirgu gaļa

SIA „Forevers” ražotās gaļas maizes sastāvā ir konstatēti 14%, bet tējas desas sastāvā 3,2% zirgu gaļas, liecina pēdējie no „Genon” laboratorijas Lielbritānijā saņemtie šī uzņēmuma ražotās produkcijas paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti. Tādējādi zirgu gaļa konstatēta kopumā trijos šī uzņēmuma ražotajos produktos – gaļas maizē, tējas desā un kupātos, kuru sastāvā konstatēti 4% zirgu gaļas. Vēl četru produktu paraugos ir apstiprināta zirgu DNS klātbūtne, taču zirgu gaļa tajos nepārsniedz 1% robežu.

Laboratorisko izmeklējumu rezultāti vēlreiz apstiprina PVD aizdomas par to, ka SIA „Forevers” ražošanā ir izmantojis zirgu gaļu, par ko liecina arī pavadzīmes, ar kurām uzņēmumam piegādāta zirgu gaļa.

Kā jau informējām iepriekš, pēc tam, kad PVD, veicot pārbaudes uzņēmumā „Forevers” atklāja, ka kautuve „AIBI” tam piegādājusi zirgu gaļu, taču šī izejviela nav norādīta ne ražojumu receptēs, ne produktu marķējumā, PVD valsts uzraudzības ietvaros paņēma 10 uzņēmuma ražotās produkcijas paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai.

Laboratorijā Vācijā visos nosūtītajos produktu paraugos tika konstatēta zirgu DNS klātbūtne, taču tie tika nosūtīti padziļinātai analīzei uz Lielbritāniju.

Par konstatēto Pārtikas un veterinārais dienests ziņos Eiropas Komisijai un jau tuvākajā laikā tiks lemts par soda piemērošanu SIA „Forevers”.

Polijas izcelsmes liellopu gaļas izejvielā konstatēti 87% zirgu gaļas

Liellopu gaļas trimmingā jeb atgriezumos, kurus Latvijas uzņēmums „Kuršu zeme” iegādājās no Polijas uzņēmuma FHU „Mipol” Sp.j. un izmantoja gaļas konservu ražošanā, ir konstatēti 87% zirgu gaļas, liecina Lielbritānijas laboratorijā „Genon” veikto laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Pārtikas un veterinārais dienests liellopu gaļas atgriezumu paraugu laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja pēc tam, kad veicot izejvielu izsekojamības pārbaudi uzņēmumā „Kuršu zeme”, netika gūti dokumentāli pierādījumi tam, ka uzņēmums būtu iegādājies un konservu ražošanā izmantojis zirgu gaļu. Tomēr, tā kā laboratoriski uzņēmuma ražotajā produkcijā tika konstatēta zirgu gaļas klātbūtne, PVD nolēma pārbaudīt no Polijas uzņēmuma iegādātās izejvielas sastāvu.

Par Polijas izcelsmes liellopu gaļas atgriezumiem, kuru sastāvā konstatēti 87% zirgu gaļas, PVD informēs Polijas pārtikas uzraudzības dienestu un Eiropas Komisiju, jo visticamāk Polijas uzņēmums šādu „viltotu” liellopu gaļas izejvielu ir piegādājis uzņēmumiem arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kā jau esam informējuši iepriekš, zirgu gaļa virs 1% laboratoriski konstatēta arī Lietuvas uzņēmuma „Grimeda” ražotās auksti kūpinātās desas „Exclusive” sastāvā (9%), Igaunijas uzņēmuma „AS Nõo Lihatööstus” (preču zīme Latvijā – „Noo Cepeškungs”) ražotās pilndūmu desas „Parmezāna” sastāvā (10%), Latvijas uzņēmuma „Kuršu zeme” ražotā konserva „Sautēta liellopu gaļa” sastāvā (15,6%), kā arī uzņēmuma „Forevers” ražoto kupātu, gaļas maizes un tējas desas sastāvā (attiecīgi – 4%, 14% un 3,2%).

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana